Ροποτό Τρικάλων: Η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου που έχει κλίση και προκαλεί ναυτία

HomeΕΛΛΑΔΑ

Ροποτό Τρικάλων: Η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου που έχει κλίση και προκαλεί ναυτία

Το TirnavosPress στο Ροποτό Τρικάλων

σαμερ εκλογες τυρναβοσ

Επισκεφτήκαμε το χωριό Ροπωτό ή Ροποτό Τρικάλων, που κατάπιε η γη και την εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου που έχει κλίση, από τις καταστροφικές κατολισθήσεις.

Το Ροπωτό είναι οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Ροποτού, της Δημοτικής Ενότητας Πύλης και υπάγεται στο Δήμο Πύλης.

Το Ροπωτό Τρικάλων είναι κτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων. Μέχρι το 1940, γραφόταν Ροπωτό. Μετά το έντονο φαινόμενο των κατολισθήσεων από το 2010, με πιο σημαντική το 2012, οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και μοιάζει με χωριό φάντασμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες το φαινόμενο ξεκίνησε το 1960, όμως το 1980 δίνονταν οικοδομικές άδειες για νέα χτίσματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το φαινόμενο των κατολισθήσεων. 

Στις 12 Απριλίου του 2012 μέρος του χωριού παρασύρθηκε για 40 περίπου μέτρα προς το κάτω μέρος της πλαγιάς. Αποτέλεσμα πολλά κτίρια να θαφτούν στο χώμα ενώ άλλα απλά κύλησαν στο βουνό όπου παραμένουν γυρτά.

Στην ίδια μοίρα και η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου. Στην πλαϊνή πλευρά υπάρχει ταμπέλα απαγόρευσης της εισόδου καθώς η κατολίσθηση συνεχίζεται. Το μέρος είναι μαγικό.

Η εκκλησία από την μανία της φύσης, κύλησε, μα περιμένει εντυπωσιακή και χωρίς μεγάλες καταστροφές. Το θέαμα φοβίζει και ζαλίζει. Ακόμα και αν δεν ζαλίζεσαι εύκολα από τη πρώτη στιγμή που θα αντικρύσεις την εκκλησία η ναυτία εμφανίζεται.

Στο εσωτερικό της ένα ψηφιδωτό, στο κέντρο ακριβώς της εκκλησίας, μαγνητίζει το βλέμμα.

Το εσωτερικό της

Έξω από την εκκλησία έχουν χτιστεί δύο μικρά εκκλησάκια. Τον 15αυγουστο του 2022 στο εκκλησάκι τελέστηκε θεία λειτουργία μετά από 11 χρόνια.  Ακριβώς δίπλα από την εκκλησία υπάρχει επίσης ένα σπίτι το οποίο παραμένει ολόκληρο αλλά γυρτό.

Δείτε βίντεο από την εκκλησία από το TirnavosPress Web TV:

[quads id=5]