Ο ρυθμός που η Γη παγιδεύει τη θερμότητα έχει διπλασιαστεί

HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο ρυθμός που η Γη παγιδεύει τη θερμότητα έχει διπλασιαστεί

Η θερμότητα που παγιδεύεται από το έδαφος, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα της Γης, έχει διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Αυτό δείχνει μία κοινή έρευνα της NASA και του NOAA, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Παρατηρώντας μετρήσεις δορυφόρων για το πόση ενέργεια του Ήλιου μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης και πόση αντανακλάται πίσω στο διάστημα, οι επιστήμονες σύγκριναν τα δεδομένα με τις μετρήσεις των ωκεάνιων θερμοκρασιών για να καταλάβουν το ποσό που απορροφάται από αυτούς. Βρήκαν λοιπόν πως σε αυτό το ενεργειακό ισοζύγιο από το 2005 έως το 2019, η θερμότητα που απορροφήθηκε από τη Γη αυξάνεται.

Όσο για τους λόγους που η Γη συγκρατεί περισσότερη θερμότητα, οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ένας είναι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Όσο περισσότερα αέρια θερμοκηπίου παράγουμε, τόσο περισσότερη θερμότητα παγιδεύεται. Η υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν τον πάγο και το χιόνι, τα οποία κανονικά βοηθούν να αντανακλάται η θερμότητα στο διάστημα. Έτσι, καθώς αυτά εξαφανίζονται, ακόμα περισσότερη θερμότητα απορροφάται από το έδαφος και τους ωκεανούς, συμπληρώνοντας τον φαύλο κύκλο.

Επιπλέον, υπάρχουν και φυσικοί παράγοντες, όπως οι φυσικές αλλαγές στο κλίμα, οι οποίες στη “ζεστή φάση” του Pacific Decadal Oscillation μεταξύ 2014 και 2019, σχημάτισαν λιγότερα σύννεφα.

Δεκατέσσερα χρόνια είναι ένας μικρός αριθμός στη μακρά ιστορία του κλίματος της Γης και οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν δεδομένα για να αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

 

Πηγή