Πρόταση για μείωση των χρονικών ορίων που απαιτούνται για την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων

HomeΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση για μείωση των χρονικών ορίων που απαιτούνται για την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων

Η Ελλάδα ζητά γρήγορη εφαρμογή της πρότασης για μείωση των χρονικών ορίων που απαιτούνται για την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων

Η πρόταση που έχει διατυπωθεί από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, για ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων μετά από 3 και όχι 5 χρόνια είναι ανάγκη να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό με την έκδοση σχετικής κοινοτικής Οδηγίας.

Το αίτημα αυτό καταθέτει με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την αρμόδια Επίτροπο και τους συναρμόδιους Υπουργούς ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

  • Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να μειωθούν τα χρονικά όρια και τα εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση των αναγνωρισμένων προσφύγων, ενώ παράλληλα τονίζει πως ο εθελοντικός μηχανισμός αλληλεγγύης -που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ιουνίου- δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική, άμεση και απτή αλληλεγγύη.
  • Όπως επισημαίνει, ο εν λόγω εθελοντικός μηχανισμός προβλέπεται ότι θα οδηγήσει κοντά σε 1.000 μετεγκαταστάσεις το 2022, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των προβλεπόμενων ετήσιων αφίξεων στις χώρες MED5, δηλαδή τις πέντε χώρες πρώτης υποδοχής που βρέχονται από τη Μεσόγειο.
  • Για να ενισχύσει, μάλιστα, τη θέση για την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της πρότασης, ο Υπουργός κάνει αναφορά στην άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόβλημα που προέκυψε από την κρίση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση αυτή δημιουργήθηκαν γρήγορα «οι προϋποθέσεις για να εγκατασταθούν οπουδήποτε οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας στην Ευρώπη, καταργώντας τους «κανόνες του Δουβλίνου».

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights