Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών:

Κόκκαλης: «Ο σεβασμός δεν έχει φύλο»

 

«Σε μια κοινωνία που καθημερινά εκδηλώνονται και γνωστοποιούνται περιστατικά βίας κατά των γυναικών, οφείλουμε όχι απλά να προβαίνουμε σε δηλώσεις καταδίκης των φαινομένων αυτών, αλλά σε πράξεις, δράσεις και αγώνες, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη της βίας κάθε μορφής» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Και προσθέτει: «Η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι η αφορμή για υπενθύμιση και ενεργοποίηση όλων μας, ώστε να θέσουμε την γυναίκα στην οικογένεια, στην εργασία, στον αθλητισμό και σε όλους τους τομείς δράσης της, στη θέση που δικαιούται ως ισότιμος άνθρωπος. 

Η 25η Νοεμβρίου πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η γυναίκα δικαιούται να ζει ως σύζυγος, σύντροφος, μητέρα, εργαζόμενη απαλλαγμένη από τα κοινωνικά στερεότυπα, τα οποία την βιάζουν σωματικά, ψυχικά και ηθικά.  

Και οι πολιτικοί έχουμε χρέος, να ενθαρρύνουμε, να προστατεύουμε και να βάζουμε ένα δίχτυ ασφάλειας στην γυναίκα, αναλαμβάνοντας πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αφενός θα προλαμβάνουν την βία ως εκδήλωση ανισότητας και αφετέρου θα την καταστέλλουν. 

Πολιτικές πρόληψης, σημαίνει ενσωμάτωση της ενημέρωσης στα σχολεία, όπου θα εμπεδώνεται στα παιδιά η αρχή της ισότητας και του σεβασμού όχι στα αγόρια ή στα κορίτσια, αλλά στα παιδιά. Ώστε αυτά τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους, θα έχουν μάθει να σέβονται τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου. 

Θα έχουν μάθει να λειτουργούν στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία με όρους ισότητας και δικαιοσύνης.»

 

«Μήνυμα της Άννας Βαγενά για τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της Bίας κατά των Γυναικών»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. 

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Bίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», που υπογράφτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017, είναι το πρώτο διεθνές, νομικά δεσμευτικό κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας και το οποίο συμπεριλαμβάνει τη βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της Ε.Ε.

Παρολαυτά, ακόμα σήμερα, γινόμαστε ολοένα και συχνότερα μάρτυρες της ασύλληπτης βίας που η κοινωνία εκδηλώνει απέναντι στις γυναίκες κάθε ηλικίας: λεκτική, ή ψυχολογική βία, φυσική, ή ψηφιακή σεξουαλική παρενόχληση, βαριά σωματική κακοποίηση, βιασμοί και γυναικοκτονίες, μια τεράστια γκάμα βίας κατά των γυναικών, που πολύ συχνά καταλήγει στην αφαίρεση της ζωής τους.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών επιβάλλεται να αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου για την ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Καλούμε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νομικές επιταγές της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης μέσω της πρόληψης και με την έγκαιρη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών, γιατί τη βία δεν πρέπει να τη συνηθίσουμε.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.