Περιστατικό πιθανής κακοποίησης ζώων σήμερα στον Τύρναβο

HomeΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Περιστατικό πιθανής κακοποίησης ζώων σήμερα στον Τύρναβο

Μπροστά σε ένα περιστατικό πιθανής κακοποίησης ζώων ή και παράνομης μεταφοράς τους απόψε σε κεντρικό σημείο στο Τύρναβο, βρέθηκαν πολίτες.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν από ομάδα πολίτων που περνούσε από το σημείο, 3 μικρά σκυλάκια δεμένα με μικρές κοντές αλυσίδες σε καρότσα αγροτικού τα οποία εμφανώς ήταν καταβεβλημένα, λόγω της πολύωρης παραμονής τους στο όχημα και έδειχναν φοβισμένα. Οι περαστικοί ανήσυχοι με το θέαμα, επικοινώνησαν με την αστυνομία ώστε να δράσει σε περίπτωση παθητικής κακοποίησης.

Όταν έφτασε το περιπολικό της Αστυνομίας, ο ύποπτος είχε αποχωρήσει από το σημείο. Τα στοιχεία του αγροτικού αυτοκινήτου είναι στη διάθεση των αρχών.

Σύμφωνα με το νόμο οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να καταγγέλλουν πιθανές περιπτώσεις κακοποίησης ενεργητικής ή παθητικής.

Καθώς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΠΔ (Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) και του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το Αστυνομικό Σώμα γενικότερα, έχουν ιδιαίτερη νομική αλλά και ηθική υποχρέωση να παρεμβαίνουν άμεσα σε περιστατικά ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης ζώων που, είτε τους καταγγέλλονται από τους πολίτες, προφορικά ή εγγράφως, είτε διαπιστώνουν οι ίδιοι κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας πολίτης αντιληφθεί, ως αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας, παραβάσεις που σχετίζονται με την νομοθεσία για τα ζώα, δύναται να τις καταγγείλει, προφορικά ή εγγράφως, υποβάλλοντας σχετική μηνυτήρια αναφορά, ή και ηλεκτρονικά μέσω email.

Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να περιγράφεται χωρίς σχόλια και περιττά λόγια το γεγονός, και συγκεκριμένα να συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία: 1) η ακριβής περιοχή που βρίσκεται το ζώο (Νομός, πόλη/χωριό, θέση/οικισμός, 2) το ακριβές σημείο, εάν πρόκειται για οικία (μπαλκόνι, ταράτσα, κήπος, ακάλυπτος χώρος, πυλωτή), 3) η ακριβής περιγραφή της κακοποίησης που υφίσταται το ζώο (ενεργητικής, ή παθητικής), 4) ο χρόνος της παράβασης, δηλαδή εάν η κακοποιητική συμπεριφορά έχει ήδη συντελεστεί, ή εξακολουθεί να υφίσταται, 5) οι άλλοι μάρτυρες που, τυχόν, θέλουν να καταθέσουν για το συμβάν, ώστε να καταστεί πιο ισχυρή η στοιχειοθέτηση της καταγγελίας, 6) ευδιάκριτες φωτογραφίες, ή βίντεο με κοντινή και ευρεία λήψη, τόσο του ζώου όσο και του περιβάλλοντος χώρου.

Εξυπακούεται ότι δεν φωτογραφίζονται πρόσωπα, ή το εσωτερικό της κατοικίας, και δεν δημοσιοποιούνται φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται στοιχεία που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του κατόχου (οδός και αριθμός, πινακίδες οχημάτων, πρόσωπα κ.λπ.).

Τέλος, θα πρέπει πάντα να ζητείται η έγγραφη απάντηση για τις ενέργειες που έχουν εκδηλωθεί από την Αστυνομία.

Μην φοβάστε να δηλώσετε κάτι στην αστυνομία ακόμα και αν κάνουμε λάθος.

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights