Οι πολιτικοί Ν. Λάρισας για τη Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πολιτικοί Ν. Λάρισας για τη Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Κέλλας: ” Να μην ξεχνούμε όσους ξεχνούνε”

«Σε κάθε ημερολογιακό έτος, εορτάζουμε ή τιμούμε πολλές παγκόσμιες ημέρες, η 21η Σεπτεμβρίου, όμως, είναι ξεχωριστή, καθώς υπενθυμίζει σε όλους μας, ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε, αυτούς που ξεχνούν…».

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το χαιρετιστήριο μήνυμα του αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, στη δράση, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών ν. Λάρισας, με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη την πρόεδρο, Ελένη Καμπούρα – Νιφλή και τα μέλη της της Ε.Ε.Ν.Α.Λ, όχι μόνο για τη γενικότερη δράση τους, σημείωσε πως συνδράμουν στην πληρέστερη ενημέρωση της κοινωνίας, για μια νόσο, που τα τελευταία χρόνια, τόσο εξαιτίας της αύξησης του μέσου όρου ζωής, όσο και της ευαισθητοποίησης προς τα συμπτώματά της, εμφανίζει σημαντική αύξηση.

«Δυστυχώς, η νόσος Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο και κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις σύγχρονες, παγκόσμιες μάστιγες, ενώ αποτελεί τη μοναδική αιτία θανάτου ανάμεσα στις κορυφαίες δέκα, που δεν μπορεί να προληφθεί, να θεραπευθεί ή να επιβραδυνθεί.

Ένα ακόμη, “μελανό” σημείο της συγκεκριμένης νόσου, είναι και η ψυχολογική πίεση, που προκαλεί στην οικογένεια του ασθενούς, καθώς τα μέλη της μετατρέπονται αυτόματα σε φροντιστές του, απομακρύνονται από κοινωνικές επαφές και εκδηλώσεις, ενώ δικαίως, σε πολλές των περιπτώσεων, θεωρούνται τα “κρυμμένα θύματα” της νόσου», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Κέλλας.

Κλείνοντας, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, επισημαίνει πως η επιστήμη δίνει τη δική της μάχη, μέσα από την έρευνα, που αναπτύσσεται αλματωδώς στα πεδία της διάγνωσης και της πρόγνωσης, με νέα φάρμακα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τη ριζική θεραπεία της νόσου και κάλεσε τους ανθρώπους της Ε.Ε.Ν.Α.Λ, να συνεχίσουν με την ίδια ζέση το σπουδαίο ανθρωπιστικό και κοινωνικό τους έργο, προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς και πολύπλευρη βοήθεια στους φροντιστές τους».

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ALZHEIMER: Η αντιμετώπιση του Alzheimer μας αφορά όλους

  • Στη Λάρισα μετά το Κέντρο Ημέρας, Οικοτροφείο και Κινητή Μονάδα

«Δυστυχώς, η νόσος Alzheimer έχει εξελιχθεί σε μια μάστιγα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι νοσούν από αυτήν την ασθένεια, με τις σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οικείους τους. Για τον λόγο αυτό είναι καθήκον της Πολιτείας να μεριμνά για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της νόσου, όσο και για την διαχείρισή της, που είναι εξαιρετικά επίπονη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών Νομού Λάρισας (ΕΕΝΑΛ) κ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή με αφορμή τον 4ο περίπατο μνήμης «Μνημοσύνη», που διοργανώθηκε για την παγκόσμια ημέρα νόσου Alzheimer με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αποδοχή της άνοιας και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι κατόπιν ενημέρωσής σας και συνεργασίας με την αρμόδια υφυπουργό για θέματα ψυχικής υγείας κ. Ζωή Ράπτη, έχουμε τη δυνατότητα στην Λάρισα, εκτός από το Κέντρο Ημέρας για Άνοια-Alzheimer, που λειτουργεί, κατόπιν διενέργειας σχετικού διαγωνισμού, εδώ και δύο χρόνια, να αναμένουμε την ίδρυση Οικοτροφείου για ασθενείς με Alzheimer, καθώς και την προκήρυξη Κινητής Μονάδας.

Αναμφίβολα, το Οικοτροφείο θα δώσει λύση στις πλέον δύσκολες περιπτώσεις ασθενών, που είτε στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος είτε οι οικογένειές τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος της επίπονης κατ’ οίκον νοσηλείας.

Αλλά και η Κινητή Μονάδα θα προσφέρει σημαντικό έργο με την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση στους ασθενείς, που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού ή υπάρχει πρόβλημα μετακίνησης.

Ευελπιστώ -όπως ανέφερα και στην κ. Ράπτη- ότι με δεδομένα τα πληθυσμιακά μεγέθη του νομού Λάρισας θα εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερης δομής Κέντρου Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer και άνοια.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ για τον νομό μας συνιστά αναμφίβολη πρόοδο για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος, που αφορά όλους μας, γιατί όλοι μας μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε στη θέση του ασθενούς ή του συγγενή ενός νοσούντα από Alzheimer».

 

Ε. Λιακούλη : «Οι ασθενείς Αλτσχάιμερ, είναι δικό μας , τρυφερό κομμάτι» 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προέβη στην εξής δήλωση:

“Κάθε χρόνο, η 21η Σεπτεμβρίου, αλλά και ολόκληρος ο μήνας, μας προσκαλούν να ενδιαφερθούμε αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε για την νόσο Αλτσχάιμερ,  για αυτή την ομάδα συνανθρώπων μας που έρχονται αντιμέτωποι με τη σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας και σταδιακά πολλών καθημερινών λειτουργιών. 

Γιατί πράγματι, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ,  μια υπενθύμιση, ότι οφείλουμε να αγωνιστούμε όλοι μας για την καταπολέμηση του στίγματος της νόσου, γιατί οι ανοϊκοί ασθενείς είναι γύρω μας παντού- δεν είναι αόρατοι. 

 Είναι φίλοι, συγγενείς και γείτονες, συνάνθρωποι που συναντάμε στο δρόμο, στο σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που εμείς χαιρετάμε αλλά ίσως εκείνοι δεν ανταποδίδουν, με άδειο βλέμμα , με φόβο και απορία για την …δική μας απορία 

Είναι συνάνθρωποι παγιδευμένοι σε κατάσταση άνοιας, που εμείς ίσως αδυνατούμε να διακρίνουμε -και το χειρότερο, να εκλαμβάνεται η συμπεριφορά τους ως εκτροπή του καθωσπρεπισμού και να οδηγεί σε χλευασμό ή κοινωνική κριτική 

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί  την πιο συχνή μορφή άνοιας που μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι εμφανίζεται αποκλειστικά στους ηλικιωμένους. Όμως, είναι ένα μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, που δυστυχώς πλήττει πλέον και  πιο νεαρές ηλικίες. 

Και είναι αυτή η φύση της νόσου,  που επηρεάζει τη λειτουργία όλης της οικογένειας 

Στην Ελλάδα μόνο υπολογίζονται  σε 400.000 τα άτομα που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς, οι λεγόμενοι φροντιστές οι οποίοι επωμίζονται δυσβάσταχτο, σωματικό  αλλά κυρίως ψυχολογικό φορτίο.

Έχω ήδη καταδείξει στη Βουλή τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν στο νομό μας, συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου 2021, κατέθεσα αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την ανάγκη λειτουργίας δομών  στην πόλη της Λάρισας, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.).Αναμένω  τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας  , για την  χρηματοδότηση Κέντρου Ημέρας, Οικοτροφείου και αγοράς Κινητής Μονάδας για την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας η οποία δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το τρέχον φθινόπωρο στα Περιφερειακά Προγράμματα  με το  ΕΣΠΑ 2021-2027.

Για το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα συνανθρώπων μας, είναι στο προσκήνιο των προτεραιοτήτων μας και των πολιτικών μας.

Μέριμνά μας, κανένα άτομο με άνοια να μην ¨μένει ¨ πίσω στην αφάνεια, τόσο στα πεδία της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης, όσο και στην αναγνώριση της άνοιας ως μια κατάσταση που προκαλεί πολλαπλές δυσκολίες στην καθημερινότητα των ασθενών που οφείλουμε να τις κατανοήσουμε και να τις σεβαστούμε. 

Έτσι ώστε, κανείς να μην φοβάται αν κάπου χαθεί.  Γιατί θα υπάρχει πάντα ένα χέρι να απλωθεί, να στηρίξει και να οδηγήσει . Γιατί στη ζωή οι ρόλοι εναλλάσσονται αιφνιδιαστικά και «όλοι εκείνοι» μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν, «όλοι εμείς»  

# Κανείς_Μόνος» 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.