Η παρουσία του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου στη φετινή έκθεση FRESKON στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ιδιαίτερα φέτος που τιμώμενο προϊόν ήταν το αχλάδι.
Το αχλάδι αποτελεί βασικό καλλιεργητικό προϊόν της περιοχής του Τυρνάβου εδώ και δεκαετίες και είναι καθοριστικό για την οικονομία του τόπου.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην έκθεση ήταν έντονο, ειδικά από χώρες του εξωτερικού, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία — χώρες στις οποίες ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε εξαγωγές, αλλά και από πελάτες από την ελληνική αγορά.
Αυξημένο ενδιαφέρον υπήρξε και για άλλα προϊόντα, όπως το ροδάκινο και το νεκταρίνι, ενώ η ζήτηση για φρούτα φέτος είναι μεγαλύτερη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ο παγετός και η χαλαζόπτωση, που έχουν επηρεάσει την παραγωγή.
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Ντέλας Λάμπρος, δήλωσε:
«Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη δραστικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, καθώς και οι απαιτήσεις της αγοράς για προϊόντα με τέλεια εμφάνιση και μεγάλη διάρκεια ζωής, ανάγκασαν τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τη μεθοδολογία καλλιέργειας. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επηρεάσει τη γεύση και την ποιότητα του προϊόντος. Το αχλάδι έχει γίνει πιο σκληρό, αλλά όχι άνοστο. Άλλωστε, τελικός κριτής είναι ο καταναλωτής, που παραμένει πιστός στο ελληνικό προϊόν και επιλέγει το ‘Κρυστάλλι Τυρνάβου’.»
Ο κ. Ντέλας τόνισε, επίσης, ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει έμπρακτα τις ενέργειες του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και τη συνεργασία του με άλλους συνεταιρισμούς της περιοχής για την αναγνώριση του αχλαδιού Τυρνάβου ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Στη φωτογραφία εξωφύλλου απεικονίζονται (από αριστερά προς τα δεξιά):
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Λάμπρος Ντέλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρεια Θεσσαλίας Δημήτρης Τσετσιλάς, ο Δημήτρης Σταυρίδης Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Βασίλης Τζουχάλας.