HomeΛΑΡΙΣΑ

Οι ιππικοί αγώνες, ποδηλατοδρομίες, εκθέσεις ήταν στοιχεία αναπόσπαστα από το παζάρι της Λάρισας!

Οι ιππικοί αγώνες, ποδηλατοδρομίες, εκθέσεις ήταν στοιχεία αναπόσπαστα από το παζάρι της Λάρισας!

 Μια ματιά στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι το παζάρι δεν είναι μια απλή εμποροπανήγυρη. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Λάρισας.
Ένα έθιμο που κρατά από την Τουρκοκρατία, που διατηρήθηκε και συνεχίστηκε από την απελευθερωμένη Λάρισα του 1881 εως πριν την πανδημία.

Πολλές πανηγυρικές εκδηλώσεις  πραγματοποιούνταν τα παλιά χρόνια παράλληλα με την εμποροπανήγυρη. Ήταν γεωργοκτηνοτροφικές εκθέσεις, ποδηλατικοί αγώνες, αθλητικοί αγώνες  στην πέραν της μεγάλης γέφυρας του Αλκαζάρ περιοχή.

Καθώς η Λάρισα ήταν η έδρα της ταξιαρχίας Ιππικού και οι περισσότεροι των ιππέων ήταν στρατιωτικοί ,σημαντικοί με πανελλήνιο αντίκτυπο οι Ιππικοί Αγώνες

Το 1896, για να αποκτήσει η εμποροπανήγυρη επί πλέον ενδιαφέρον, προστέθηκε έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η διενέργεια Ιππικών Αγώνων κατά τη διάρκειά της.

Οι Ιππικοί Αγώνες τελούνταν  πολλές φορές με την παρουσία του διαδόχου Κωνσταντίνου ή των πριγκίπων Νικολάου και Ανδρέα.
Οι Ιππικοί Αγώνες γίνονταν σε έναν χώρο γειτονικό προς την εμποροπανήγυρη. Ο χώρος αυτός βρισκόταν πίσω από το σημερινό στάδιο Αλκαζάρ, στην περιοχή του Σκοπευτηρίου και του Αισθητικού Άλσους.

6 history 1

Αφίσα Πανελλήνιων Ιππικών Αγώνων εν Λαρίσση κατά το 1904. Aρχείο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου

Στους Ιππικούς Αγώνες έπαιρναν μέρος εκτός των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Ιππικού, άνθρωποι από πολλές περιοχές της χώρας οι οποίοι συμβίωναν με τα αγωνιστικά άλογα και ορισμένοι πολίτες από αγροτικές περιοχές. Εμποροπανήγυρη και Ιππικοί Αγώνες εξακολουθούσαν να συνυπάρχουν μέχρι το 1937 και από το 1889 σε όλους διοργανωτής ήταν ο Δήμος.

Η φήμη της εμποροπανήγυρης της Θεσσαλικής πόλης έγινε ξακουστή σε ελληνικό επίπεδο.

Ολη η Λάρισα στολισμένη γιορτινά σαν πολύφερνη νύφη. Πυροτεχνήματα δημιουργούσαν πυρακτωμένα σιντριβάνια στον θεσσαλικό ουρανό.

Επηρεασμένες από την Βενετία γινόντουσαν γιορτές στον Πηνειό ,ποταμίσιες βάρκες του Τάγματος Γεφυροποιών του Στρατού ειδικά στολισμένες σαν γόνδολες διέσχιζαν τον Πηνειό, Οι βάρκες αυτές γεμάτες από τραγουδιστές, μουσικά όργανα, μαντολινάτες, χορωδούς και έφηβους με τοπικές και εθνικές ενδυμασίες, διέσχιζαν το ποτάμι τραγουδώντας βαρκαρόλες (λεμβωδίες όπως τις ανέφερε το πρόγραμμα), κάτω από το φως των πυροτεχνημάτων και έδιναν μια αίσθηση χαράς και ευωχίας στους επισκέπτες της εμποροπανήγυρης. 

Ιστορική εμποροπανήγυρη ήταν αυτή του 1900.

Όλες οι εκδηλώσεις ήταν υπό την αιγίδα  του βασιλέως Γεωργίου Α’,  τη δε διοργάνωσή τους είχαν αναλάβει τρεις επιτροπές. Η «Γενική Διοργανωτική Επιτροπεία», η οποία είχε έδρα την Αθήνα, η «Τοπική Διοργανωτική Επιτροπεία», και η «Επί των Αγώνων Επιτροπεία», οι οποίες είχαν έδρα τη Λάρισα.

Οι επιτροπές αυτές απαρτίζονταν από σπουδαία άτομα της Αθηναϊκής και Λαρισαϊκής κοινωνίας, με επικεφαλής τους δημάρχους Αθηναίων Σπυρίδωνα Μερκούρη και Λαρισαίων Αναστάσιο Ζαρμάνη και τους μεγαλοκτηματίες Παναγή Χαροκόπο και Παύλο Στεφάνοβικ-Σκυλίτση.

Πολλά επιφανή άτομα και της Λάρισας όπως ο βουλευτής Τυρνάβου τότε Γεώργιος Ροδόπουλος,ο κτηματίας Αναστάσιος Αβέρωφ, πατέρας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα,ο πρώην δήμαρχος Λαρίσης Διονύσιος Γαλάτης, ο ιατρός και αργότερα δήμαρχος Αχιλλέας Αστεριάδης και δύο Οθωμανοί οι Χασήπ Βέης και Χασάν Βέης και πολλοί άλλοι.

01 history

Αγώνες Λαρίσσης. Στην εξέδρα των επισήμων ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η Σοφία. Επιστολικό δελτιάριο του Στεφ. Στουρνάρα ταχυδρομημένο τον Σεπτέμβριο του 1905. Στην ένθετη φωτογραφία άποψη της Λάρισας του 1984 του Δημ. Μιχαηλίδη, φωτογράφου από την Αδριανούπολη.

Μετά από την απελευθέρωση της Λάρισας ωστόσο το Μπεζεστένι εγκαταλείφθηκε ως χώρος της μεγάλης εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης. Στα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Λάρισας μετά το 1881, το έθιμο συνεχίστηκε το 1888 (6 χρόνια δεν έγινε λόγω της μεγάλης φωτιάς του 1882) και μεταφέρθηκε στο άλσος του Αλκαζάρ και συγκεκριμένα στην αριστερή όχθη του Πηνειού όπου και λειτούργησε για έναν αιώνα. Έπειτα στεγάζεται στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

Γίνεται μια φορά το χρόνο (τέλος Σεπτεμβρίου) και διαρκεί 10 μέρες.https://www.pazarilarissa.gr/

02 history

Γεωκτηνοτροφική έκθεση Λαρίσσης κατά την διάρκεια της εμποροπανήγυρης. Φωτογραφία των Πάλλη – Κοτζιά. Περίπου 1906. Το εσωτερικό της έκθεσης.

 

11 history

Η Ζωοπανήγυρη. Μεταπολεμική φωτογραφία του Τάκη Τλούπα. Στο βάθος οι πρώτες εξέδρες του γηπέδου Αλκαζαρ.

 

10 history

Εμποροπανήγυρης και Ιππικοί Αγώνες. Φωτογραφία του 1930 περίπου