HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας μιλάει στην TP για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας: Νομίζω πως ο Δήμος Τυρνάβου είναι σε καλύτερο επίπεδο από άλλες περιοχές

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας μιλάει στην TP για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θάνος Κουτσούκης, μίλησε στην TP για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα, τι διαθεσιμότητα φαρμάκων υπάρχει στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου καθώς και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να δώσει λύσεις στο πρόβλημα:

 

TirnavosPress: Κ. Κουτσούκη πείτε μας δύο λόγια για το θέμα και πως ο κόσμος πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση:

Πρόεδρος: Πραγματικά η κατάσταση αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι χειρότερη από όταν είναι συνήθως στο ζήτημα της επάρκειας των φαρμάκων. Έχουμε μάθει βέβαια στη χώρα, στα φαρμακεία γενικότερα, να λειτουργούμε με το ζήτημα της μη επάρκειας σε φάρμακα, αλλά την τελευταία περίοδο έχουν προστεθεί και άλλοι παράγοντες και το θέμα έχει γίνει αφόρητο.

Υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση ίσως και λόγω της ιδιαίτερης δημοσιοποίησης του θέματος αλλά και λόγω των αυξημένων ιώσεων και λοιπών λοιμώξεων που υπάρχουν αυτή τη περίοδο. Παραγόντων που δεν οφείλονται μόνο στην Ελληνική αγορά και έχουν να κάνουν γενικότερα με τη διακίνηση των φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρχει μια καλύτερη ροή. Αυτό περιμένουμε αν και στην Ελλάδα η γρίπη δεν έχει κάνει ακόμη την έξαρση της, θα το δούμε όμως πως θα πάει στη συνέχεια. 

TirnavosPress: Οι ελλείψεις από ότι ακούμε εντοπίζονται σε αντιβιώσεις και αντιπυρετικά. Αληθεύει; Υπάρχουν λύσεις με γενόσημα; 

Πρόεδρος: Είναι και ανάλογα την περίπτωση. Πράγματι το τελευταίο διάστημα οι αντιβιώσεις και τα απλά αντιπυρετικά φάρμακα είναι σε έλλειψη και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Και ίσως αυτό είναι που έχει κάνει το ζήτημα πιο δημοσιογραφικό. Ενώ πάντα παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα σε χρόνιες θεραπείες και προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τους γιατρούς, με τους ασθενείς, να υπάρξουν οι κατάλληλες υποκαταστάσεις.

Πολλές φορές δημιουργούνται και καθυστερήσεις σε θεραπείες σε πολύ σοβαρά ζητήματα αλλά όταν μιλάμε πλέον για φάρμακα τα οποία κινούνται ευρέως στην αγορά και πρέπει ο άλλος να το πάρει εκείνη τη στιγμή ένα αντιπυρετικό ένα αντιβιοτικό, αν τυχόν εκείνη τη στιγμή υπάρχει έλλειψη, ή θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί να πάει από φαρμακείο σε φαρμακείο, καταλαβαίνεται ότι αυτό δημιουργεί ανησυχία σε περισσότερο κόσμο και έτσι και το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

Τώρα όσο αναφορά σε αυτά τα απλά σκευάσματα οι ελλείψεις οφείλονται και σε παράγοντες που έχουν να κάνουν και με την ενεργειακή κρίση, με μειωμένη παραγωγή σε εργοστάσια που είναι και εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης και δεν ξέρω και γιατί θα έπρεπε να εξαρτόμαστε από τέτοιες αγορές, εξαιτίας της αύξησης των πρώτων υλών και απόφαση των εταιριών να μην έχουν μεγάλη παραγωγή όταν το κόστος παραγωγής είναι αρκετά μεγάλο. Θα το δούμε πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα αλλά νομίζουμε λόγω τις πτώσεις των κρουσμάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη θα υπάρξει επάρκεια ίσως στην ελληνική αγορά σε αυτά τα σκευάσματα. 

TirnavosPress: Είστε ο Πρόεδρος Λάρισας, διατηρείται φαρμακείο στον Αμπελώνα άρα είναι ευκαιρία μεγάλη να ρωτήσουμε για την περιοχή μας. Πως είναι η αγορά στον Δήμο Τυρνάβου; 

Πρόεδρος: Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και δίνεται μεγάλος αγώνας από τους συναδέλφους της περιοχής για να καλυφθούν οι ανάγκες του κόσμου.  Καταλαβαίνεται όμως σε μια περιοχή όπως ο Τύρναβος, όταν ένα φαρμακείο είναι εφημερεύον μόνο του και υπάρχει ζήτηση από συγκεκριμένα σκευάσματα εκείνη την περίοδο, τότε μπορεί και να μην καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου, Πρέπει ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό του. Κανένα φαρμακείο δεν θέλει να αφήσει ακάλυπτο έναν ασθενή, νομίζω ότι σχέση εμπιστοσύνης που ούτως ή αλλιώς έχει δημιουργηθεί και ειδικά σε τέτοιες κοινωνίες όπως είναι οι δικές μας, θα πρέπει να επενδύουμε σε αυτή τη σχέση και από κοινού να βρούμε λύσεις. Νομίζω πως είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από άλλες περιοχές. 

TirnavosPress: Η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια μέτρα για τη διακίνηση των φαρμάκων και τις ελλείψεις. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μέτρα; 

Πρόεδρος: Να δούμε αποτελέσματα περιμένουμε, από λόγια χορτάσαμε. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν δείξει δυναμική στο θέμα των ελλείψεων. Θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Σαφώς η απαγόρευση εξαγωγών που πάρθηκε πριν λίγο καιρό από τον ΕΟΦ πρέπει να ακολουθεί και από άλλες ενέργειες όπως για παράδειγμα η καλύτερη ανταπόκριση του ΙΦΕΤ σε εισαγωγή νέων φαρμάκων, να υπάρχει καλύτερος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος στην λειτουργία ορισμένων φαρμακαποθηκών που λειτουργούν μόνο με σκοπό την εξαγωγή.

Αυτά τα έχει εξαγγείλει το Υπουργείο ακούμε και εμείς είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και προσωπικά με τον Υπουργό, ο οποίος διατείνεται ότι έχει την διάθεση να λύσει το πρόβλημα. Χρειάζονται αποφάσεις με δυναμισμό και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μικρά τοπικά συμφέροντα. 

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.