HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ο Στέλιος Ροντούλης σε συνέντευξη στο TP για τα πολιτιστικά ζητήματα του Δήμου Τυρνάβου

Ο Στέλιος Ροντούλης σε συνέντευξη στο TP για τα πολιτιστικά ζητήματα του Δήμου Τυρνάβου

Στο TirnavosPress παραχώρησε συνέντευξη ο Αστέριος Ροντούλης, Πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής,  Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Τυρνάβου Δράση Πολιτών με κύριο θέμα τα πολιτιστικά ζητήματα του Δήμου Τυρνάβου.

 

TP: Κύριε Ροντούλη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο σχολιάσατε εκτενώς την εκδήλωση της Απελευθέρωσης του Τυρνάβου. Σχολιάσατε τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της. Θέλουμε να μάθουμε την άποψη σας για την εκδήλωση αλλα και για τα υπόλοιπα πολιτιστικά ζητήματα του τόπου:

Σ. Ροντούλης: Καταρχήν επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι μια ευνοϊκή συγκυρία η σημερινή ημέρα, διότι 24 Οκτωβρίου 1944 είναι η απελευθέρωσης του Τυρνάβου από την γερμανική κατοχή. Άρα λοιπόν θεωρώ ιδιαίτερα ευοίωνο το γεγονός ότι η συζήτηση μας αυτή περί πολιτισμού στο Δήμο Τυρνάβου γίνεται τη μέρα αυτή. Επιτρέψτε μου λοιπόν να πω ότι θα πρέπει και η σημερινή μέρα να τιμάται από το Δήμο Τυρνάβου.

Διότι κατά τη διάρκεια της κατοχής, η να το πω καλύτερα από τότε που ξεκίνησε ο Ελληνο – ιταλικός πόλεμος την 28η Οκτωβρίου του 40, ο Τύρναβος μετρά περίπου 150 θύματα. 150 Τυρναβίτες έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν δεν θα έπρεπε να ξεχαστούν θα πρέπει να τιμηθούν από το Δήμο Τυρνάβου. Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε να γίνει μια δοξολογία, μνημόσυνο στην Μητρόπολη της πόλης και θα μπορούσε να γίνει και μια εκδήλωση στο Μαξίμ ή Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου.

Το λέω αυτό διότι τα γεγονότα αυτά τα ιστορικά πρέπει να μένουν χαραγμένα στην μνήμη της τοπικής κοινωνίας και είναι συναφή στα πολιτιστικά ζητήματα που θα συζητήσουμε. Επιτρέψτε μου λοιπόν να πω ότι ο πολιτισμός ενώνει ανθρώπους. Θεωρώ ότι η σημερινή μας συνάντηση θα είναι ιδιαιτέρως παραγωγική διότι θα πούμε και θα αναλύσουμε πράγματα που θα ενώσουν τους Τυρναβίτες δεν θα διαιρούν τους Τυρναβίτες.

Όσο αναφορά την απελευθέρωση από την ιστορική έννοια νομίζω πως η παρούσα δημοτική αρχή ορθώς, με την δική σας αμέριστη βοήθεια του TirnavosPress, και γι’ αυτό σας συνεχάρει στο δημοτικό συμβούλιο έκανε μια εκδήλωση.
Η τοποθέτηση μου ήταν ότι ορθώς έγινε και η οποιαδήποτε δημοτική αρχή θα πρέπει να την συνεχίσει, διότι όταν ένας λαός χάνει την ιστορία του χάνει την ταυτότητα του. Οπότε θεωρώ αυτονόητο ότι οποιαδήποτε δημοτική αρχή θα συνεχίσει να γιορτάζει στο μέλλον με τις πρέπουσες εκδηλώσεις την απελευθέρωση του Τυρνάβου από τον Οθωμανικό Ζυγό.

Διερωτήθηκα στο συμβούλιο τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η παρουσία του TirnavosPress ως χορηγοί επικοινωνίας να σπρώξετε την εκδήλωση. Είδα όμως και από μεριά των συλλόγων μια αποχή. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί.

Ομοθυμαδόν όλοι, Δημοτικές παρατάξεις, δημοτικό συμβούλιο, σύλλογοι του Τυρνάβου θα πρέπει να στηρίξουν μια τέτοια εκδήλωση. Και αυτό πιστεύω ότι θα γίνει στο μέλλον…

Κορυφαίο γεγονός στον Δήμο Τυρνάβου όμως θεωρώ που φέρει τοπική σφραγίδα είναι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι που ξεκίνησαν από τον Τύρναβο. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος που ήταν και ο επικεφαλής του ελληνικού στρατού τα σχέδια του τα οργάνωνε στο υπόγειο της τωρινής δημοτικής βιβλιοθήκης. Αυτό τιμά τον Τύρναβο και πρέπει να τον κάνει το κέντρο των βαλκανικών πολέμων…

Πιστεύω πως ο Τύρναβος έχει τη δυνατότητα να γίνει το πόσιμο των Βαλκανικών Πολέμων και γι’ αυτό εισηγήθηκα την δημιουργία ενός μουσείου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Και όλα αυτά έχουν και οικονομική εξέλιξη καθώς εάν αναπτυχθεί και αναδειχθεί η ιστορία θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρισμό να το πω έτσι γιατί για μένα ο πολιτισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο.

Πρέπει να δούμε από αυτό το πρίσμα τον πολιτισμό του Τυρνάβου δηλαδή το αναπτυξιακό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει ευρύτερα στο Δήμο Τυρνάβου. Με την βοήθεια όλων των Τυρναβιτών.
Γιατί στην εκδήλωση εγώ θα ήθελα να δω 2000 κόσμο. Μπορούμε να αναδείξουμε την τοπική παράδοση, γαστρονομία, το κρασί. Όλα δένουν σε ένα σύνολο και δημιουργούν μια ταυτότητα για τον Τύρναβο. Ευελπιστώ στο μέλλον να γίνουν.

TP: Γνωρίζω ότι ήσασταν υπέρμαχος της δημιουργίας μοναστηριού στη θέση της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία:

Σ. Ροντούλης: Προεκλογικά με την τότε δημοτική μου ομάδα επισκέφτηκα τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου και του είχα εκθέσει τον προβληματισμό μου για την λειτουργία του Μοναστηριού. Και να σας πω και την πικρία μου άκουσα να λένε ότι ο Ροντούλης θέλει να φέρει τους παπάδες στον Τύρναβο.
Η εκκλησία δεν χρειάζεται κανέναν για να βρεθεί στην ζωή μας και στην κοινωνία. Το μοναστήρι θα ενισχύσει την τοπική θρησκευτική παράδοση και θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά στην τοπική οικονομία.

Πρέπει όμως να προβληθεί κι άλλο. Να υπάρξουν προωθητικές ενέργειες προκειμένου να τραβήξουμε κόσμο. Γιατί θεωρώ ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός…

Θεωρώ πως έγινε το πρώτο βήμα και τα επόμενα βήματα είναι η προβολή και η βελτίωση της όλης κατάστασης και με την συνδρομή της Μητρόπολης να αναδειχθεί κι άλλο, και θεωρώ πως θα γίνει. Θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο με το μουσείο στην εκκλησία του Αργυροπουλίου που αναδείξατε.

TP: Ακούσαμε ένα σχόλιο σας στο Δημοτικό Συμβούλιο περί της ονοματοδοσίας των δρόμων του Αμπελώνα και μια αναφορά στον Τσακάλωφ:

Σ. Ροντούλης: Στο Δημοτικό Συμβούλιο ετέθει θέμα για ονοματοδοσία κάποιων οδών στον Αμπελώνα και η πρόταση ήταν για Ξάνθου και Σκουφά. Διερωτήθηκα λοιπόν αν υπάρχει Τσακάλωφ. Ο αντιδήμαρχος μου εξήγησε ότι δεν υπάρχει. Πρότεινα λοιπόν να ονομαστεί έτσι ένας δρόμος.
Γιατί η επιλογή μου δεν ήταν τυχαία. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν, και νομίζω ότι η συμβολή η δικιά σας στο TirnavosPress στην διάχυση αυτού που θα πω θα είναι καταλυτικής σημασίας, ότι ο πατέρας Τσακάλωφ καταγόταν από την πόλη του Τυρνάβου και ονομαζόταν Νικηφόρος Τεκελής ή κατάλληλη άποψη Τσάκαλος. Και τον φώναζαν Φόρη. Όπως εμείς όντως στον Τύρναβο τους Νικηφόρους και τους Χριστόφορους τους φωνάζουμε Φορή.
Στην συνέχεια ανοίγει επιχείρηση στην Ρωσία και από κει αποκτά την κατάληξη Τσακάλωφ. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι ο Τσακάλωφ είναι Τυρναβίτης από τη μεριά του πατέρα του… (…)

Φανταστείτε λοιπόν αυτή την ιστορία να την επικοινωνήσουμε στις νεότερες γενιές του Τυρνάβου… Θα μπορούσε παραδείγματος χάριν να προστεθεί μια προτομή στην είσοδο μπροστά από το δημοτικό μέγαρο του Τυρνάβου.
Θα μπορούσαμε να περάσουμε στην λογική των αδελφοποιήσεων με τα Γιάννενα. Μπορούμε να κάνουμε κινήσεις να αναβαθμίσουμε το πρεστίζ της πόλης μας…

Αυτά και άλλα πολλά που είπε ο κύριος Στέλιος Ροντούλης μπορείτε να τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί στο TirnavosPress Web TV:

[quads id=5]