HomeΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι νέοι σήμερα οφείλουν να μάθουν να ξεχωρίζουν τα αληθινά πρότυπα από τα εφήμερα είδωλα».

Οι νέοι σήμερα οφείλουν να μάθουν να ξεχωρίζουν τα αληθινά πρότυπα από τα εφήμερα είδωλα».

«Υπάρχουν είδωλα σήμερα?

«Και βέβαια υπάρχουν, γι’ αυτό  υπάρχουν καθρέπτες. Μέσα από αυτό επιβεβαιώνεται και συντηρεί τον αυτοθαυμασμό του ο άνθρωπος .

Το ΕΓΩ ΜΑΣ είναι το μεγαλύτερο είδωλο ,αποτελεί την μοναδική μας φροντίδα για να διατηρηθεί αψεγάδιαστο.

« Είδωλα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ,αφού είναι δημιουργήματα της κοινωνίας και είναι αναγκαία για την διαμόρφωση της κοινωνικής τους συνείδησης και της προσωπικότητας του καθένα μας..

Ο χώρος του θεάματος ,της μουσικής ,του αθλητισμού κ.α ήταν φυτώριο ειδώλων παλαιότερα που μας ακολουθούν και σήμερα .Σήμερα κατά κύριο λόγο οι νέοι δημιουργούν είδωλα που είναι ποικιλόμορφα και η ποιότητα τους ανύπαρκτη.

Σημασία είναι ο τρόπος που γεννιούνται οι ήρωες -πρότυπα στη σημερινή εποχή. Για σκεφτείτε ποιοι είναι οι πιο προβεβλημένοι των τελευταίων ημερών.

Πρότυπο είναι ο ράπερ που αποκαλύφθηκε ότι συμμετείχε στις ληστείες των ΑΤΜ και είχε πολλούς ακόλουθους στα social. Η Kim Kadarhian (τηλεοπτική περσόνα).Οι παίκτες του survivor ,που η επιστροφή τους στην Ελλάδα θύμιζε επιστροφή Ολυμπιονίκη. Είναι πρότυπο ο κάθε τραγουδιστής, ηθοποιός, ποδοσφαιριστής ή κάθε ατάλαντος influencer που λέει την αποψάρα του στο διαδίκτυο και σπεύδουμε να κάνουμε like, παρ’ ότι γράφει ανόητες,  μπουρδολογίες . Πρότυπο εάν έχτε το θεό σας ο Μένιος ο Φουρθιώτης  αυτό τα λέει όλα…..

 Η αποθέωση του τίποτε καλά κρατεί.  Συμβαίνει παντού και  κάποια στιγμή που το πρότυπο είδωλο κατακρημνίζεται πέφτουμε από τα σύννεφα με το να αναρωτόμαστε μα πως αυτός /αυτή δεν το φανταζόμασταν. 

Καλοτυλιγμένα πακέτα με μπόλικη χρυσόσκονη για να μας θαμπώσουν κενά περιεχομένου.

Η αξιολόγηση προτύπων σήμερα γίνεται με το ποιος πουλάει την φαιδρότητα ,την ματαιοδοξία, τον ναρκισισμό καλύτερα στα social.

 Τον τρόπο ζωής, σκέψης  μας σε μεγάλο βαθμό τον καθορίζει ο μιμητισμός του να προσεγγίσουμε το είδωλο με το οποίο ταυτιζόμαστε.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι από τη μία το είδωλο έχει θετική επιρροή , και την ίδια στιγμή μπορεί να έχει αρνητική επιρροή.

Χρειάζεται κρίση , ωριμότητα αυτοεκτίμηση για χειριστεί κάποιος την επιρροή που μπορεί πάνω του να ασκεί ένα είδωλο ,είναι μια άσκηση ισορροπίας  ανάμεσα στη εικόνα και στην πραγματικότητα. 

Τελικά στον καθρέπτη δεν βλέπουμε τον εαυτό μας ,αλλά αυτό που σχολαστικά φτιάχνουμε για τους άλλους.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία αισθανόμαστε ότι εάν μας αποδεχθούν όχι για αυτό που είμαστε αλλά για αυτό που χρόνια κτίζουμε σχολαστικά ,τα χρήματα ,η δημοσιότητα ,η χειραγώγηση των ανθρώπων γύρω μας, κάνουν ισχυρούς και παίκτες στο σύστημα των ψευδαισθήσεων που ασκούμε κάποια μορφή εξουσίας στουε υπόλοιπους.

Έχουμε κατακλυστεί  από δήθεν και έχουμε παραμερίσει τον ηρωισμό, τη φιλία, την αγάπη, την συντροφικότητα, την μάθηση, τα πρόσωπα – πρότυπα, έχουν υποχωρήσει ,τη θέση τους πήραν κακές απομιμήσεις.

Έχουμε κατακλειστεί από πληροφορίες life style ,παραπολιτικής, ξεπεσμού ανθρωπίνων αξιών ,ανήθικες και ορισμένες φορές αποκρουστικές.

Επιστέγασμα δε όλων των παραπάνω και τα fake nevws που σκοπό έχουν εκτός την παραπληροφόρηση και τον ντόρο που θα δημιουργήσουν γύρω από κάποιο πρόσωπο ή κατάσταση και θα εκτονώσουμε τα αισθήματα ανθρωποφαγίας που μας διακρίνουν.

Μόλις χθες ο γνωστός και μέχρι πρότινος αγαπητός ταλαντούχος ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης προφυλακίσθηκε …….που μέσα από τους ρόλους του μπήκε στα σπίτια μας. Πριν από αυτόν και άλλοι από τον ίδιο ή άλλους χώρους  που έκαναν κατάχρηση της εξουσίας ,που απέκτησαν από την ματαιοδοξία της δημοσιότητας και κακή διαχείριση του ταλέντου τους στο χώρο τους.

Είναι το αίσθημα ότι είμαι άτρωτος και δεν με αγγίζει τίποτα ……

Όμως, όπως έχει γράψει ένας Ινδός γκουρου: «Είναι πάντα τα ψεύτικα που σε κάνουν να υποφέρεις: οι ψεύτικοι φόβοι και επιθυμίες, οι ψεύτικες αξίες και ιδέες, οι ψεύτικες ανθρώπινες σχέσεις. Παράτα τα ψεύτικα και θα απελευθερωθείς από τον πόνο. Η αλήθεια φέρνει την ευτυχία, η αλήθεια απελευθερώνει.

Τα είδωλα πλημμυρίζουν καθημερινά τη ζωή μας μέσα από τις οθόνες των κινητών μας στα κοινωνικά δίκτυα, που έχουν αναδειχθεί σε πραγματικό φυτώριο υπερέκθεσης των ειδώλων, συχνά όμως δίνοντας ευκαιρίες και σε ανθρώπους με ταλέντο που το αξίζουν. Τι αγαπάμε τυφλά λοιπόν; Τραγουδιστές, αθλητές, showbiz ντίβες του τίποτα και του καθόλου, επιχειρηματίες, ακόμη και πολιτικούς ή συγγραφείς. Πιστεύω πως όλα τα είδωλα έχουν κάτι που τους κάνει ξεχωριστούς, κάτι που εξιτάρει την περιέργεια των νέων να τους ακολουθήσουν, να μαθαίνουν εμμονικά τα πάντα για αυτούς, μέχρι να διαλυθεί και το τελευταίο ίχνος μυστηρίου για τη ζωή τους. Υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, για κάθε ματαιοδοξία, με ένα κοινό τέλος: την απομυθοποίηση. Αν λοιπόν οι νέοι δεν έχουν κάτι εύκολο σήμερα είναι να ξεχωρίζουν τα αληθινά πρότυπα από τα εφήμερα είδωλα της μοναδικής εποχής που ζούμε».