HomeΕπικαιρότητα

Συναγερμός για τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού: 11.000 Άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί

Συναγερμός για τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού: 11.000 Άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί

Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού, με τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την πρώτη προς πάσα κατεύθυνση να ανέρχονται περίπου σε 11.000. «Περίπου 5.500 χιλιάδες έφυγαν από το αεροδρόμιο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών ΥΠΑ στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, πάνω από 6.400 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. Από τους σεισμούς αυτούς οι 800 είχαν μέγεθος άνω των 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός.

Τέσσερις σεισμοί 4 βαθμών και ένας 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι οι ισχυρότεροι μέχρι στιγμής μετά τις 15.00 το μεσημέρι.

Νωρίτερα 8 σεισμοί έγιναν μέσα σε μόλις 40 λεπτά (ο πρώτος στις 13:08 και ο όγδοος στις 13:52), με ανώτατη τιμή τα 4,8 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, 8 σεισμοί εκδηλώθηκαν από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι, με ανώτερη τιμή τα 3,8 Ρίχτερ, ενώ σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Πρόκειται για την ισχυρότερη δόνηση που έχει σημειωθεί μέχρι αυτήν την ώρα για σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, συνολικά 10 σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν από τις 8 μέχρι τις 9 το πρωί, με την ισχυρότερη να ανέρχεται στα 4 Ρίχτερ, 12 χιλιόμετρα νότια της Αμοργού.

Τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3και βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ενώ έχουν ακολουθήσει αρκετές ακόμη μικρότερες δονήσεις.

Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

Δήμαρχος Θήρας: Σε υψηλό επίπεδο η προετοιμασία – Έχουν χρηματοδοτηθεί μελέτες για κατολισθητικά φαινόμενα

Ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ενώ τόνισε ότι το επίπεδο προετοιμασίας τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και του δήμου Θήρας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Αυτό διαπιστώνεται από όλους όσους έχουν δει το σχεδιασμό», είπε.

Αναφορικά με τις κατολισθήσεις ο κ. Ζώρζος επισήμανε ότι το έργο της μείωσης του κατολισθητικού κινδύνου είναι ένα έργο που είναι πολύ εκτεταμένο, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν χρηματοδοτηθεί μελέτες που θα γίνουν για τα κατολισθητικά φαινόμενα. «Θα πρέπει να το δει το κράτος πώς θα το κάνει. Έχει γίνει μία σύσκεψη, το προηγούμενο διάστημα γι’ αυτό. Πάντα υπήρχε ένα κατολισθητικό φαινόμενο. Το νησί, όπως είχα πει, είναι δημιουργία των γεωφυσικών δυνάμεων και αυτό δημιουργεί και τον χαρακτήρα που έχει και την ιδιαίτερη ομορφιά του. Αυτή την περίοδο με τους σεισμούς είναι λογικό να έχουμε κάποιες καταπτώσεις, Με τις μελέτες που θα γίνουν για βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, νομίζω ότι θα έχουμε μία άμβλυνση, μείωση του κατολισθητικού κινδύνου.

Παράλληλα διέψευσε είδηση που κυκλοφορεί σχετικά με κατολίσθηση στην περιοχή της Κόκκινης Παραλίας τονίζοντας πως πρόκειται για ψευδή είδηση. «Η Κόκκινη Παραλία παραμένει κλειστή εδώ και χρόνια. Τέτοιου είδους εικόνες νομίζω ότι δημιουργούν τρόμο που δεν είναι απαραίτητος γιατί ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος», σημείωσε και υπογράμμισε ότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για την λήξη αυτού του φαινομένου με έναν τρόπο που δεν θα είναι επώδυνος μάλλον για το νησί.

Αναφορικά με τα κτίσματα στο φρύδι της Καλντέρας ο κ. Ζώρζος τόνισε ότι στο φρύδι της Καλντέρας, μόνιμοι κάτοικοι δεν υπάρχουν, παρά μόνο καταλύματα, τα οποία στο μέγιστο βαθμό δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή. «Οι πισίνες είναι άδεις γιατί έγινε έλεγχος και από τους προέδρους των κοινοτήτων. Πέραν δηλαδή του γεγονότος ότι γνωρίζαμε ότι το χειμώνα δεν είναι γεμάτες οι πισίνες, έγινε και ένας έλεγχος από τους προέδρους των κοινοτήτων που υπάρχουν στην Καλδέρα. Όσον αφορά το θέμα της ευστάθειας των πρανών και τα λοιπά, μίλησε ο κύριος Λέκκας», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει τα σημεία που απαγορεύεται η πρόσβαση και το λόγο που τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές κορδέλες σε κάποια σοκάκια σε περιοχές όπως η Οία ο δήμαρχος ανέφερε ότι πέραν των σημείων που έχουν απαγορευτεί με τη σύσταση του καθηγητή Λέκκα, δηλαδή το παλιό Λιμάνι, η Αρμένη, το Αμμούδι και ο Κόρφος προληπτικά εκείνοι σε σημεία που δεν έχουν καμία δραστηριότητα αυτή τη στιγμή έβαλαν προειδοποιητικές κορδέλες σε περίπτωση που κάποιος από τους επισκέπτες θελήσει να διαβεί ένα μονοπάτι ή ένα δρόμο.

Σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φύγει από το νησί ο κ. Ζώρζος επισήμανε ότι «πάντα κινούνται πλοία και αεροπλάνα με κόσμο μέσα. Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει βάζοντας όλον τον αριθμό που φεύγει». «Είναι σαν να μην έφευγε ποτέ κανείς από το νησί και να μην ερχόταν ποτέ κανείς. Σίγουρα έχουν φύγει άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν ψυχολογικά το φαινόμενο του σεισμού και σίγουρα έχουν φύγει και εργαζόμενοι ή ακόμη και οικογένειες που είναι στα σχολεία κλειστά και εργαζόμενοι καθώς έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα και οι άλλες δραστηριότητες μιας και δεν είμαστε στη θερινή περίοδο. Αν είμαστε στο Μάρτη μήνα θα είχαν φύγει πολύ λιγότεροι», τόνισε.

Αναφορικά με φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα που κλείνουν ή υπολειτουργούν ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά φαρμακεία καθώς και το νοσοκομείο της Θήρας, το οποίο είναι σε λειτουργία.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μείωση προσωπικού στο νοσοκομείο ο κ. Ζώρζος σημείωσε ότι υπάρχουν περίοδοι που έχει περισσότερο και περίοδοι που έχει λιγότερο προσωπικό, καθώς το νοσοκομείο ανήκει στην ανώνυμη εταιρεία Μονάδων Υγείας και εκτός του προσωπικού που ανήκει στο ΕΣΥ και είναι πάντα εδώ, οι γιατροί που έρχονται, έρχονται με συμβάσεις.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα λάβουν κάποια μέτρα υπό το φόβο διαρρήξεων και κλοπών ο κ. Ζώρζος είπε ότι η αστυνομική υποδιεύθυνση έχει λάβει μέτρα προληπτικά ενώ χθες έγινε μία σύλληψη και προσέθεσε ότι σε επικοινωνία του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενημερώθηκε ότι η αστυνομική υποδιεύθυνση θα ενισχυθεί και με άλλους άνδρες.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram, Google News, YouTube , X και στο TikTok.