HomeΛΑΡΙΣΑ

Πέντε κλέφτες Ρομά από Τύρναβο… στο κτήριο φάντασμα της Λάρισας

Πέντε κλέφτες Ρομά από Τύρναβο… στο κτήριο φάντασμα της Λάρισας

Στην… «αναπαλαίωση» του εγκαταλελειμμένου νέου Τελωνείου στο Ομορφοχώρι«κλήθηκαν» να εργαστούν πέντε Ρομά οι οποίοι θα καθάριζαν τον χώρο για να «βγάλουν ένα μεροκάματο, να πάρουν κάτι για τα παιδιά τους ενόψει Πάσχα».

Την εξήγηση αυτή, χωρίς μάλλον να γίνουν πιστευτοί έδωσαν χθες ενώπιον του Μονομελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Λάρισας πέντε Ρομά από τον Τύρναβο, οι οποίοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Κιλελέρ, μέρα – μεσημέρι να κόβουν με οξυγονοκόλληση 40 μεταλλικές δοκούς που προορίζονταν για τη σκεπή του ημιτελούς κτιρίου.

Ενός κτιρίου – φάντασμα, ενός κτιρίου που αποτελεί όνειδος για την Ελληνική Πολιτεία, το κτίριο (σ.σ. ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Λάρισας / Υπουργείο Οικονομικών) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1991 στο Ομορφοχώρι (σ.σ. προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. δρχ. σύμφωνα με μαρτυρίες) με απώτερο σκοπό να μεταστεγαστεί το Τελωνείο από την περιοχή της Φαρσάλων προκειμένου να ανακουφιστούν οι γύρω συνοικίες.

Χωρίς ποτέ να δοθούν πειστικές εξηγήσεις, η ανέγερση του κτιρίου διακόπηκε το 1994 με αποτέλεσμα το κτίριο στο Ομορφοχώρι να μην αποπερατωθεί ποτέ. Έτσι σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια, να παραμένει ένα ημιτελές κουφάρι, να ρημάζει, να λεηλατείται, με το Ελληνικό Δημόσιο να επιμένει στη μη αξιοποίησή του.
Μαζί με το κτίριο εγκαταλείφθηκε και ο βασικός σκοπός ανέγερσής του, της μεταστέγασης του υπάρχοντος Τελωνείου.

Έτσι οι γύρω συνοικίες (Ανθούπολη, Χαραυγή) της Λάρισας ταλανίζονται ακόμη από τη σημερινή λειτουργία του Τελωνείου και ειδικότερα από τον μεγάλο όγκο βαρέων φορτηγών που κινούνται σε μια βασική οδική, αστική πλέον αρτηρία, στην οδό Φαρσάλων.

ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟΚΟΛΛΗΣΗ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΑ ΚΟΠΗΣ
Το έργο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς, πέντε Ρομά από τον Τύρναβο, ηλικίας 45, 64, 38, 29 και 23 ετών αντίστοιχα λίγο πριν τις 3 προχθές το μεσημέρι – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»

– μετέβησαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο (σ.σ. βρίσκεται μερικά χλμ. μακριά από το Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ) στο οποίο εισήλθαν παράνομα.
Με δύο μποτίλιες οξυγονοκόλλησης που είχαν μαζί τους, ξεκίνησαν να κόβουν μεταλλικές δοκούς, που προορίζονταν για τη σκεπή του κτιρίου, με τους αστυνομικούς του Τμήματος Κιλελέρ να καταμετρούν 40 φρεσκοκομμένες δοκούς.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δύο μεγάλες φιάλες οξυγόνου και υγραερίου αντίστοιχα, καλώδια παροχής του αερίου με το αντίστοιχο παρελκόμενο εξάρτημα για την οξυγονοκόλληση, μία μεγάλη ψαλίδα κοπής, δύο σφυριά και πέντε διάφορα μικροεργαλεία (κατσαβίδια, πένσες κλπ) προχωρώντας στη σύλληψη των 5 Ρομά.

«ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ»
Κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κοινής ωφέλειας, οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Μονομελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Λάρισας.
Στις απολογίες όλοι οι κατηγορούμενοι τόνισαν πως… κάποιος Αλβανός υπήκοος (σ.σ. για το όνομα του οποίου δεν ήταν σίγουροι) τους βρήκε να μαζεύουν ανακυκλώσιμα είδη και τους πρότεινε «να κόψουν σίδερα» σε ένα κτίριο που θα γινόταν «αναπαλαίωση».
Ο 45χρονος κατηγορούμενος τόνισε ότι και η οξυγονοκόλληση ήταν του «Αλβανού» και πως δέχθηκε την πρόταση να μεταφέρει τους άλλους τέσσερις με το αυτοκίνητο της συζύγου του «για να βγάλουν ένα μεροκάματο».
«Πήγαμε για παλιοσίδερα και ήρθε ο Αλβανός και μας πήγε να κόψουμε κάτι σκουριασμένα σίδερα» τόνισε ο 64χρονος κατηγορούμενος, με τον 38χρονο κατηγορούμενο να καταθέτει τα ίδια με τον 64χρονο πατέρα του.

«Ναι αλλά πήγατε με πλήρη εξοπλισμό» τόνισε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου. Για να διευκρινίσει ότι «ο Αλβανός μας πήγε να βγάλουμε ένα μεροκάματο, μας είπε να μου κόψετε σίδερα και θα περάσω να τα φορτώσω. Μας άφησε εκεί και είπε θα περάσει να τα φορτώσει…».
«Ήρθε ο Αλβανός, μας βρήκε στα μπάζα να μαζεύουμε μέταλλα, μας κορόιδεψε…» κατέθεσε ο 29χρονος, δίνοντας τη διάσταση ότι εξαπατήθηκαν από τον αλλοδαπό.

«Όλοι σας πιστέψατε έναν άγνωστο;» ρώτησε ξανά ο πρόεδρος.
«Εμείς θέλαμε ένα μεροκάματο, να πάρουμε κάτι στα παιδιά μας για το Πάσχα» τόνισε απολογούμενος ο 23χρονος, με τον πρόεδρο να παρατηρεί ότι θα μπορούσαν να εργαστούν, αντί να κλέψουν ένα κτίριο του Δημοσίου.

Με τους πέντε κατηγορούμενος, ερωτηθέντες τέλος για το «μεροκάματο» που θα ελάμβαναν οι ίδιοι να καταθέτουν διαφορετικές εκδοχές ως προς το ύψος του.

«Δεν πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας πέντε θύματα ενός αγνώστου» τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας, προτείνοντας την ενοχή τους. Με τον πρόεδρο του Αυτοφώρου να ανακοινώνει την απόφαση σύμφωνα με την οποία κηρύσσονται ένοχοι, για να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον καθένα.

Η ποινή επιβλήθηκε με τριετή αναστολή, με τους πέντε συλληφθέντες να αφήνονται ελεύθεροι, αφού νωρίτερα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου τους εξήγησε τα περί αναστολής.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ eleftheria.gr