Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι ειδικοί τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι στη θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρότι οι επιστήμονες περίμεναν εδώ και αρκετό να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας, μέρος του οποίου έδωσε και τη σημερινή ισχυρή δόνηση.
«Πρόκειται για μια περιοχή με πολύ μεγάλο δυναμικό η οποία έχει πολλά χρόνια να δώσει ισχυρό σεισμό» σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, προσθέτοντας πως το ανατολικότερο κομμάτι αυτής της ζώνης έχει σπάσει κατ’ επανάληψη.
Συνεχίζοντας, εξηγεί πως «ο τελευταίος σεισμός που σημειώθηκε εκεί ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος που είναι ακόμα άσπαστο και το οποίο φτάνει μέχρι τον κόλπο του Σάρου, όπου στις 9 Αυγούστου του 1912 είχαμε έναν ισχυρό σεισμό, 7,2 Ρίχτερ».
Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, πολλοί σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο ανέμεναν έναν σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως το σημερινό μέγεθος, «σε καμία περίπτωση δεν ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων. Ηταν τελικά πιο μικρό».
Οσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Καραστάθης εκτιμά πως «βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο. Επειδή το δυναμικό της περιοχής είναι όπως είπαμε πολύ μεγάλο, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».
Ενδειξη για κύριο σεισμό
Με τη σειρά του, ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Αθανάσιος Γκανάς, έκανε λόγο για έναν ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 12.50 ώρα Ελλάδας, στο ρήγμα του κεντρικού Μαρμαρά. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, ένας λίγα λεπτά πριν τη 1 μ.μ. με μέγεθος 5 Ρίχτερ και ένας δεύτερος στη 1.02 ώρα Ελλάδος, πάλι με μέγεθος 5 Ρίχτερ, αμφότεροι από την ίδια εστιακή περιοχή.
Οσον αφορά το προφίλ της εστιακής περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Γκανά, «το ρήγμα του Μαρμαρά έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και ο σημερινός σεισμός έσπασε ένα κομμάτι μήκους 20 περίπου χιλιομέτρων. Πρόκειται για τον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Το εναπομείναν ρήγμα έχει μεγαλύτερο δυναμικό, για σεισμό 7,3 Ρίχτερ. Αυτό το μεγάλο κομμάτι μήκους 30 χιλιόμετρων που δεν έσπασε, παραμένει φορτισμένο, έτοιμο να δώσει έναν μεγάλο σεισμό».
Για τον κ. Γκανά, το γεγονός πως τα πρώτα 15 λεπτά σημειώθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί σημαίνει πως είναι αρκετά πιθανό να έχει ξεκινήσει η μετασεισμική ακολουθία. «Είναι θετική εξέλιξη αυτοί οι δύο μετασεισμοί, ένα πολύ καλό νέο που ισχυροποιεί τις πιθανότητες ο σεισμός να ήταν κύριος. Παρ’ όλα αυτά παραμένει μια ένδειξη ακόμα, χρειαζόμαστε κι άλλες ώρες για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία με τα δεδομένα που έχουμε».
Πολύ σημαντικό είναι κατά τον ίδιο και το γεγονός πως δεν υπάρχει κίνδυνος για δευτερογενή φαινόμενα από τον σημερινό σεισμό, δηλαδή για ρευστοποιήσεις, κατολισθήσεις και τσουνάμι.
Οπως εξηγεί, «ο σεισμός έχει μεν ένα μέγεθος ισχυρό αλλά ο μηχανισμός του που δείχνει οριζόντια ολίσθηση, δεν προκαλεί παραπέρα φαινόμενα. To ότι υπάρχει η απόσταση των 20 χιλιομέτρων από τις ακτές, το ότι ήταν δηλαδή ένας υποθαλάσσιος σεισμός στο κέντρο της θάλασσας του Μαρμαρά, περιόρισε πολύ και τις υλικές ζημιές. Εγινε παρ’ όλα αυτά αισθητός σε μεγάλη ακτίνα –Τουρκία, Ελλάδα, Βουλγαρία. Τα 6,2 Ρίχτερ γίνονται αισθητά σε απόσταση 300 χιλιομέτρων».
CCTV footage of 6.2 earthquake in a restaurant in Istanbul, Turkey pic.twitter.com/xqtHCdqHJ8
— Disasters Daily (@DisastersAndI) April 23, 2025
This is reportedly the Sea of Marmara during the 6.2 earthquake in Istanbul, Türkiye ♀️ pic.twitter.com/q9iUaWD7bO
— Volcaholic (@volcaholic1) April 23, 2025