Πως βγήκε η φράση “Μην είδατε τον Παναγή” όλη η ιστορία…

HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πως βγήκε η φράση “Μην είδατε τον Παναγή” όλη η ιστορία…

Για να μάθουμε πως βγήκε η φράση “Μην είδατε τον Παναγή” θα πρέπει, να πάμε στην περίοδο της γερμανικής κατοχής. Τότε που η Ελλάδα ζούσε τα χειρότερά της χρόνια, «ευδοκιμούσαν» διαφόρων ειδών χαρακτήρες.

Και ένας από αυτούς τους χαρακτήρες, ήταν αυτός του τύπου που έδινε σε γυναίκες υποσχέσεις που ποτέ δεν κρατούσε. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη Τάκη Νατσούλη, ο θρύλος λέει ότι ο συγκεκριμένος τύπος ονομαζόταν Παναγής και κατοικούσε στα Μέγαρα της Αττικής.

Ο συγκεκριμένος, λοιπόν, ήταν ένας τύπος που θεωρείτο απατεωνίσκος και μία από τις «δουλειές» του ήταν το να κοροϊδεύει γυναίκες τάζοντας γάμο, προφανώς για να… αρπάξει ό,τι προλάβαινε μέχρι να έρθει η ώρα του γάμου.

Και εδώ φτάνουμε στο σημείο-κλειδί: Η ιστορία λέει ότι ο Παναγής, ο οποίος φυσικά δεν σκόπευε να παντρευτεί, όρισε με όλες τις υποψήφιες συζύγους τους γάμους την ίδια μέρα, την ίδια ώρα και στην ίδια εκκλησία. Έγινε, επομένως, μια… μάζωξη από νύφες, χωρίς όμως να εμφανιστεί ποτέ ο γαμπρός.
«Μήπως είδατε τον Παναγή;», ήταν η ερώτηση που έκαναν οι συγγενείς των κοριτσιών και κάπως έτσι ο… θυμόσοφος ελληνικός λαός αποφάσισε να χρησιμοποιεί τη φράση «μην είδατε τον Παναγή», η οποία… εξελίχθηκε και σε «μην είδατε τον Παναή», όταν θέλει να αναφερθεί σε κάποιον που δίνει μια υπόσχεση αλλά αντί να την τηρήσει… εξαφανίζεται.
 
Αυτά, επαναλαμβάνουμε, φέρονταν να έγιναν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Σήμερα, δεν ξέρουμε αν στα Μέγαρα υπάρχει κάποιος άλλος Παναγής που υπόσχεται και δεν τηρεί, ξέρουμε όμως ποια είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να πας αν βρεθείς εκεί.
 
Δε γίνεται, για παράδειγμα, να βρεθεί κάποιος στα Μέγαρα και να μην επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Θα είναι λάθος το να μην δει από κοντά την περίφημη κρήνη του Θεαγένη και θα είναι κρίμα να μην απολαύσει τη θέα από τον λόφο Αλκάθου.  Και είναι υπόσχεση που ισχύει, όχι σαν του Παναγή…