HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έστειλε τα μηνύματα της για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»

 

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην  επετειακή εκδήλωση για την  «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε το  ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς, με τους ελάχιστους σκελετωμένους κρατούμενους, που οι Γερμανοί δεν είχαν προλάβει να θανατώσουν στις εγκαταστάσεις της πιο τρομερής  βιομηχανίας θανάτου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν η ημέρα που αποκαλύφθηκε το  Ολοκαύτωμα, που στοίχισε τη ζωή σε 6.000.000 Εβραίους, ανάμεσά τους σε 63.000 Έλληνες, από τους οποίους  235  Εβραίοι, Λαρισαίοι δημότες.

Με συνεχή ιστορική παρουσία, που εκτείνεται σε βάθος  2000 ετών περίπου, η Εβραϊκή Κοινότητα της Λάρισας ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο δραστήριες Εβραϊκές Κοινότητες στον ελληνικό χώρο. Η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά από αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.  Πριν από τον πόλεμο διέθετε επτά Συναγωγές, εβραϊκό σχολείο, ιεροσπουδαστήριο, θρησκευτικό δικαστήριο και σημαντική βιβλιοθήκη. Ο εκτοπισμός και η εξόντωση,  μείωσε  τον αριθμό των μελών της, αλλά δεν έσβησε το σημαντικό αποτύπωμα τους στην ιστορία,  στην κοινωνία και  στην πνευματική ζωή της πόλης. Η εβραϊκή κοινότητα αναγεννήθηκε και άνθισε, χάρη στις άξιες διοικήσεις, σε   σπουδαίους Προέδρους, σοφούς Ραβίνους και Θρησκευτικούς Λειτουργούς αλλά κυρίως χάρη στα δραστήρια μέλη της που συμβάλλουν στην ευημερία και την ανάπτυξή της με κατάθεση ψυχής και  ανταγωνισμό  προσφοράς. Οι Εβραίοι της Λάρισας διακρίνονται παντού, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης, ανέκαθεν απόλυτα ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό της Λάρισας. Συμπορεύονται με αγάπη και αλληλεγγύη, σεβόμενοι τις αξίες, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, ενώ ταυτόχρονα τιμούν τη διπλή ταυτότητά τους, εκείνη του Έλληνα πολίτη και του Εβραίου στο θρήσκευμα.

Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ σήμερα για να τιμήσουμε την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα αθώα θύματα, τους επιζώντες και τους άξιους απογόνους τους που κρατούν άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής κληρονομιάς τους. Και γιατί είναι ηθικό χρέος μας προς τις  επόμενες γενιές,  το «ποτέ ξανά», το  σπουδαίο μήνυμα που προτάσσει την αγάπη, την αποδοχή και  την ειρηνική συνύπαρξη   απέναντι στη μισαλλοδοξία, το τυφλό μίσος, τον απανθρωπισμό.

Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους. Είναι ένα ανοιχτό τραύμα στο παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο και στη συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη παντού στον κόσμο, που πάντα θα αναρωτιέται για το γιατί. Η φράση του Πρίμο Λέβι που επιβίωσε από το Άουσβιτς είναι χαρακτηριστική: «Τα τέρατα υπάρχουν αλλά είναι λίγα για να είναι επικίνδυνα. Οι πιο επικίνδυνοι είναι οι απλοί υπάλληλοι, πρόθυμοι να πιστέψουν και να δράσουν χωρίς να ρωτήσουν τίποτα». 

 Η πανδημία, ο πόλεμος που μαίνεται στην Ευρώπη, η κλιματική κρίση  μας απέδειξαν τα τελευταία χρόνια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι  η παγκόσμια μοίρα είναι κοινή, αλληλοεξαρτώμενη, συνδεδεμένη.  Και ότι είναι  αναγκαίο να οικοδομήσουμε μια κοινή πλανητική συνείδηση,  πάνω σε ανθρωπιστικά θεμέλια:  τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ο σεβασμός της ετερότητας αποτελούν ένα συνεχή, ανθρώπινο  αγώνα ενάντια στην επιλεκτική λήθη, τις προκαταλήψεις, τη βία απέναντι σε κάθε  διαφορετικό, σε κάθε Άλλο. Μας διδάσκει ότι εκείνοι που είναι καλά ενημερωμένοι για το παρελθόν δεν πρόκειται να απελπιστούν για το μέλλον. Και η κατάκτηση της μνήμης γίνεται  μόνο μέσα από τη γνώση της ιστορίας. Γιατί «από την Ιστορία δεν μπορούμε να αποδράσουμε», όπως θύμιζε, ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν. Αλλά και γιατί η Ιστορία εύκολα παραχαράσσεται, όταν έχει  σύμμαχους την αδιαφορία και την άγνοια. 

Το Καθήκον της Μνήμης είναι πρώτα και κύρια Καθήκον Ευθύνης, απέναντι στην Ιστορία και απέναντι  στις νέες γενιές. Γιατί σήμερα, όπως και χθες, η παθητικότητα, η αδιαφορία και η ουδετερότητα είναι συνενοχή.  Κερδίζοντας τη μάχη της Ευθύνης,  διεκδικούμε τη νίκη στη μάχη της Μνήμης, της Γνώσης, της Διδαχής. Αυτό είναι το δικό μας χρέος και το μεγαλύτερο δώρο της γενιάς μας σε αυτές που έρχονται.

 

 

Κόκκαλης για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Σε μία περίοδο όπου στον κόσμο μας το δημοκρατικό έλλειμα έρχεται ξανά αντιμέτωπο με την ομόθυμη ανάγκη για ειρηνική συμπόρευση, για ανάπτυξη και για φιλαλληλία, η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

Είναι εκείνες οι σκοτεινές σελίδες του φασισμού και του ναζισμού που πρέπει να ανακαλούμε διαρκώς στη μνήμη μας, αν θέλουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Δεν είναι αρκετό λοιπόν απλά να δηλώνουμε αποτροπιασμό και να αποδοκιμάζουμε, αλλά πρέπει συνειδητά και με αποφασιστικότητα να βγούμε μπροστά κι απέναντι ως κοινωνία σε κάθε τι επιβουλεύεται το μέλλον μας και τις πανανθρώπινες αξίες.

Με οδηγό τη θυσία των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος να πορευτούμε διατηρώντας άσβεστη την ιστορική μας μνήμη ενάντια σε κάθε τι που εκπέμπει μισαλλοδοξία. Μόνον έτσι το σύνθημα «ποτέ ξανά» θα γίνει πράξη.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΡΕΝΑΣ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε

Η 27η Ιανουαρίου – επέτειος της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου – έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στην Ελλάδα, την ημέρα αυτή τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έχασαν με μαρτυρικό τρόπο τη ζωή τους. Τιμάμε μαζί και τη γενναιότητα των Ελλήνων Χριστιανών, που αγωνίστηκαν και έσωσαν πολλούς συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο. Το Ολοκαύτωμα ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Ευρώπης, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο, ως προς τη σύλληψη της ιδέας, την οργάνωση και την εκτέλεση.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έξι εκατομμύρια Εβραίοι εξοντώθηκαν μαζικά από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσά τους ήταν και πάνω από ενάμισι εκατομμύριο παιδιά, που στην πιο τρυφερή τους ηλικία γνώρισαν τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, των κρεματορίων και των θαλάμων αερίων. Η γενοκτονία των Εβραίων δεν ήταν απλώς μια βίαιη πράξη ή ένας διωγμός, που συνέβη στο πλαίσιο ενός πολέμου. Δεν είχε πολιτικά αίτια, δεν είχε σχέση με εδαφικές διεκδικήσεις. Ήταν ένα σχέδιο δολοφονίας, που οργανώθηκε, χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε από ένα επίσημο κράτος. Από μια ηγεσία, που πίστεψε ότι ο λαός της ήταν φυλετικά ανώτερος, που αρνήθηκε στους Εβραίους την ιδιότητα του ανθρώπου και το δικαίωμα στη ζωή. Που αποφάσισε και σχεδίασε τη συστηματική αναζήτηση των Εβραίων, με σκοπό τη μαζική τους εξόντωσης.

Γι’ αυτό και η Ημέρα Μνήμης δεν είναι μια τυπική απόδοση τιμής στα θύματα. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση για τα δεινά που μπορεί να φέρει η κυριαρχία του μίσους, του φανατισμού, της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας, αλλά και η αδράνεια και η απάθεια της κοινωνίας μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης για επαγρύπνηση, ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ τα ίδια λάθη. Να εγγυηθούμε τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, σε μια εποχή όπου ο αντισημιτισμός και βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη. Σε μια εποχή, όπου η ρητορική του μίσους, η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψευδών εξαπλώνονται, με τη βοήθεια του διαδικτύου.

Για τη Λάρισα και για την ευρύτερη περιοχή, η ημέρα αυτή έχει ξεχωριστή αξία. Στον τόπο μας, Έλληνες Χριστιανοί και Έλληνες Εβραίοι συνυπήρξαν για αιώνες. Μοιράστηκαν το μόχθο, τα προβλήματα, τις αγωνίες, αλλά και τα όνειρα για προκοπή και πρόοδο. Στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, οι γονείς και οι παππούδες μας στάθηκαν ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό, πένθησαν μαζί για τους αγαπημένους που χάθηκαν. Για όλες και όλους εμάς, είναι διπλό το χρέος απέναντι στα θύματα της θηριωδίας. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε τη μνήμη τους άσβεστη.

Για να καθοδηγεί τις αποφάσεις και τη στάση μας απέναντι στους αδύναμους, στους ανθρώπους που στοχοποιούνται, που υφίστανται αποκλεισμούς, ακόμα και βία, εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, εξαιτίας του φύλου, της πίστης τους ή της καταγωγής τους. Έχουμε χρέος να μην εφησυχάσουμε, να μη σιωπήσουμε ποτέ. Να μην γίνουμε παθητικοί συνεργοί στον παραλογισμό και στο μίσος. Η μνήμη και η εγρήγορση είναι το λιγότερο που οφείλουμε στις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά και στις γενιές που ακολουθούν.

 

Στέλλα Μπίζιου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος δεν αποτελεί μια απλή μέρα τιμής, μα μια υπενθύμιση του φρικιαστικότερου εγκλήματος της ανθρωπότητας, μια σημείωση για διαρκή αγώνα απέναντι στο φασισμό, τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία. Κι αυτό είναι το χρέος όλων μας: να παλέψουμε και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να γνωρίσει μια τέτοια φρικαλεότητα».

Τα παραπάνω τονίζει σε μήνυμά της, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου.

«Τα έξι εκατομμύρια νεκρών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στοιχειώνουν ακόμα τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και θα συνεχίσουν να τον στοιχειώνουν καθώς κανείς δεν μπορεί, ούτε επιτρέπεται να ξεχάσει.

Οι ανθρώπινες θηριωδίες στο όνομα της ναζιστικής ιδεολογίας θα έρχονται με τη βοήθεια μας ξανά και ξανά στο μυαλό όλων, για να θωρακίσουμε έτσι την δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.

Οι διαφορές των ανθρώπων, είτε αυτές είναι φυλετικές, είτε θρησκευτικές, είτε οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας δεν μπορεί να αποτελούν στοιχείο σύγκρισης και κριτήριο ορθότητας.

Οφείλουμε όλοι να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο», κατέληξε στη δήλωσή της η κα Μπίζιου.

 

Ε. Λιακούλη για Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος: 

«Ο φασισμός πεθαίνει, όταν οι φωνές μας είναι δυνατές και καθαρές» 

 

Με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», που καθιερώθηκε με Νόμο από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογράμμισε τα εξής:

«Η 27η Ιανουαρίου αποτελεί ημέρα μνήμης για ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τραύμα”, το βαθύτερο “καρφί” στον ανθρώπινο πολιτισμό, την απερίγραπτη θηριωδία, που καταδεικνύει την κατάντια του “Ανθρώπου” στην προσπάθεια κυριαρχίας του επί των πάντων.

Το Ολοκαύτωμα έχει χαράξει διαχρονική “πληγή” στο “σώμα” της Ανθρωπότητας, που θα “αιμορραγεί” στους αιώνες, θυμίζοντάς μας την υπέρτατη φρίκη και τον ανεκδιήγητο πόνο, που δεν πρέπει να ξεχαστεί ΠΟΤΕ, για να μην επαναληφθεί ΠΟΤΕ.

Αν υπάρχει θεός, θα πρέπει να με παρακαλέσει για να τον συγχωρέσω”.  Αυτή η γνωστή πια, συγκλονιστική φράση, βρέθηκε χαραγμένη σε τοίχο του  κολαστηρίου του Άουσβιτς. Οι μανιώδεις διώξεις και εξοντώσεις εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, από τους ναζιστές, σκιαγραφούν με τον πιο κτηνώδη τρόπο ότι, όταν “η λογική κοιμάται, τα τέρατα ξυπνούν”. 

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Χέλμνο, Άουσβιτς, Νταχάου, Μαουτχάουζεν, Τρεμπλίνκα, Μπίρκεναου, παραμένουν ολοζώντανα “σχολεία ζωής”, για να διδάσκουν στις επόμενες γενιές, που οδηγεί ο ολοκληρωτισμός και η παράλογη εμμονή σε απάνθρωπες “ιδέες” περί …”ανωτερότητας”, περί «καθαρότητας», οι διακρίσεις ανάλογα με την καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή, την ιδεολογία… 

Σήμερα, που τα απολύτως καταδικαστέα “κρούσματα” αντισημιτισμού εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν στη σύγχρονη κοινωνία με ποικίλες μορφές, καθίσταται επιτακτική η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών  για την πρόληψή τους, για  τη διαφύλαξη του εβραϊκού πολιτισμού, καθώς και για την προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος, κατεύθυνση στην οποία ήδη κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εβραϊκός πληθυσμός του Τόπου μας, του νομού Λάρισας, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας μας, με τεράστια πολιτιστική, κοινωνική  και οικονομική προσφορά, ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Χωρίς τους συντοπίτες μας Εβραίους, η Λάρισα δεν θα ήταν αυτή που είναι, καθώς αποτελούν τους ξεχωριστούς Φίλους μας, τους δικούς μας Ανθρώπους, αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της καρδιάς μας, πολλοί από αυτούς , μέλη των οικογενειών μας .  

  Όχι μόνο σήμερα στην “Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, αλλά 365 ημέρες το χρόνο, αποτελεί ιερό χρέος μας,να διατηρούμε, όλοι μαζί, ενωμένοι, άσβεστη και ολοζώντανη την ιστορική μνήμη. Η πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του φασισμού, της μισαλλοδοξίας και κάθε μορφής διακρίσεων, σε όλες τις μορφές και σε κάθε τομέα πολιτικής, αποτελεί συλλογικό καθήκον μας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, με ευαισθητοποίηση απέναντι σε θεωρίες συνωμοσίας, ρητορική μίσους και απειλές, οικοδομώντας μια συμπεριληπτική, συμμετοχική, ανοιχτή κοινωνία

Επειδή με την καρδιά μιλάς καλύτερα, ας ανοίξουμε όλοι την καρδιά μας και ας γίνουμε η Φωνή του Ολοκαυτώματος στη Χώρα μας.

Απέναντι στη φρίκη αυτή, στο έγκλημα αυτό,  απαντάμε δυνατά , με μια φωνή :  Ποτέ Ξανά!»

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.