HomeΤύρναβος

Παζάρι Τυρνάβου – Ανοίγει αύριο τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους

Παζάρι Τυρνάβου – Ανοίγει αύριο τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους

Ο Τύρναβος φορά τα γιορτινά του και ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες στο παραδοσιακό παζάρι που ξεκινά επίσημα αύριο, Δευτέρα 5 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τις 11 Μαΐου.

 

Ήδη από σήμερα, Κυριακή, οι πρώτοι πωλητές έχουν πάρει τις θέσεις τους στον χώρο της Εμποροπανήγυρης, στην τοποθεσία “Τούμπα”, στήνοντας πάγκους και προετοιμάζοντας τα εμπορεύματά τους, έτοιμοι να υποδεχθούν το κοινό από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας – και όχι μόνο!

️ Αγορές και παράδοση στο ίδιο σημείο

Η καθιερωμένη βόλτα στο παζάρι του Τυρνάβου συνδυάζει τη χαρά των αγορών με την εμπειρία μιας λαϊκής γιορτής. Στους πάγκους μπορεί κανείς να βρει:

  • Ρούχα και παπούτσια
  • Είδη σπιτιού
  • Παιχνίδια
  • Τοπικά προϊόντα
  • Και φυσικά, γευστικούς πειρασμούς που μοσχοβολούν παράδοση.

Γλέντια και βραδινή διασκέδαση

Το παζάρι δεν είναι μόνο αγορά. Είναι σημείο συνάντησης, διασκέδασης και πολιτισμού. Καθημερινά το βράδυ, ο χώρος μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο γλέντι με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και αυθεντική ελληνική ατμόσφαιρα.

Πότε: 5 – 11 Μαΐου 2025
Πού: Τούμπα, Τύρναβος

pazari2

Ιστορικά στοιχεία: 

Η λέξη προέρχεται (από το αραβικό Κουμ που σημαίνει άμμος και την αραβική επίσης λέξη bazaar = εμποροπανήγυρις).

Το Κούμ παζάρ Τυρνάβου ξεκινούσε πάντοτε μετά το Πάσχα των Ελληνορθόδοξων, την Άνοιξη και μάλιστα πριν φύγουν οι Βλάχικοι πληθυσμοί της Θεσσαλίας για τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, με σκοπό να ψωνίσουν. Ο χώρος της εμποροπανήγυρης ήταν οι όχθες του Τιταρήσιου ποταμού (Ξεριά) στον Τύρναβο και επειδή οι όχθες είναι αμμώδεις, ονομάστηκε Κουμ – Παζάρ.

Τα νεότερα χρόνια, γύρω στον 19ο αιώνα και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στα 1881, το Κουμ – Παζάρ του Τυρνάβου θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα επισήμως για διάρκεια 8 ημερών, ενώ με νεότερο νόμο η διάρκειά του περιορίστηκε στις 7 ημέρες, με ημερομηνία έναρξης την 5η Μαΐου κάθε έτους.

Τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και του πρώιμου Ελληνικού Κράτους, η φημισμένη Εμποροπανήγυρη του Τυρνάβου δεχόταν πωλητές, οι οποίοι πωλούσαν τα δικά τους υπάρχοντα (π.χ. εργόχειρα) και οι αγοραστές αγόραζαν πράγματα για την καθημερινότητά τους, ακόμη και ολόκληρες προίκες για τις θυγατέρες τους, υποψήφιες για γάμο.

Η ζωοπανήγυρη διενεργούνταν μέσα στην κοίτη του Τιταρήσιου ποταμού που συνήθως αυτήν την εποχή είχε λίγο ή καθόλου νερό.

Το παζάρι συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού η αγάπη των Τυρναβιτών και γενικότερα των Θεσσαλών για τα άλογα είναι δεδομένη και γνωστή.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εμποροπανήγυρη του Τυρνάβου συνεχίζεται να διοργανώνεται, υπό την αιγίδα πια του Δήμου Τυρνάβου, στον ίδιο ακριβώς χώρο (περιοχή της Τούμπας), με παράγκες με παραδοσιακά εδέσματα και παραδοσιακές ορχήστρες, με πωλητές του παραδοσιακού χαλβά Τυρνάβου, τύπου σαπουνέ, με μεγάλο Λούνα Πάρκ για τους μικρούς φίλους.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.