HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρένα Καραλαριώτου: «Εθνικό ζήτημα το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας»

Ρένα Καραλαριώτου: «Εθνικό ζήτημα το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας»

«Το θέμα του νερού είναι ίσως το σοβαρότερο του νομού, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής. Το υδατικό πρόβλημα δεν είναι πια τοπικό, είναι ένα εθνικό πρόβλημα και έτσι πρέπει να το θέτουμε. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να ενισχυθεί η προσφορά υδάτων με επιφανειακές ταμιεύσεις όπου είναι δυνατόν, χωρίς αποκλεισμούς έργων, όπως αυτό της ήπιας μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ.Ρένα Καραλαριώτου, από τη Μελία, όπου και είχε συνάντηση με αγρότες και φορείς της περιοχής του Δήμου Κιλελέρ. 

 

Το πρόβλημα της άρδευσης αφορά ιδιαίτερα τις παρακάρλιες περιοχές του νομού Λάρισας, ενώ η κατάσταση, ειδικά για το φετινό καλοκαίρι προδιαγράφεται ιδιαιτέρως  ανησυχητική, εξαιτίας της ξηρασίας, με αποτέλεσμα ο προβληματισμός των αγροτών να είναι μεγάλος, όπως επισήμανε στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Χαράλαμπος Σουλιώτης, αλλά και ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ, Αλέκος Χονδρονάσιος.

«Το θέμα της ήπιας μεταφοράς νερού από τον Αχελώο δεν είναι ιδεολογικό. Είναι πρακτικό και περιβαλλοντικό. Ευελπιστώ ότι η δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα άρει τα εμπόδια για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου, που είναι το μεγαλύτερο “πράσινο” έργο της Ελλάδας», τόνισε η κ.Καραλαριώτου.

Στη συζήτηση με τους κατοίκους, μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα των εργατών γης και το αυξημένο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα), ενώ ειδική αναφορά έγινε στο μεγάλο έργο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταμιευτήρες και αρδευτικά κανάλια της περιοχής, το οποίο με συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Γ.Ο.Ε.Β. Θεσσαλίας και του Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού θα παρέχει   δωρεάν ενέργεια στους αγρότες που εντάσσονται στον ΤΟΕΒ Πηνειού. 

«Η εξοικονόμηση νερού, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού, σύγχρονα συστήματα άρδευσης και νέες τεχνολογίες που θα μειώσουν τις απώλειες πάνε “αγκαλιά” με τις όποιες προσπάθειες εξεύρεσης πρόσθετων υδατικών πόρων. Εμείς οι Θεσσαλοί γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην άρδευση των καλλιεργειών μας. Πρέπει, ωστόσο, να περάσουμε, πια, σε μια εποχή δυναμικής και συστηματικής διεκδίκησης λύσεων. Καταγόμενη από αγροτική οικογένεια κι εγώ, από τη Νίκαια, γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία του αγρότη για τα ποτίσματα. Όλα αυτά τα χρόνια, από τις θέσεις μου σε Νομαρχία και Περιφέρεια, μαζί, δώσαμε αγώνες για το αρδευτικό ζήτημα, συνεργαστήκαμε για θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.  Δέσμευση μου να είμαι συνεχώς παρούσα στη νέα αυτή προσπάθεια που πρέπει να ξεκινήσει και για την οποία θα αναλάβω κι εγώ τις πρωτοβουλίες μου. Θέλουμε ζωντανά χωριά, θέλουμε τους νέους να μείνουν στον τόπο τους, να εργάζονται, να καλλιεργούν και να δημιουργούν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα», κατέληξε η κ.Καραλαριώτου.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.