HomeΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιατί δεν πρέπει να πετάς τα κουκούτσια του καρπουζιού: τα τεράστια οφέλη τους για την υγεία μας

Γιατί δεν πρέπει να πετάς τα κουκούτσια του καρπουζιού: τα τεράστια οφέλη τους για την υγεία μας

Το καρπούζι είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς του καλοκαιριού.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες.

Είναι η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση την καλοκαιρινή περίοδο που τόσο την έχουμε ανάγκη.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν πως τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι ευεργετικά για την υγεία μας.

Είναι πλούσια σε πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως σελήνιο, κάλιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών. 

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, το ανοσοποιητικό και κρατούν υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που περιέχουν και οι ντομάτες, και συμβάλλουν στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Ένα μόλις φλιτζάνι κουκούτσια από καρπούζι περιέχει περισσότερα από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 16 γραμμάρια υδατανθράκων.

Εξαιρετικά πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Είναι ιδανικά για όσους ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και λίπος.

Διαθέτουν πολλή ενέργεια, και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους βρίσκονται σε ανάρρωση ή αισθάνονται κουρασμένοι. 

Μπορείτε να τα καταναλώσετε ψημένα ή άψητα ως σνακ, αλλά και στις σαλάτες σας, ή και να τα προσθέσετε στο γιαούρτι σας.

Τα πιο σκληρά, σκούρα κουκούτσια, βγάλτε τα προσεκτικά και χειριστείτε τα όπως τον πασατέμπο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μουλιάσετε τα κουκούτσια του καρπουζιού και στη συνέχεια να τα ξεφλουδίζετε για να φάτε το άσπρο εσωτερικό τους

Αφέψημα από κουκούτσια καρπουζιού:

Αλέστε 40 γραμμάρια κουκούτσια καρπουζιού και στη μετά βράστε τα σε 1 λίτρο νερού για 20 λεπτά. Αφήστε το να σταθεί. Στη συνέχεια, αλέστε στο μπλέντερ 150 γραμμάρια κομμένο καρπούζι, και προσθέστε το στο αφέψημα. Στραγγίξτε τα καλά και κρατήστε το θεραοευτικό υγρό. Διατηρήστε το στο ψυγείο.

Καλό είναι να μην προσθέσετε ζάχαρη σε αυτό το αφέψημα. Αν το θέλετε γλυκό, προσθέστε μια κουταλιά μέλι. Το τσάι με κουκούτσια καρπουζιού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αποτοξίνωση των νεφρών και την αντιμετώπιση των νεφρικών λίθων. Επίσης, ρυθμίζει την πίεση του αίματος.

Σνακ από κουκούτσια καρπουζιού:

Πλύνετε τα κουκούτσια και αφήστε τα στον ήλιο να στεγνώσουν και να ξεραθούν. Στη συνέχεια, ψήστε τα στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά, προσθέστε τους λίγο αλάτι από πάνω, και έτσι θα έχετε υγιεινούς και νόστιμους ξηρούς καρπούς από τα κουκούτσια των καρπουζιών.