HomeΛάρισα

Πρωτοβουλία της Εισαγγελέως Ανηλίκων Λάρισας για δημιουργία δομής

Πρωτοβουλία της Εισαγγελέως Ανηλίκων Λάρισας για δημιουργία δομής

Την δημιουργία δομής στη Λάρισα για ανήλικα κακοποιημένα παιδιά, ως αδήριτη κοινωνική ανάγκη, ανέδειξε το θλιβερό περιστατικό με το κρούσμα των δυο ανηλίκων αδερφών.

Στο πλαίσιο αυτό η εισαγγελέας Ανηλίκων Ευτυχία Μελετοπούλου ανέλαβε πρωτοβουλία για τις πρώτες επαφές με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και τον δήμαρχο Θανάση Μαμάκο με θέμα την εξεύρεση πόρων και κατάλληλου χώρου για μια δομή – καταφύγιο για παιδάκια που βιώνουν βάρβαρη και ανήθικη συμπεριφορά στα ίδια τους τα σπίτια.

Η συνάντηση των τριών για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Στο μεταξύ τα δυο μικρά αδέρφια θα μεταφερθούν σε δομή ανηλίκων σε άλλο νομό καθώς μέχρι τώρα παρέμεναν στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ελλείψει άλλης λύσης, επιλογή που προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων.

Η αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας

Για το θέμα των δυο ανήλικων παιδιών εξέδωσε ανακοίνωση η αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας Ανδριάννα Κομήτσα προτείνοντας ως βέλτιστη λύση τητ συγγενική αναδοχή και όχι η ιδρυματοποίηση των ανηλίκων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με αφορμή την υπόθεση των δύο μικρών παιδιών που νοσηλεύονται στο ΓΝΛ και που απασχολεί και τη δικαιοσύνη, η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας- Εθελοντισμού Ανδριάνα Κομήτσα, μετά από ενημέρωση και συνεργασία που είχε με την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, ενημερώνει για τα κάτωθι:

Στο πλαίσιο συνεργασίας μας στο παρελθόν με τις συναδέλφους Κοινωνικές Λειτουργούς που υπηρετούν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και των Διευθύνσεων Κοινωνικής Πρόνοιας των τεσσάρων Καλλικρατικών Δήμων της Περιφέρειάς μας, ήτοι του Δήμου Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, που κατ’ αντιστοιχία στελεχώνουν τις αντίστοιχες Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α) που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα τη διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών για θέματα κακοποίησης ανηλίκων, ενημερωθήκαμε ότι δεν έχει διαπιστωθεί και αντιστοίχως καταγραφεί κάποια έλλειψη σε υπηρεσία αναφορικά με τον εντοπισμό και την άμεση κοινωνική παρέμβαση στο πεδίο της Παιδικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, κατόπιν κοινωνικών ερευνών και αφού διαπιστωθούν οι ανάγκες σε επίπεδο ψυχοσυναισθηματικό, υλικό, οικονομικό κλπ οι κοινωνικοί λειτουργοί δικτυώνουν το παιδί και την οικογένειά του με τοπικές υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα (κέντρο κοινότητας, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο κλπ) ή με φορείς και υπηρεσίες υγείας (π.χ. νοσοκομεία, ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας). Η νοσηλεία των ανηλίκων στο Γ.Ν. Λάρισας υποθέτουμε ότι δεν έγινε για λόγους κοινωνικούς, αλλά για να ιατρικούς, όπως προβλέπεται από αντίστοιχα πρωτόκολλα που αφορούν στην στήριξη των ανηλίκων-θυμάτων κακοποίησης.
Εν προκειμένω και κατόπιν συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, προτείναμε αυτό που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία ως βέλτιστη λύση την συγγενική αναδοχή και όχι την ιδρυματοποίηση των ανηλίκων.

Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι η αρμόδια Εισαγγελέας Ανηλίκων έχει επιληφθεί της υπόθεσης και χρειάζεται ο απαραίτητος σεβασμός στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που περιβάλλουν τη φύση της υπόθεσης».

Κ.Τ. kosmoslarissa.gr