HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικονόμου: Αλλαγές στο ζήτημα της εφαρμογής των ποινών, σχέδιο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και κάμερες

Οικονόμου: Αλλαγές στο ζήτημα της εφαρμογής των ποινών, σχέδιο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και κάμερες

Αλλαγές στο ζήτημα της εφαρμογής των ποινών και ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Οικονόμου είπε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης επεξεργάζεται ένα σχέδιο άμεσων αλλαγών στο κομμάτι αυτό.

«Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στη χώρα με την εφαρμογή των ποινών»

«Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στη χώρα με την εφαρμογή των ποινών, με την ανασταλτικότητα της εφαρμογής των ποινών. Ο σκοπός είναι, όταν κάποιος παίρνει ποινή για ένα πράγμα, με έναν τρόπο η ποινή αυτή να εκτελείται, με έναν τρόπο αυτό το πράγμα να έχει επιπτώσεις και συνέπειες γι’ αυτόν που το διαπράττει. Διαφορετικά δεν κάνουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε ότι η αστυνομία κάνει πιο εμφανή την παρουσία της σε σημεία όπου έχει «στατιστικά αποδειχθεί» πως υπάρχει ζήτημα.

«Σχέδιο αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας»

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει, σε επίπεδο κυβέρνησης, ένα σχέδιο αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας με παρεμβάσεις στα σχολεία, μέσω των δομών, των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών που υπάρχουν σε όλους τους πυρήνες, σε όλους τους θύλακες όπου κινείται η νέα γενιά.

Μέτρα φύλαξης σε πιθανούς προφανείς στόχους λόγω Μέσης Ανατολής

Με φόντο τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε επίσης πως έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα φύλαξης σε πιθανούς στόχους στη χώρα μας, «είτε ισραηλινούς είτε παλαιστινιακούς».

Έρχονται 750 κάμερες σε περιοχές με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας

«Είμαστε σε εγρήγορση, είναι απολύτως φυσιολογικό να είμαστε όλοι ανήσυχοι με αυτά που γίνονται στη Γάζα μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, έχουμε εντατικοποιήσει τα μέτρα φύλαξης σε πιθανούς, προφανείς στόχους, είτε αυτό αφορά ισραηλινούς στόχους, είτε αυτό αφορά παλαιστινιακούς στόχους, είτε αφορά μέρη που επισκέπτεται και κινείται πολύς κόσμος».

«Είμαστε υποχρεωμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, προφανώς ένα και δυο και τρία επίπεδα πιο πάνω από αυτά που θα ήμασταν εάν δεν συνέβαιναν όσα συμβαίνουν στη Γάζα» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό, όμως, απέχει από το να πούμε ότι είμαστε σε μια φάση πανικού. Εχουμε τον νου μας, λαμβάνουμε τα μέτρα μας, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, γίνεται. Εγρήγορση, όχι όμως πανικός».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα στις δομές, κυρίως στα νησιά, όπου στάλθηκαν επιπλέον αστυνομικές διμοιρίες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, τονίζοντας όμως ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να δημιουργήσει μια επιπλέον ανθρωπιστική καταστροφή, μεγαλύτερη από αυτή που ενδεχομένως παρακολουθούμε και ήδη βλέπουμε να συντελείται στη Γάζα.

Επιστροφή αστυνομικών στο «πεδίο»

Ο Γ. Οικονόμου, αναφερόμενος στη διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου, τόνισε ότι η υπόθεση εξιχνιάστηκε, ενώ για το γενικότερο πρόβλημα της εγκληματικότητας υπογράμμισε ότι είναι μια πραγματικότητα «…με την οποία είμαστε σε μια διαρκή μάχη». Στη συνέχεια τόνισε ότι οι δείκτες της υψηλής εγκληματικότητας στη χώρα μας έχουν πέσει, με την ΕΛ.ΑΣ. να σημειώνει τεράστιες επιτυχίες σε αυτό τον τομέα, προσθέτοντας ότι μόνο τις τελευταίες 10-15 ημέρες η Αστυνομία έχει κατασχέσει περίπου 1 τόνο ναρκωτικών.

Επιπροσθέτως, ο κ. Οικονόμου είπε ότι εφαρμόζεται η δέσμευση του πρωθυπουργού για επιστροφή αστυνομικών στο πεδίο, καθώς ήδη έχουν δοθεί φύλλα πορείας για 600-700 αστυνομικούς και εντολές αποδέσμευσης για άλλους 800.

Επίσης αναφέρθηκε σε ζητήματα οδικής ασφαλείας, λέγοντας ότι τους τελευταίους δύο μήνες η παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους έχει γίνει εντονότερη και θα ενισχυθεί ακόμα παραπάνω.

Για τις κάμερες

Τέλος, μίλησε για το σχέδιο τοποθέτησης καμερών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και ως βοήθεια στην Τροχαία, σημειώνοντας ότι χθες είχε συνάντηση για το θέμα με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε σημεία που έχει υποδείξει η ΕΛ.ΑΣ. με βάση τα δεδομένα που έχει, ενώ τόνισε ότι για την προμήθειά τους θα γίνει διαγωνισμός. «Εχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και θα κάνουμε και συγκεκριμένες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα γι’ αυτό. Είναι θέμα προδιαγραφών, σύνδεσης με δεδομένα. Εχει ξεκινήσει, γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσουμε γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή», κατέληξε.

 

πηγή