Οι πολιτικοί του ν. Λάρισας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πολιτικοί του ν. Λάρισας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Οι πολιτικοί του ν. Λάρισας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών:

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Τρεις Ιεράρχες διαχρονικοί οδοδείκτες του Ανθρώπου

Η γνώση άνευ ηθικής καλλιέργειας είναι απλώς μια… πληροφορία

«Ο ελληνικός κόσμος ήταν αυτός που ανέδειξε την αξία της γνώσης, την οποία υπηρέτησε με απόλυτη συνέπεια και την διέδοσε σε όλον τον γνωστό τότε κόσμο. Και επ’ αυτού του καλλιεργημένου εδάφους, όπου η ελληνική ήταν η γλώσσα επικοινωνίας των λαών της Ανατολής και όλων των σοφών, έπεσε ο σπόρος του χριστιανισμού. Αυτή την ευτυχή μείξη, που αποτέλεσε το ισχυρό θεμέλιο για την συγκρότηση της χιλιόχρονης Βυζαντινή Αυτοκρατορίας, αλλά και σύμπαντος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την υπηρέτησαν με τον γονιμότερο τρόπο τα τρία μεγάλα τέκνα της Αγιοτόκου Μικράς Ασίας, οι Τρεις Ιεράρχες. Οι λόγοι τους έως σήμερα αποτελούν διαχρονικούς οδοδείκτες για τον άνθρωπο που επιζητά την αλήθεια στη γνώση και στο ήθος. Τα πρότυπά τους μας καθοδηγούν και μας ενδυναμώνουν στον δικό μας προσωπικό αγώνα. Κι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που πρέπει να αντιληφθούν πρωτίστως οι νέοι μας. Ότι η γνώση, άνευ της ηθικής καλλιέργειας, της ευγένειας του πνεύματος, της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, είναι απλώς μια πληροφορία». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο μήνυμά του σημειώνει ότι «σήμερα βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, λόγω των παγκόσμιων προκλήσεων, των άμεσων απειλών εναντίον της πατρίδας μας και της αδήριτης ανάγκης για την υπέρβαση όλων των παθογενειών που μας ταλάνισαν στο πρόσφατο παρελθόν. Οφείλουμε επομένως να αναδείξουμε και να στηρίξουμε αξίες τέτοιες που αφενός να εκσυγχρονίσουν αλλά αφετέρου και να καταστήσουν πιο ηθική την κοινωνία μας. Διότι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, συγκλονιζόμαστε διαρκώς από δυσάρεστα και απεχθή συμβάντα και συμπεριφορές. Κάποια δε από αυτά λαμβάνουν χώρα σε σχολικό περιβάλλον, εκεί που πρέπει να καλλιεργούνται το ήθος και οι υψηλές αξίες. Όλ’ αυτά πρέπει αναμφίβολα να μας αφυπνίσουν και να μας κινητοποιήσουν ώστε να δούμε με μια διαφορετική ματιά τον τρόπο διδασκαλίας, υπό το πρίσμα και των σοφών διδαχών των Τριών Ιεραρχών».

 

Ε. Λιακούλη: «Οι Τρεις Ιεράρχες δίδαξαν ότι επιστήμη και πίστη, συνυπηρετούν την Ανθρωπότητα»

 

Μήνυμα για την  εορτή  των Τριών Ιεραρχών, απηύθυνε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής  Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επεσήμανε τα εξής: 

«Χρόνια Πολλά & Ευλογημένα, σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές, σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Εύχομαι η νέα γενιά της πατρίδας μας, να αντλεί καθημερινά φώτιση από τα λαμπρά παραδείγματα του βίου και τα διδάγματα των Αγίων της Εκκλησίας μας, που παραμένουν μέσα στους αιώνες επίκαιρα, καθώς απέδειξαν στην πράξη ότι επιστήμη και πίστη δεν μάχεται η μία την άλλη, αντιθέτως μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά προς όφελος της υγιούς εξέλιξης της Ανθρωπότητας.

Δυστυχώς, η φετινή γιορτή  λαμβάνει χώρα σε μια δυσμενή συγκυρία, που η υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας θέτει σε κίνδυνο τη μόρφωση και την προκοπή των παιδιών μας, με τις κοινωνικές ανισότητες να διευρύνονται.  Σε μια σκοτεινή εποχή κατά την οποία, παράλληλα, η κτηνώδης βία, ακόμα και μέσα στις οικογένειες, ο σκληρός ανταγωνισμός άνευ ορίων και η εγωιστική καταπάτηση κάθε αξίας στο βωμό της οικονομικής και επαγγελματικής ανέλιξης, τείνουν να γίνουν κανόνας.

Μέσα στα “σύννεφα” της απανθρωπιάς που σκιάζουν την ελληνική – και όχι μόνο – κοινωνία, οι ιερές αρετές που όχι απλώς δίδαξαν, αλλά έμπρακτα και καθημερινά εφάρμοσαν, οι Τρεις Ιεράρχες, αποτελούν ακλόνητα θεμέλια, πάνω στα οποία η νέα γενιά καλείται να οικοδομήσει ένα μέλλον προόδου, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης για κάθε ψυχή απανταχού της οικουμένης.

Μακάρι του χρόνου να εορτάσουμε πάλι υπό τη Σκέπη των Τριών Ιεραρχών, με υγεία, ανιδιοτελή αγάπη και περισσότερα εγκάρδια χαμόγελα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα

 

Στέλλα Μπίζιου: Η νέα γενιά έχει ανάγκη από πρότυπα που φωτίζουν τους δρόμους της ψυχής και του μυαλού

«Στην εποχή μας, που όλα αλλάζουν ραγδαία, και αμφισβητούνται ακόμα και οι σταθερές αξίες της κοινωνίας μας, το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Θεολόγος υπήρξαν φωτισμένοι Δάσκαλοι, πραγματικοί ιεραπόστολοι του πνεύματος και της γνώσης, οι οποίοι συνέδεσαν την Εκπαίδευση με την Ορθόδοξη θρησκεία. Το παράδειγμά τους, η στάση και η πορεία τους, ας γίνουν φωτοδότες των νέων παιδιών».

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών. Η ίδια, αφού παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας στην Ι.Μ. Ναό του Αγίου Αχιλλίου, σημείωσε πως «η νέα γενιά έχει ανάγκη από πρότυπα που φωτίζουν τους δρόμους της ψυχής και του μυαλού».

«Εύχομαι σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και στους ανθρώπους των γραμμάτων, χρόνια πολλά και φωτισμένα!», κατέληξε στην δήλωσή της.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.