HomeΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πρόεδρος UEFA: Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς

Πρόεδρος UEFA: Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς

Κοινές δηλώσεις μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

 

«Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω των φοβερών πραγμάτων που συνέβησαν, λόγω αυτής της παράλογης βίας. Είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες του ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις, για να ασκήσουν βία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Ο πρόεδρος της UEFA μίλησε για «καρκίνο του ποδοσφαίρου», ενώ δήλωσε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να πούμε «φτάνει πια». Κάλεσε μάλιστα όλα τα μέρη σε συνεργασία, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Φανταστείτε τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο επειδή ο άλλος φοράει μια φανέλα που δεν του αρέσει. Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς του ποδοσφαίρου. Δεν είναι οπαδοί. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους».

Συμπλήρωσε λέγοντας: «Ήρθαμε, και είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό, γιατί συμφωνούμε ότι φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να πούμε ‘’φτάνει πια’’. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει. Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό γιατί προσέφερε βοήθεια εντός της ΕΕ. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, και ευρύτερα».

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν επισήμανε πως «πρέπει να συνεργαστούμε, όχι μόνο εντός της ΕΕ, ίσως σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Και εδώ υπολογίζω πλέον στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό της να μας βοηθήσει. Ζητώ από όλους, ακόμα και από τα μέσα ενημέρωσης να μας βοηθήσετε για να εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτό, όχι απλώς από το ποδόσφαιρο αλλά από την κοινωνία. Διότι τα μέσα ενημέρωσης εδώ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να στηρίζεται οποιαδήποτε μορφής βία. Πρέπει να μας βοηθήσετε να συνεργαστούμε για να σταματήσουμε τη βία. Πιστεύω ότι είναι εφικτό».

Κλείνοντας ο πρόεδρος της UEFA ανέφερε ότι «σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τόσο φοβερό όσο αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι. Πιστέψτε μας. Η δήλωση αυτή δεν είναι πολιτική». Επανέλαβε επίσης πως «Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό πολλές φορές με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, μιλήσαμε πολύ ανοιχτά, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ακόμα περισσότερα».

Μητσοτάκης: Κλείνουν οι λέσχες οπαδών

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα μέτρα κατά της αθλητικής βίας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξάλειψης της αθλητικής βίας και στον απόηχο των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Κυριάκος ανακοίνωσε πως κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών. Θα υπάρχει μόνο ένας σύνδεσμος σε κάθε ομάδα. Επίσης, είπε πως θα γίνεται ουσιαστικός έλεγχος στην είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων σε θύρες που δημιουργούν πρόβλημα, από τους secutity. Επισήμανε πως η δικαιοδοσία περνά στην αστυνομία όποτε κρίνεται απαραίτητο. Ανακοίνωσε επίσης πως πιθανόν να κλείσουν οι θύρες οργανωμένων οπαδών.

«Η Πολιτεία επανεξετάζει το πλέγμα των πολιτικών της για την αθλητική βία, ένα πλέγμα που είχε κενά. Δεν θα πετύχουμε όμως χωρίς την ενεργοποίηση των παραγόντων των ομάδων, των ιδιοκτησίων τους. Έχουν και αυτοί ένα χρέος, μία αποστολή να ενεργοποιήσουν κάμερες. Και ένα χρέος έξω από το γήπεδο να εμπνέουν την αγάπη στο σύλλογο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.

πηγή