Ο Γεράσιμος Χουλιάρας στο TP: Οι μετασεισμοί είναι δείγμα εκτόνωσης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας στο TP: Οι μετασεισμοί είναι δείγμα εκτόνωσης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αποκλειστικά στο TirnavosPress

Δείγμα εκτόνωσης οι μετασεισμοί που ταρακούνησαν την περιοχή του Τυρνάβου σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Χουλιάρα.

Μιλώντας αποκλειστικά στο TirnavosPress, για τον σεισμό των 4,1 ρίχτερ την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 το πρωί, αλλά και για τους προηγούμενους μετασεισμούς, ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε απαντήσεις και καθησυχάζει τους κατοίκους του Δήμου Τυρνάβου αλλά και της γύρω περιοχής για τους τελευταίους μετασεισμούς.

TirnavosPress: κ. Καθηγητά υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη σεισμική ακολουθία των τελευταίων ημερών;  

Γεράσιμος Χουλιάρας: Παρατηρήθηκε μια σεισμική δραστηριότητα που γίνεται αισθητή, μια σειρά δονήσεων, με το πιο πιθανότερο σενάριο αν δει κάποιος τα επίκεντρα να καταλαβαίνει ότι γίνονται γύρω από το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του 2021. Εκεί γίνανε και οι προηγούμενοι μετασεισμοί καθώς μιλάμε για μεγάλο σεισμολογικό όγκο. Οι διαστάσεις στην επιφάνεια αλλάζουν άλλοτε είναι κοντά σε κάποιο χωριό άλλοτε πιο μακριά.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι το επίκεντρο στο ίδιο σημείο που έγινε ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός. Οι μετασεισμοί γίνονται είτε σε μικρή απόσταση από το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού, είτε σε μεγαλύτερη.

Η ζώνη που έχει σπάσει είναι μια μεγάλη έκταση χιλιομέτρων. Γύρω από το κεντρικό ρήγμα συμβαίνουν οι μετασεισμοί σε έναν μεγάλο σεισμογενή όγκο.

Όποτε συμπεραίνουμε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ακολουθούν μέρος της μετασεισμικής ακολουθίας και ονομάζονται μετασεισμοί γιατί έχουν μικρότερο μέγεθος από το κύριο σεισμό.

Οι μετασεισμικές ακολουθίες διαρκούν ανάλογα με το ρήγμα, το μηχανισμό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σεισμού. Κανένας σεισμός δεν είναι ίδιος, ο κάθε σεισμός έχει τη δική του γεωμετρία, το δικό του υπέδαφος.

TirnavosPress: Πόσο διάστημα ακόμη θα διαρκέσουν οι μετασεισμοί ο κόσμος φοβάται 

Γεράσιμος Χουλιάρας: Μετά από δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, δύο 6αρια που είδαμε να συμβαίνουν, συνήθως από την εμπειρία μου έχω 40 χρόνια ως σεισμολόγος οι μετασεισμικές ακολουθίες κρατάνε 1 με 2 χρόνια.

Μπορούνε όμως και να κρατήσουν περισσότερα. Σε περιπτώσεις που είχαμε μεγαλύτερους σεισμούς διήρκησαν και 4 χρόνια και παραπάνω. Μπορεί να κρατήσουν και 10 χρόνια.

Είναι μέρος της εκτόνωσης. Εφόσον έχει μικρότερο μέγεθος δεν πρέπει να δημιουργεί ανασφάλεια.

Ο κόσμος είναι λογικό να νιώθει ανασφάλεια και φόβο, πρέπει οι επιστήμονες και τα ΜΜΕ να ενημερώνουν τους πολίτες, για να εξηγούν επιστημονικά ότι χρειάζεται υπομονή μέχρι να σταματήσει το φαινόμενο.

Δεν χρειάζεται κάθε φορά που ταρακουνιούνται να φοβούνται ότι θα γίνει κάτι κακό ξανά. Έχουν την πρόσφατη εμπειρία του μεγάλου σεισμού, είναι ψυχολογικά τραυματισμένοι και έχουν χάσει τα σπίτια τους όποτε με το παραμικρό τρομάζουν, είναι λογικό.

Κλείνοντας να τονίσουμε λοιπόν ξανά ότι είναι η εκτόνωση του φαινομένου, θα κάνει τον κύκλο του, χρειάζεται υπομονή. Αναγκαστικά πρέπει να συνηθίσουν όσο γίνεται να συνηθίσει κανείς, να υπάρχει ψυχραιμία, να μην ανησυχείτε. Είναι μετασεισμοί και δεν αποκλείεται ακόμα και 4,5 ρίχτερ.

Ακραίο αλλά πιθανό. Σωστή πληροφόρηση και ηρεμία χρειάζεται. Ο κόσμος να παραμείνει ήρεμος.

[quads id=5]

Ευχαριστούμε τον κ. Πασχάλη Δημάκη για την διαμεσολάβηση με τον καθηγητή κ. Γεράσιμο Χουλιάρα.