ΡΟΔΙΑ

HomeΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΡΟΔΙΑ

Βρίσκεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα ΛΑΡΙΣΑΣ. Ανηκει στον δήμο ΤΥΡΝΑΒΟΥ (Τοπική Κοινότητα Ροδιάς, δημοτική κοινότητα ΑΜΠΕΛΩΝΟΣ).
Η επίσημη ονομασία είναι η Ροδιά και έδρα του δήμου Τύρναβος. Παλαιότερα με το σχέδιο Καποδίστριας ανήκε στο δήμο ΑΜΠΕΛΩΝΟΣ.

Είναι ένα κεφαλοχώρι της περιοχής με 953 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο.

Από τη Ροδιά διέρχονται δύο ποτάμια και ένα χείμαρρος και για αυτό έχει πλούσια βλάστηση αλλά και απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στις όχθες του Πηνείου οι επισκέπτες και οι ντόπιοι ξεκουράζονται και απολαμβάνουν τη φύση στο αισθητικό πάρκο Μπογιατζί. Εκεί υπάρχει και το γραφικό ξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Μερικές από τις γνωστές και γειτονικές με τη Φάλαννα -αναφερθήκαμε σε προηγουμένο άρθρο-περραιβικές πόλεις ήταν οι Χυρετίες (Χυρετίαι), το σημερινό Δομένικο Ελασσόνας, η Λειμώνη που είναι η ίδια με την ομηρική Ηλώνη στο Καστρί Αργυροπουλίου, η Κονδαία στη δυτική είσοδο των στενών της Ροδιάς και οι Γόννοι στο δυτικό άκρο της κοιλάδας των Τεμπών. Στενές σχέσεις υπήρχαν και με τις Θεσσαλικές πόλεις, βεβαίως με τις Θεσσαλικές πόλεις Λάρισα, Άργισσα κ.α

Σχετικές Εικόνες:

COMMENTS

Verified by MonsterInsights