HomeΠΑΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

“Η Κλειώ και ο Αχιλλέας στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας” σήμερα παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

“Η Κλειώ και ο Αχιλλέας στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας” σήμερα παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 και μέχρι σήμερα θεωρείται ο σπουδαιότερος παραμυθάς σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων για το παιδικό βιβλίο.

 

Εμείς επιλέξαμε για σας ένα παραμύθι που εμπνεύστηκαν και γράψανε μια συντοπίτισσά μας κι ο συνεργάτης της. “Ενα παραμύθι ολόκληρη ιστορία”

 

“Η Κλειώ και ο Αχιλλέας στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας”

Ένα παραμύθι διαφορετικό από όλα τα άλλα που δεν μιλάει για Κοκκινοσκουφίτσες και τα Τρία Γουρουνάκια ούτε για ένα Γαλαξία πολύ πολύ μακριά.

Το ιστορικό υπόβαθρο και φόντο είναι πέρα μα πέρα αληθινό και οι πρωταγωνιστές θα μπορούσανε να είναι δύο από τις εκατοντάδες παιδιά που έχουν επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο έως τώρα. Ο λόγος για το παραμύθι με τίτλο «Ένα παραμύθι ολόκληρη ιστορία» που αφορά την ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας ιδωμένη μέσα από τα μάτια δυο παιδιών της Κλειώς και του Αχιλλέα.

Η ευφάνταστη σύλληψη ανήκει στην Στέλλα και στον Δημήτρη. Η Στέλλα Μπλάντα σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός και συντηρήτρια Αρχαιοτήτων κι Έργων τέχνης. Αρχικά επεσήμανε πως για την συγγραφή αυτού του πονήματος εφαλτήριο ήταν η αγάπη της για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, το επισκέπτονται συχνά σχολεία και έβλεπα το ενδιαφέρον των παιδιών για αυτό το μνημείο. Αυτό μου έδωσε την έμπνευση για τη συγγραφή του παραμυθιού. Πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά αφού το αρχαίο, μόνο μέσα από το μέλλον μπορεί να συνεχιστεί. Η Κλειώ και ο Αχιλλέας δυο ονόματα που μόνο τυχαία δεν είναι αφού αμφότερα εδράζονται στην ελληνική ιστορία και μυθολογία. Ευελπιστούμε εμείς οι δημιουργοί πως θα πάρουν τους συνομήλικούς τους από το χέρι και θα τους φέρουν στο θέατρο. Και συνακόλουθα θα έρθουν και οι γονείς τους.

Ο Δημήτρης Καραγκούνης αρχιτέκτων μηχανικός, προϊστάμενος του Τμήματος Έργων και Μελετών Εφορίας Αρχαιοτήτων  Λάρισας που εργάζεται στο χώρο του θεάτρου για πάνω από 27 χρόνια αναφέρει πως αυτό το παραμύθι είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας.

Το δεύτερο μέρος έχει τίτλο «Μια διαδρομή σαν παραμύθι» στο οποίο η Κλειώ και ο Αχιλλέας θα ανακαλύψουν τα μνημεία του ιστορικού κέντρου της Λάρισας και το τρίτο το οποίο θα αφορά στα μνημεία συνολικά του Νομού Λάρισας. Έρχονται παιδιά στο θέατρο και η μόνη πηγή ενημέρωσής τους είναι οι σημειώσεις των δασκάλων τους, έτσι σκεφτήκαμε ότι θα ήτανε ωραίο να έχουν ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη τους με το Αρχαίο Θέατρο.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Λάρισας και στο βιβλιοπωλείο “Γραφή & Ανάγνωση” του Γ. Χατζημπάρμπα στον Τύρναβο.