HomeΕΛΛΑΔΑ

Οι 365 ημέρες που άλλαξαν τις Ένοπλες Δυνάμεις: Tο χαστούκι στην ασύμμετρη απειλή του Έβρου, η επακούμβηση της Kemal Reis…

Οι 365 ημέρες που άλλαξαν τις Ένοπλες Δυνάμεις: Tο χαστούκι στην ασύμμετρη απειλή του Έβρου, η επακούμβηση της Kemal Reis…

Το πλήρωμα της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ για πολλές ημέρες από την απόσταση περίπου του ενός ναυτικού μιλίου ήταν η σκιά του ερευνητικού ORUC REIS, όπως κι άλλες Ελληνικές φρεγάτες και πυραυλάκατοι όπως και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών.

Από την ξεκάθαρη μεθόδευση των τουρκικών αρχών, μέχρι τις κακόγουστες επιχειρήσεις προβοκάτσιας, περί δήθεν πυροβολισμών και νεκρούς μετανάστες στα χερσαία ή παραποτάμια Ελληνοτουρκικά σύνορα. Στόχος ήταν ένας, να πλήξουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς…

Κι αφού επί τρεις μήνες το προπύργιο του Έβρου δεν έπεσε με την σθεναρή αντίσταση της Ελληνικής Αστυνομίας και των φρουρών του Νομού αλλά και επιπλέον δυνάμεις που μετακινήθηκαν άμεσα στην άκρη της Ελλάδας από τον Στρατό Ξηράς, την σκυτάλη στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις πήραν οι navtex της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η γεύση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων -και τα διδάγματα που αφήνει πίσω του το 2020- είναι μια: αυτή της επιθετικής διάθεσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα της Ευρώπης, μιας Ευρώπης όμως που άρχισε ιδιαίτερα αργά να βλέπει την παραβατική συμπεριφορά της γείτονος, απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Διότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά την πειρατική συμπεριφορά της Άγκυρας στα νερά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Στην αυγή του νέου έτους τα βλέμματα της Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στραμμένα στην Τουρκία και υποτίθεται ότι η γείτονα θα στείλει ένα προσκλητήριο για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ώστε να διευθετηθεί η μόνη διαφορά η οποία υπάρχει και φέρνει τις δυο χώρες σε τροχιά συγκρούσεων εδώ και τόσα χρόνια, αυτή των θαλασσίων ζωνών.

Ωστόσο η διάθεση που δείχνουν έως τώρα οι αξιωματούχοι της γείτονος μαρτυρά ότι η Τουρκία επιχειρεί να «φορτώσει» με όσα θέματα μπορεί την ατζέντα των συνομιλιών την ώρα που πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου ξεσπάσματος προκλήσεων είτε πρόκειται για τον Έβρο, είτε πρόκειται για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω στον Φεβρουάριο θα βλέπαμε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία έδωσε το έναυσμα των προκλήσεων δια μέσου του μεταναστευτικού. Το σύνθημα είχε δώσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους μετανάστες και τους δουλέμπορους που κάνουν χρυσές δουλειές στην Τουρκία.

«Τα σύνορα με την Ευρώπη είναι ανοιχτά για όλες και όλους» είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του, όπως και η στρατοχωροφυλακή που έσπευσε να «σπρώξει» την ένταση στα βόρεια σύνορα με την Ελλάδα και την Ε.Ε., απέναντι από το φυλάκιο 1 στις Καστανιές αλλά και σε όλο το μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

  • Ο Έβρος δεν πέφτει…

Μέσα σε λίγες ώρες η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που μόλις έναν μήνα είχε αναλάβει τα σκήπτρα, μαζί με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα.