HomeΕΛΛΑΔΑ

Με πιο σύγχρονο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή παγκοσμίως εξοπλίζονται οι Έλληνες Snipers

Με πιο σύγχρονο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή παγκοσμίως εξοπλίζονται οι Έλληνες Snipers

Το πιο σύγχρονο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή παγκοσμίως, ετοιμάζονται να αποκτήσουν οι Έλληνες snipers καθώς η σχετική διαδικασία από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι πλέον στην τελική ευθεία.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ το τελευταίο διάστημα δοκίμασαν τα καλύτερα τυφέκια της αγοράς για να καταλήξουν στο πιο αποτελεσματικό. Στόχος είναι να προσθέσουν στη «φερέτρα» τους εξοπλισμό, που θα τους φέρει ακόμα πιο ψηλά σε επίπεδο εκπαίδευσης και θα τους κατατάξει στους κορυφαίους παγκοσμίως, επισφραγίζοντας τα άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή που ξεχώρισε έπειτα από μια σειρά δοκιμών πολύ υψηλής δυσκολίας ημέρα και νύχτα ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις είναι, το φινλανδικής κατασκευής, Sako TRG M10 το οποίο διατίθεται σε πολλαπλά διαμετρήματα και αποτελεί, όπως έχει φανεί σε όλους τους τελευταίους διαγωνισμούς Ελεύθερων Σκοπευτών του ΝΑΤΟ, όπλο πολύ υψηλής ακρίβειας που δίνει στους snipers τεράστιες δυνατότητες.

Πρόκειται για όπλο, το οποίο μεταφέρεται σε βαλίτσα και μπορεί να συναρμολογηθεί γρήγορα και να ρυθμιστεί χωρίς τη χρήση εργαλείων. Είναι κατασκευασμένο ώστε να χρησιμοποιείται με την ίδια ευκολία τόσο από δεξιόχειρες όσο και από αριστερόχειρες σκοπευτές. Διαθέτει ρυθμιζόμενο κοντάκι και αποσπώμενους γεμιστήρες, οι οποίοι ανάλογα έχουν διαφορετική χωρητικότητα με το διαμέτρημα του όπλου:

-10 φυσίγγια για διαμέτρημα 308 Win,
-7 φυσίγγια για διαμέτρημα 300 Win Mag
-5 φυσίγγια για το μεγαλύτερο διαμέτρημα 338 Lapua Magnum

Το τυφέκιο διαθέτει νέο μηχανισμό σκανδάλης, ο οποίος εξασφαλίζει βελτιωμένα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση που το όπλο πέσει κατά λάθος. Επιπλέον νέο μοχλό ασφαλείας, ο οποίος είναι εργονομικά τοποθετημένος και σχεδιασμένος για να τον κάνει γρηγορότερο και πιο βολικό στη χρήση ενώ ο μηχανισμός κλείστρου έχει βελτιωθεί ώστε να αντέχει ακόμη και στον πιο σκληρό χειρισμό.

Το Sako TRG M10 κυριάρχησε στη σύγκριση με μια σειρά άλλα σύγχρονα τυφέκια και αποτελεί την επιλογή της ΔΕΠ προκειμένου να αποκτηθεί ένας σημαντικός αριθμός τυφεκίων. Όπλα τα οποία θα διατεθούν στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), Ζ’ ΜΑΚ και Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων ενώ μέριμνα υπάρχει και για τη διάθεση του στα ΕΤΕΘ των ακριτικών νησιών.

Όλες οι Μονάδες Επίλεκτων Δυνάμεων διαθέτουν ήδη ομάδες Ελεύθερων Σκοπευτών, οι οποίες έως τώρα χρησιμοποιούν το εξαιρετικά αξιόπιστο τυφέκιο AXMC της φημισμένης Βρετανικής Accuracy International, με το οποίο εξοπλίζονται κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων  του ΝΑΤΟ όπως τις Αμερικανικές Seal, Seal Team και Delta Force αλλά και τη Βρετανική SAS.

Πρόκειται για τυφέκιο το οποίο έχει αποκτηθεί σε δύο εκδόσεις με διαμέτρημα  0,308’’ όσο και 0,338’’ της ίντσας. Το συγκεκριμένο όπλο αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό με δραστικό βεληνεκές άνω των 800 μέτρων και ακρίβεια εκατοστού όμως η αγορά ενός ακόμη πιο σύγχρονου όπλου «απογειώνει» τους άριστους όπως αποδείχθηκε σε δύο συνεχόμενους διαγωνισμούς του ΝΑΤΟ Έλληνες Snipers.

Το περασμένο καλοκαίρι δύο ζεύγη Ελεύθερων Σκοπευτών από το ΕΤΑ και τη Ζ΄ΜΑΚ συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση Ελεύθερων Σκοπευτών Sniper Workshop «Νeptune-23» στην Πολωνία και κυριάρχησαν μεταξύ των διαγωνιζόμενων από συνολικά 9 χώρες σε όλα τα αντικείμενα.

Είχε προηγηθεί το 2022, ο διαγωνισμός Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022» όπου οι snipers του ΕΤΑ και της Ζ’ ΜΑΚ κατέλαβαν αντίστοιχα  την 1η και την 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  

πηγή

COMMENTS