HomeΕΛΛΑΔΑ

Πελώνη: Όσο θα προχωράμε τους εμβολιασμούς, τόσο θα μπορούμε να αίρουμε περιοριστικά μέτρα

Πελώνη: Όσο θα προχωράμε τους εμβολιασμούς, τόσο θα μπορούμε να αίρουμε περιοριστικά μέτρα

Απαντήσεις για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τους εμβολιασμούς και τα self-test αλλά και την προοπτική ανοίγματος των δραστηριοτήτων έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.  

Συνέδεσε επίσης την άρση των περιοριστικών μέτρων με την πρόοδο των εμβολιασμών.

 
«Η μόνιμη επωδός που ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι για προσλήψεις. Προσλήψεις έχουν γίνει. Έχει ενισχυθεί τα μέγιστα το Σύστημα Υγείας. Έχουν αυξηθεί οι Μ.Ε.Θ. του Δημοσίου από 557 που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε 1.189. Είναι μια αύξηση της τάξεως του 113%. Μαζί με τις Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα είμαστε σήμερα σε πάνω από 1.400. Μια αύξηση συνολικά της τάξεως του 153%. Έχουν προσληφθεί 10.000 προσωπικό -από τους οποίους οι 4.000 θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ- 1.200 μόνιμοι γιατροί και μπαίνουν σε λίγο άλλοι 200. Έχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας», τόνισε η κ. Πελώνη.

 

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επίταξη ιατρικών υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, έχει απευθύνει έκκληση, τις τελευταίες δέκα μέρες, στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν σ’ αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Ανταποκρίθηκαν όμως πολύ λίγοι. Οπότε αυτό (η επίταξη των υπηρεσιών τους) ήταν το ύστατο μέτρο. Τα στοιχεία που έχουμε από το πρωί -γιατί σήμερα από τις 8 το πρωί προσέρχονται – δείχνουν ότι είναι πολύ ικανοποιητική η προσέλευσή τους. Είναι ήδη παραπάνω από 90%. Πιστεύουμε ότι μετά από αυτή την ύστατη κίνηση, όλοι συνειδητοποίησαν ποιο είναι το καθήκον τους και ότι πρέπει να συνδράμουν σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που γίνεται από όλους τους υγειονομικούς, από όλο το Σύστημα Υγείας σ’ όλη τη χώρα».

«Αν δε μειώσουμε τη διασπορά του ιού, θα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος»

Στη συνέχεια η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην «εκτεταμένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με πάρα πολλές κλινικές». Και πρόσθεσε πως: «αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα και ενιαίο. Περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, πολυδύναμες Μ.Ε.Θ.. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι άλλο χρειαστεί να γίνει, προφανώς θα γίνει. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αντέχει όμως το Σύστημα. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί. Διότι αν δεν μειώσουμε τη διασπορά του ιού, θα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, σε κλειστούς χώρους. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για την υγεία του, είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του και τους αγαπημένους του. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν κι αυτές οι μικρές στοχευμένες παρεμβάσεις που έγιναν στα μέτρα, για να δοθεί και μία μικρή εκτόνωση σε όλους τους πολίτες που είναι κουρασμένοι».

«Προτεραιότητες παραμένουν το λιανεμπόριο και η λειτουργία των σχολείων»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια πως «κάθε Παρασκευή η Επιτροπή των Ειδικών εξετάζει και αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως εισηγείται στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητες παραμένουν το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των σχολείων, με ασφάλεια και με επιπλέον εργαλείο τα self-test που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες. Πολύ σύντομα, περί τις αρχές Απριλίου, θα είμαστε έτοιμοι. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Να επαναλάβω ότι είναι δωρεάν. Είμαστε η πρώτη χώρα που κάνει μαζική δωρεάν διάθεση αυτών των τεστ. Είναι μια στρατηγική -το self-test- που εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία και στην Ελβετία, όχι όμως με κρατική δωρεάν διάθεση, αλλά με εμπορική διάθεση». Και τόνισε: «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει, προφανώς, στην πρόληψη, αλλά και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση των ασυμπτωματικών ασθενών που μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην το γνωρίζουν και βεβαίως στην καλύτερη ιχνηλάτηση».

Η κ. Πελώνη επεσήμανε ακόμη πως «όσο θα προχωράμε τους εμβολιασμούς, τόσο θα χτίζουμε το τείχος ανοσίας. Πριν από λίγη ώρα φθάσαμε στους ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους πολίτες, με τουλάχιστον μία δόση. Όμως θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, διότι μέχρι να εμβολιαστεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, προφανώς ο ιός θα κυκλοφορεί. Όσο θα προχωράμε τους εμβολιασμούς, τόσο θα μπορούμε να αίρουμε περιοριστικά μέτρα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ