Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Οι απαντήσεις στον ανιστόρητο Ερντογάν

HomeΔΙΕΘΝΗ

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Οι απαντήσεις στον ανιστόρητο Ερντογάν

Μια ομιλία με την οποία έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία αλλά και στη διεθνή, εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι στο ναδίρ, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στους ηγέτες ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα, κατήγγειλε τον αναθεωρητισμό της πολιτικής του Ερντογάν, έφερε ξανά στο προσκήνιο την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και παράλληλα πραγματοποίησε άνοιγμα στους Τούρκους πολίτες προσπαθώντας να δείξει ποιος είναι αυτός που δηλητηριάζει το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία – Κόκκινη γραμμή μου η απειλή της κυριαρχίας μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του στη 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα σας. Ειμαστε γείτονες. Με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός άπλωσε χείρα φιλίας προς τον τουρκικό λαό αλλά και προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι δεν θα αφήσει κανέναν να απειλήσει την κυριαρχία μας και αυτό είπε είναι η κόκκινη γραμμή μου.

Είναι η 4η ομιλία μου ως πρωθυπουργός εδώ. Είμαι πάντα ανοικτός στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών με ένα τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και αν το επιλεξει σύμμαχος της Ελλάδας και της ΕΕ. Πέτυχε μια συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μια περίεργη εμμονη με την χώρα μου. Απειλουν ότι θα έρθουν τη νυχτα. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο και αναπτύσσει ένα αφηγημα που ξεκινά από την κρίση των Ιμίων με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται και απειλησε την κυριαρχία μας σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Ρόδος. Αυξάνεται η απειλή και χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση και επιθετική ρητορική και παραβίαση των δικαιωμάτων στην θαλασσα και τον αέρα. Και ρωτάω είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Τα αιτήματα της Τουρκίας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αβασιμα και έωλα. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα αφήσω κανείς να περάσει».

Όσο και αν χρειαστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή και στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ουνέσκο έχει αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή. Η προσπάθεια για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη όλων σας και σας ευχαριστώ γι αυτό και όσο και αν χρειαστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους».

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.