HomeΔΙΕΘΝΗ

Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός

Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός

H επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με την άρνηση μίας σημαντικής μερίδας πληθυσμού να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Έτσι, αρκετές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δικιάς μας, έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ορισμένες ομάδες πληθυσμού.

Αυτές είναι οι χώρες που έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού:

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου να κάνει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για εργαζόμενους υψηλού κινδύνου και ηλικιωμένους σε ξενοδοχεία καραντίνας. Κατέστησε επίσης υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους παραολυμπιακούς αθλητές που κατευθύνονταν στο Τόκιο επειδή τα μη εμβολιασμένα μέλη της ομάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία. Στην Τασμανία, τα εμβόλια θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους φροντίδας ηλικιωμένων από τις 17 Σεπτεμβρίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε νέα νομοθεσία, η οποία απαιτεί τον εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας για τον Covid-19. Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Νοεμβρίου και, θα εφαρμοστεί σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας και προσωπικής φροντίδας σε οίκους ευγηρίας στην Αγγλία. Η υποχρέωση δε θα ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά θα επεκταθεί και σε όλους τους εργαζόμενους σε πρακτορεία, εθελοντές, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εμπόρους που ενδέχεται να απασχολούνται από το σπίτι.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο Καναδάς δήλωσε στις 13 Αυγούστου ότι σύντομα θα απαιτήσει από όλους τους ομοσπονδιακούς δημόσιους υπαλλήλους και πολλούς άλλους εργαζόμενους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Η εντολή εμβολιασμού θα περιλαμβάνει επίσης ταξιδιώτες αεροπορικών, τρένων και κρουαζιερόπλοιων. Η British Columbia επιβάλλει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για όλο το προσωπικό που εργάζεται σε σπίτια μακροχρόνιας φροντίδας, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι στις 12 Αυγούστου, και έγινε μία από τις πρώτες καναδικές επαρχίες που το έκαναν.

FIJI

Από τις 15 Αυγούστου, οι μη εμβολιασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στα Φίτζι θα αναγκάζονταν να φύγουν για άδεια, σύμφωνα με το CAN. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα παραμείνουν χωρίς εμβόλιο έως τον Νοέμβριο θα απολυθούν.

ΓΑΛΛΙΑ

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις 2 Αυγούστου ένα νομοσχέδιο που θα κάνει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και θα απαιτήσει μια ενισχυμένη κάρτα υγείας σε πολλούς κοινωνικούς χώρους. Η κυβέρνηση δήλωσε στις 19 Ιουλίου ότι το προγραμματισμένο πρόστιμο 45.000 ευρώ (53.456 δολάρια) για τις επιχειρήσεις που δεν ελέγχουν ότι οι πελάτες έχουν κάρτα υγείας θα είναι πολύ χαμηλότερο, ξεκινώντας από 1.500 ευρώ και θα αυξάνεται προοδευτικά για επανειλημμένες παραβάσεις.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Η Ινδονησία έκανε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς τον Φεβρουάριο, απειλώντας με πρόστιμα έως και 5 εκατομμύρια ρουπίες (357 δολάρια).

ΙΤΑΛΙΑ

Ένα διάταγμα που εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση τον Μάρτιο επιβάλλει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών, να εμβολιαστούν. Όσοι αρνούνται θα μπορούσαν να τεθούν σε αναστολή εργασίας χωρίς αμοιβή για το υπόλοιπο του έτους. 

Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου η ιταλική κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την υγειονομική κάρτα (green pass) για τον κορονοϊό για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων εσωτερικού, των πλοίων και των τρένων μεγάλων αποστάσεων. Το Green Pass, έγινε επίσης υποχρεωτικό σε κινηματογράφους, μουσεία και εσωτερικούς αθλητικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Επισημαίνεται ότι το Green Pass αποδεικνύει ότι οι φορείς είτε έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, είτε έχουν αναρρώσει από covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν βρεθεί αρνητικοί τις προηγούμενες 48 ώρες. Ακόμα, το Green Pass είναι υποχρεωτικό στο σχολικό και πανεπιστημιακό προσωπικό, καθώς και στους φοιτητές πανεπιστημίου. Μάλιστα, το προσωπικό που δεν θα φέρει το Green Pass για πέντε συνεχόμενες ημέρες θα τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα παγώνει ο μισθός του. Ηδη η ιταλική κυβέρνησή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά του covid για όλους μόλις τα εμβόλια λάβουν πλήρη έγκριση από τις ευρωπαϊκές και ιταλικές ρυθμιστικές αρχές.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

 

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Το Καζακστάν θα εισαγάγει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ή εβδομαδιαίες δοκιμές για άτομα που εργάζονται σε ομάδες άνω των 20.

ΛΙΒΑΝΟΣ

Ο Λίβανος θα περιορίσει την είσοδο σε εστιατόρια, καφετέριες, παμπ και παραλίες σε άτομα που έχουν πιστοποιητικά εμβολίου ή σε εκείνους που έχουν κάνει εξετάσεις αντισωμάτων. Οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι αυτών των ιδρυμάτων θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση PCR κάθε 72 ώρες.

ΜΑΛΤΑ

Η Μάλτα απαγόρευσε την είσοδο επισκεπτών στη χώρα από τις 14 Ιουλίου, εκτός εάν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΑ

Το μικρό νησιωτικό έθνος του νότιου Ειρηνικού, οι Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, έχει δώσει εντολή ο ενήλικος πληθυσμός τους να εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού είπε στις 29 Ιουλίου ότι όλοι άνω των 18 ετών θα πρέπει να λάβουν ένα εμβόλιο COVID-19.

ΡΩΣΙΑ

Οι αρχές της πόλης της Μόσχας στις 16 Ιουνίου διέταξαν όλους τους εργαζόμενους με δημόσιους ρόλους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. Οι εταιρείες έλαβαν προθεσμία ένα μήνα για να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 60% του προσωπικού είχε λάβει τις πρώτες δόσεις. Διαφορετικά θα υπάρξουν πρόστιμα ή προσωρινό κλείσιμο. Οι κάτοικοι της Μόσχας δεν χρειάζεται πλέον να παρουσιάζουν έναν κωδικό QR που αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία για να καθίσουν σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ από τις 19 Ιουλίου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Τον Μάιο, η Σαουδική Αραβία διέταξε να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να παραβρεθούν σε έναν χώρο εργασίας, χωρίς να διευκρινίζουν πότε θα εφαρμοστεί αυτό. Απαιτείται επίσης εμβολιασμός για την είσοδο σε οποιαδήποτε κυβερνητικά, ιδιωτικά ή εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών από 1η Αυγούστου. Οι Σαουδάραβες πολίτες θα χρειαστούν δύο δόσεις για να ταξιδέψουν έξω από το βασίλειο από τις 9 Αυγούστου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA στις 19 Ιουλίου, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε στις 13 Αυγούστου ότι οι πολίτες θα απαιτούν κάρτες εμβολιασμού για να ταξιδεύουν μεταξύ επαρχιών και δημόσιων χώρων από τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Business Standard

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τις τοπικές κυβερνήσεις να πληρώσουν τους ανθρώπους για να εμβολιαστούν και έθεσε νέους κανόνες που απαιτούν από τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους να παρέχουν αποδείξεις για τον εμβολιασμό ή να αντιμετωπίζουν τακτικές εξετάσεις, εντολές μάσκας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στις 5 Αυγούστου ότι εξετάζει την απαίτηση ξένων επισκεπτών να εμβολιαστούν καθώς σχεδιάζει να ανοίξει τελικά τα διεθνή ταξίδια, αλλά είπε ότι δεν είχε λάβει τελική απόφαση και δεν πρόκειται να άρει αμέσως τους περιορισμούς.

Η Νέα Υόρκη θα γίνει η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που θα απαιτήσει, από τις 13 Σεπτεμβρίου, απόδειξη εμβολιασμού για πελάτες και προσωπικό σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλες εσωτερικές επιχειρήσεις καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση μάχης με την παραλλαγή Delta. Η Νέα Υόρκη θα απαιτήσει από τους κρατικούς υπαλλήλους να εμβολιάζονται ή να ελέγχονται εβδομαδιαίως, μια εντολή που θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ και η Αρχή Μεταφορών της Μητροπολιτικής θα απαιτήσουν από τους εργαζομένους τους να κάνουν το εμβόλιο ή να δοκιμάζονται εβδομαδιαίως. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης του κράτους του Νιου Τζέρσεϋ και οι εργαζόμενοι στις φυλακές πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 7 Σεπτεμβρίου ή να υποβληθούν σε εξετάσεις δύο φορές την εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ είπε ότι όλοι οι υπάλληλοι της πολιτείας θα λάβουν εντολή να εμβολιαστούν από τις 2 Αυγούστου ή να υποβληθούν σε δοκιμές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι υπάλληλοι του δήμου Ντένβερ και οι άνθρωποι που εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου στην πόλη θα πρέπει να εμβολιαστούν, δήλωσε ο δήμαρχος Μάικλ Χάνκοκ στις 2 Αυγούστου.

Οι πόλεις του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Ορλεάνης στις 12 Αυγούστου διέταξαν τους θαμώνες να δείξουν αποδείξεις για τον εμβολιασμό COVID-19 για να εισέλθουν σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους χώρους.

 

ΠΗΓΗ: Reuters