Προσοχή στις ράμπες διάβασης στον Ξηριά είναι “ΑΔΙΑΒΑΤΕΣ”

HomeΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Προσοχή στις ράμπες διάβασης στον Ξηριά είναι “ΑΔΙΑΒΑΤΕΣ”

Μετά από δυο εβδομάδες απόλυτης ξηρασίας στη κοίτη του Ξηριά, η χθεσινή καταιγίδα τον μετέτρεψε πάλι σε ορμητικό ποτάμι.

 

Μετά τα χθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και τις έντονες βροχές το απόγευμα, το ποτάμι του Τυρνάβου γέμισε και μας χαρίζει υπέροχες εικόνες. Εφίσταται μεγάλη προσοχή στους πολίτες κυρίως σε αγρότες και κτηνοτρόφους να αποφεύγουν να διέρχονται από τις ράμπες του ποταμού.

Υπάρχει κίνδυνος η ορμή των νερών του ποταμού να παρασύρει οχήματα και οδηγούς, για τον λόγο αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούν εναλλακτικές διαδρομές.

Ο Τιταρήσιος, δεύτερος σε μήκος παραπόταμος του Πηνειού μετά τον Ενιπέα πηγάζει κυρίως από το όρος Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς.

Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ σε ό,τι αφορά στους υδροβιότοπους ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή.

Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.