Παίζουν με την φωτιά οι Τούρκοι

HomeΔΙΕΘΝΗ

Παίζουν με την φωτιά οι Τούρκοι

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Haber 7,

 

όπως και το «Oruc Reis« έτσι και το «Aμπντουλχαμίτ Χαν» θα προχωρήσει σε έρευνες, «απολύτως νόμιμα» καθώς διαθέτει και άδεια από το ψευδοκράτος. 

Όπως είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων πως παραβιάζονται περιοχές κυπριακής κυριαρχίας, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου πρόκειται να διενεργηθούν εντός Αυγούστου, με πιθανότερη ημερομηνία εξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο την 9η Αυγούστου, και με στόχο το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή η οποία έχει παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.

Η αλυσίδα των εξελίξεων
Το θέμα ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου όταν, ύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Τασουκού, στον κόλπο της Μερσίνας, στην Τουρκία και πήρε κατε΄ύθυνση νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

H έξοδος του τουρκικού σκάφους κατ’ αρχάς στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώθηκε και από το ΓΕΝ, με ις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.
Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» συνοδευόταν από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέει, ακόμα, ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου.

Το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να κινηθεί ανοιχτά της Κύπρου, καθώς στο «στόχαστρο» των Τούρκων εκτιμάται πως βρ΄΄ίσκεται  το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στη δυτική πλευρά της μαρτυρικής Μεγαλονήσου προς την Πάφο

Σε πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι έρευνες και η εξόρυξη στο οικόπεδο αυτό έχουν ανατεθεί στην Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά απαντούν ότι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά και τις χώρες προέλευσης όσων ψάχνουν.