HomeΤΟΠΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ

Ορλιά ένας φυσικός παράδεισος στον Όλυμπο, με καταρράκτες και λιμνούλες με τυρκουάζ διάφανα νερά

Οι μυθικοί καταρράκτες του Ορλιά

Ορλιά ένας φυσικός παράδεισος στον Όλυμπο, με καταρράκτες και λιμνούλες με τυρκουάζ διάφανα νερά

Συνήθως, κάποιους φυσικούς παραδείσους, με καταρράκτες και λιμνούλες με τυρκουάζ διάφανα νερά, απαιτείται κάποιος μικρός ή μεγαλύτερος κόπος για να τους προσεγγίσουμε.

 

Το σημείο βρίσκεται στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον. Τους καταρράκτες γνωρίζουν πολύ καλά, τουρίστες και περιπατητές, αλλά παραμένει άγνωστο για πάρα πολλούς Έλληνες

Μια ομορφιά και ένας μύθος. Ένα ποτάμι που εξαφανίζεται από ντροπή και εμφανίζεται ξανά, αυτή τη φορά σχηματίζοντας παραμυθένιους καταρράκτες. Τους καταρράκτες του Ορλιά.  

Ενα παραμύθι που ξεκινά αιώνες πριν από το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ουρλιάς (ονομάστηκε έτσι απ’ το θόρυβο, τα βουητά του νερού). Σύμφωνα με την παράδοση, είναι αρχαίος ποταμός της Πιερίας ο οποίος χάθηκε από τη …ντροπή του αρνούμενος να εξαγνίσει τις Μαινάδες -μαινόμενες γυναίκες του Δία- οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους από το αίμα τους του Ορφέα, που είχαν σκοτώσει νωρίτερα στο Δίον.

kataraxtes orlia 1

Ο ποταμός όμως χάθηκε από το έδαφος και ξαναβγήκε στην επιφάνεια λίγο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες. Λέμε τους, γιατί είναι αρκετοί, αλλά προσβάσιμοι είναι μόνο δύο.

Πώς μπορεί να φθάσει κάποιος στους καταρράχτες της Ορλιάς; Κινούμαστε στην ΠΑΘΕ την οποία εγκαταλείπουμε στην έξοδο προς Δίον. Ακολουθώντας την πινακίδα προς «Καταφύγιο Κορομηλιά» και στη συνέχεια τις πινακίδες «Όλυμπος», στα 4 χλμ περίπου συναντάμε το ξωκλήσι των Αγ. Κων/νου και Ελένης και λίγα μέτρα παραπάνω, αφήνουμε το αυτοκίνητο. Ακολουθούμε πεζή το δρομάκι που μας οδηγεί στον ένα καταρράχτη, ο οποίος δημιουργεί μικρή λίμνη, στην οποία κανείς μπορεί να δροσιστεί.

Στο δρομάκι αυτό, πριν φτάσουμε στον καταρράχτη, βλέπουμε σε ένα βράχο -στα δεξιά μας- ζωγραφισμένη μία κόκκινη καρδιά η οποία μας καλεί να ακολουθήσουμε το μονοπάτι και σε τρία λεπτά καταλήγουμε στο δεύτερο καταρράχτη, πιο ψηλό και πιο επιβλητικό, ο οποίος επίσης δημιουργεί μικρή λίμνη, μεγαλύτερη από- την πρώτη και πιο βαθιά.

Το νερό είναι παγωμένο αλλά η εμπειρία να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά είναι απίστευτη. Η περιοχή προσφέρει δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και canyoning.

Η χλωρίδα και πανίδα στο ρέμα Ορλιά
Η περιοχή είναι ιδανική και για την εξερεύνηση της χλωρίδας και της πανίδας του Ολύμπου. Το βουνό αυτό θεωρείται ένας βοτανικός παράδεισος, αφού πολλά από τα είδη του είναι ενδημικά. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να θαυμάσουμε το πλήθος από τις διαφορετικές ορχιδέες. Η κίτρινη Orchis Provincialis, η μικρή κόκκινη Orchis Quadripunctata και οι διάστικτες Orcis Tridentata και Orchis Purpurea.

Μέσα στους θάμνους βρίσκουμε την Campanula Spatulata. Στα ξέφωτα μπορούμε να βρούμε την Fritillaria Μessanensis, ενώ δίπλα στα ρέματα η σαρκοφάγα Pringuicula hirtiflora παραμονεύει να πιάσει στα κολλώδη φύλλα της μικρά ανύποπτα έντομα. Πάνω στις πέτρες μπλεδίζει η Aquilegia Αmaliae και το Ceranium Samguineum ζωγραφίζει με πινελιές κόκκινες τους πράσινους θάμνους.

kataraxtes orlia 2

Η πανίδα της περιοχής και εν γένει του Ολύμπου περιλαμβάνει σημαντική ποικιλία ειδών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, όπως αγριοκάτσικο, αγριόγατα, κουνάβι κ.α.

Επίσης, έχουν παρατηρηθεί 104 είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία πολύ σπάνια.

[quads id=5]