Οι 20 μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο

HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι 20 μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο

Αν το έχεις ζήσει, θυμάσαι τη στιγμή χρόνια μετά. Τι έκανες ακριβώς την ώρα που όλα άρχισαν να κουνιούνται. Πώς ένιωσες όταν κατάλαβες πως είσαι αντιμέτωπος/η με μια δύναμη πολύ μεγαλύτερη από σένα. Αν πρόλαβες να τηρήσεις κάποια κάποιον από τους κανόνες που έχεις μάθει για εκείνη τη στιγμή. Ή αν κοκκάλωσες μέχρι η γη να ξανασταθεροποιηθεί. Κι ας ήρθε μετά η ανακοίνωση για το μέγεθος να «κοροϊδέψει» το μέγεθος του φόβου σου.

Ναι, για τους σεισμούς λέμε. Επειδή στην Ελλάδα καθημερινά «κουνιόμαστε», ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε τις περισσότερες φορές. Εκτιμάται πως γίνονται δεκάδες σεισμοί κάθε μέρα, αλλά οι περισσότεροι περνούν εντελώς απαρατήρητοι. Από εμάς, όχι από τους σεισμογράφους.

Διεθνής Ημέρα για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές

ΟΟΗΕ εστιάζει στην έλλειψη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για διάφορους κινδύνους.

Τι χρειαζόμαστε, λέει ο ΟΗΕ; Συστήματα που μπορούν να προειδοποιήσουν για πολλούς κινδύνους κι έτσι οι άνθρωποι να ενημερώνονται εγκαίρως για τον κίνδυνο υποχώρησης του εδάφους έπειτα από έναν σεισμό, για παράδειγμα. Ή για κατολισθήσεις, ή ακόμη και για έναν επιδημιολογικό κίνδυνο έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι 20 μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο

Σίγουρα η έγκαιρη προειδοποίηση θα βοηθήσει- μπορεί να αποδειχθεί και σωτήρια. Αλλά είναι φορές που ο αριθμός των Ρίχτερ σε κάνει να σωπαίνεις καθώς σκέφτεσαι τι βίωσαν οι άνθρωποι που έζησαν τα 9,5 Ρίχτερ, το 1960, στη Χιλή. Ή τον τρομακτικό συνδυασμό 9,1 Ρίχτερ και τσουνάμι στην Ινδονησία το 2004 και στην Ιαπωνία το 2011.

Κι αυτοί είναι μόνο τρεις από τους είκοσι μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στον κόσμο, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 2019.

Αν ανάβαμε ένα φωτάκι για κάθε σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ που καταγράφηκε τα τελευταία 120 χρόνια, ξέρεις πως θα έδειχνε η Γη; Το έκανε η αμερικανική υπηρεσία γεωλογικών ερευνών και να η απάντηση: σαν γιρλάντα σε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αλλά και μόνο τον τελευταίο μισό αιώνα να παίρναμε, και σεισμούς από 4 Ρίχτερ και πάνω, πάλι είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό. Την εικόνα ανέβασε η ομάδα των «Γεωγραφικών» στο Facebook.

Σεισμός: Σκέψου πριν να προκύψει η ανάγκη

Όλοι έχουμε κάνει άσκηση σεισμού στο σχολείο, και θυμόμαστε την πλάκα που κάναμε κάτω από τα θρανία. Γενικά, συμβουλές για το τι να κάνεις και να μην κάνεις την ώρα του σεισμού θα βρεις από πολλές πηγές, όπως τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ίσως είναι βοηθητικό όμως να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις πριν από κάποιον τέτοιο κίνδυνο, για να μην ψάχνεις εκείνη την ώρα λύσεις (αυτό ποτέ δεν πάει καλά).

Μπορείς, για παράδειγμα, να σχεδιάσεις ένα αντισεισμικό σχέδιο με την οικογένειά σου. Μην πάει ο νου σου σε αμερικανικές ταινίες δράσης. Εννοούμε πολύ απλά και πρακτικά πράγματα, που όμως θα αποδειχθούν σωτήρια σε περίπτωση ανάγκης: Να συζητήσεις με τα παιδιά τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο ή σημεία που πρέπει να αποφευχθούν σε περίπτωση σεισμού. Να εξηγήσεις πως μπορεί να μη δουλεύουν τα τηλέφωνα αμέσως μετά από έναν σεισμό. Να ξέρουν όλοι ποια έξοδος είναι ασφαλής. Και να ορίσετε από κοινού ένα σημείο συνάντησης, αν σας βρει ο σεισμός σε διαφορετικά μέρη.

[quads id=4]

πηγή

Σχετικές Εικόνες: