HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ομιλίες των πολιτικών στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Οι ομιλίες των πολιτικών στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Οι ομιλίες των πολιτικών στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση:

Ε. Λιακούλη:  «Παιδική προστασία με ενέργειες και όχι ευχολόγια»

Στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο κ Πρωθυπουργός, που κυβερνά τη Χώρα από το 2019,  δηλαδή για περισσότερα από 3 χρόνια, ήρθε σήμερα, τέλη του 2022, να μας παρουσιάσει ένα Σχέδιο μέχρι το 2027.

Αναρωτιέται εύλογα κανείς :

  • το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κακοποίηση των παιδιών απαιτούσε αλήθεια ένα 12χρονο παιδί πρώτα να μπει στη «μηχανή του κιμά»; 
  • απαιτούσε να αποτυπωθεί η φωτογραφία των βιαστών του και να γίνει το viral των ημερών μας ;
  • απαιτούσε να γίνουν τα «κόκκινα σπίτια» η απευθείας σύνδεση των ρεπόρτερ –ερευνητών σε κάθε δελτίο ειδήσεων; 
  • απαιτούσε να εμφανιστεί το πολιτικό σύστημα με την βοήθεια και της επιστημονικής κοινότητας, να ξεμουδιάζει και να φιλοσοφεί περί των εννοιών άλλοτε των συνεπειών της βίαιης και πρώιμης σεξουαλικής επαφής κι άλλοτε του χημικού ευνουχισμού του δράστη ; 
  • Αναρωτιέται εύλογα κανείς: έπρεπε όλα αυτά να γίνουν ;  Και  κυρίως – μήπως  όλα αυτά που έγιναν θα μπορούσαν να ΜΗΝ έχουν γίνει ; Μήπως τελικά αυτή η ζωή, ΕΤΩΝ 12, που ψυχικά χάθηκε στα τάρταρα της κακοποίησης, θα μπορούσε να σωθεί ; Μήπως  κάποιος φταίει που δεν σώθηκε ; 
  • Μήπως τελικά είναι έγκλημα τελεσθέν δια της παραλείψεως ; 

Από Εθνικά Σχέδια πάμε καλά σε αυτή τη Χώρα. Αν κοιτάξουμε, όμως, την ουσία, τα αποτελέσματα είναι θλιβερά. Τώρα αποκτούμε ακόμα ένα Σχέδιο για τα Παιδιά. Μελέτησα τις 114 σελίδες. Ακόμα μια φορά, ωραία λόγια και καλογραμμένα ευχολόγια, στα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει.

Πως θα εφαρμοστούν αυτές οι 114 σελίδες; Υπάρχει οδικός χάρτης εφαρμογής; Ποιο προσωπικό θα τα φέρει σε πέρας, στην άκρως υποστελεχωμένη Δημόσια Διοίκηση; Με ποια μέσα, όταν ελλείψεις και απαρχαιωμένες υποδομές ταλανίζουν τους Φορείς; Με ποιους πόρους, όταν η Αυτοδιοίκηση, πυλώνας κοινωνικής πολιτικής, είναι ελλειμματική;

Δεν είναι όλα επικοινωνία. Δεν λύνονται τα προβλήματα μόνο με Δελτία Τύπου. Δεν υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις με φωτογραφίσεις και επισκέψεις σε δομές παρουσία καμερών.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν θυμήθηκε όψιμα τα παιδιά. Αρκεί, ως ενδεικτικό παράδειγμα, να υπενθυμίσω ότι τον Απρίλιο, 18 Βουλευτές καταθέσαμε την Ερώτηση “Μια ασφαλής αγκαλιά ενάντια στην παιδική κακοποίηση, θεμελιώδες χρέος της Πολιτείας”. Κρούσαμε τον “κώδωνα του κινδύνου”, επισημάναμε σωρεία θεσμικών δυσλειτουργιών και αναχρονιστικών πρακτικών, τονίσαμε το ατελέσφορο θεσμικό πλαίσιο. 

Ζητήσαμε ξεκάθαρες απαντήσεις για τα πάντα, όπως για τη στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών, τη διαβίωση παραμελημένων/κακοποιημένων ανηλίκων σε Νοσοκομεία χωρίς διάκριση από τους ενηλίκους, τον απολογισμό εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, καθώς και την  υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.  

Διεκδικήσαμε ειδική μέριμνα για τα παιδιά ευάλωτων ομάδων (όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, παιδιά με αναπηρία, παιδιά σε συνθήκες φτώχιας). Τονίσαμε την ανάγκη άμεσων ενεργειών, ώστε η ενεργειακή ένδεια, να μην αποτελέσει θρυαλλίδα δυσμενών επιπτώσεων εις βάρος των παιδιών. 

Τα πεπραγμένα, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές, τεκμηριωμένες και αναδείχθηκαν ήδη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το προνόμιο της εγγύτητας, είναι το “κλειδί” της πρόληψης και του Κοινωνικού Κράτους, η αγκαλιά όπου χωρά κάθε παιδί, αρκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τη στηρίξουμε και ενδυναμώσουμε έμπρακτα.

Η προστασία του παιδιών, του μέλλοντος αυτού του Τόπου, είναι ο λόγος και σκοπός για τον οποίο οφείλουμε καθημερινά να παλεύουμε με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας.

 “Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…”».

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών 

  • Απαράδεκτη η γενίκευση της κατηγορίας του παιδεραστή για τα στελέχη κομμάτων

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών συνιστά ένα μελανό στίγμα των σύγχρονων κοινωνιών. Ένα φρικιαστικό φαινόμενο ακραίας διαστροφής για το οποίο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, κανένα ελαφρυντικό, καμία εξαίρεση. Και βεβαίως καμία λύση, κανένα μέτρο, πέραν της οριστικής εξάλειψης τέτοιων απεχθών πράξεων, πέραν της απόλυτης εκρίζωσης ανάλογων συμβάντων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027. Την συνεδρίαση τίμησε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε και τον λόγο, με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να επισημαίνει ότι «η  παρουσία και ομιλία πρωθυπουργού σε συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής δεν είναι κάτι σύνηθες και καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος που συζητούμε και την ευαισθησία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών». 

 

Το τρομερό μυστικό…

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η πολιτεία οφείλει σε αυτόν τον πόλεμο που κηρύττει απέναντι σε όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, να δείξει μηδενική ανοχή. Και αυτό να το γνωρίζουν όλοι. Εκ των προτέρων. Χρέος κάθε οργανωμένης, πολιτισμένης κοινωνίας είναι πάνω από όλα, ως ύψιστη προτεραιότητα, ως ιερό καθήκον, να προστατεύει τα παιδιά της, να δημιουργεί ένα πλέγμα ασφάλειας, ώστε να αναπτύσσονται με τον πλέον φυσιολογικό τρόπο. Είναι μια αποστολή δύσκολη. Γιατί αναμφισβήτητα δεν φθάνει μόνον ο νόμος, που πρέπει ασυζητητί να είναι δρακόντειος, για να δημιουργηθεί το ευνοϊκό περιβάλλον ώστε να μείνει αλώβητη η παιδική αθωότητα. Αυτός είναι ένας μόνον παράγων. Απαιτείται, όμως, η συμβολή και άλλων εξίσου ή και περισσότερο σημαντικών παραγόντων. Πρωτίστως η οικογένεια, αλλά και το σχολείο. Και δυστυχώς, βλέπουμε ότι αυτοί οι τόσο σημαντικοί θεσμοί για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνικής δομής δεν επιτελούν πάντα το έργο τους. Ιδιαίτερα, εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος σημειώνονται τα περισσότερα συμβάντα σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Και εκεί πρέπει να σπάσει και ο φόβος που οδηγεί στην αποσιώπηση, και στο έγκλημα χωρίς τιμωρία. Αλλά και στο σχολείο, ο δάσκαλος, ο καθηγητής, εκτός από την αποστολή να μεταδώσει γνώσεις στους μαθητές του είναι και παιδαγωγός, είναι ο άνθρωπος που διδάσκει και ήθος, και πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες, τα προβλήματα των μαθητών του. Να μην προσπερνούμε τη δυστυχία, το αδιέξοδο του παιδιού, που χρειάζεται εμπιστοσύνη να εκμυστηρευτεί το τρομερό του μυστικό.

 

Σκοτεινό διαδίκτυο 

Επιπλέον, δεν νοείται να υφίσταται ένας ολόκληρος σκοτεινός κόσμος στο διαδίκτυο, που να διακινείται παιδική πορνογραφία ή η εκδικητική πορνογραφία, να λειτουργούν διάφορες περίεργες εφαρμογές που να γίνεται προώθηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών αλλά και γενικότερα κάθε ανθρώπινου πλάσματος, και εμείς να το παρακολουθούμε αδρανείς. Δεν μπορεί να υπάρχει ανωνυμία στο έγκλημα. Δεν μπορεί η τεχνολογία να μας επιβάλει τους δικούς της κανόνες πάνω από τους κανόνες της ηθικής».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «δυστυχώς, το ζήτημα που σήμερα μας απασχολεί έχει μια ζοφερή επικαιρότητα. Λόγω της γνωστής υπόθεσης των Σεπολίων και όχι μόνο. Γεγονότα που δικαίως συντάραξαν την ελληνική κοινωνία. Που δημιούργησαν εύλογο αποτροπιασμό και δίκαιη αγανάκτηση. Πολλώ δε μάλλον που οι εμπλεκόμενοι δεν ανήκαν σε περιθωριακές ομάδες, αλλά εμφανίζονταν σαν ευυπόληπτοι πολίτες. Και όλοι ζητούμε όλα να βγουν στο φως. Να υπάρξει η τιμωρία που αρμόζει σε αυτά τα εγκλήματα. Παράλληλα, όμως, να μου επιτρέψετε, πριν δώσω τον λόγο στον κ. υπουργό, να στηλιτεύσω την απαράδεκτη απόπειρα γενίκευσης της κατηγορίας του παιδεραστή για τα στελέχη και τα μέλη ολοκλήρων κομμάτων. Πρόκειται για πρακτική που προσιδιάζει σε ολοκληρωτικές ιδεολογίες, προβάλλοντας την έννοια της συλλογικής ευθύνης. Τέτοιες επιλογές ευτελίζουν την πολιτική ζωή, την οδηγούν στον βούρκο και αφαιρούν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό προσωπικό και, εντέλει, στην ίδια την Δημοκρατία. Κι αυτό οφείλουν όλοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη».

Την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Νοέμβριο του 2021, παρουσίασαν οι υπουργοί Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης και Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και οι υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

 

 

[quads id=5]