Ο Γερ. Παπαδόπουλος καθηγητής σεισμολογίας μας εξηγεί για τις εκτεταμένες ζημιές στους ναούς στο Δήμο μας

HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ο Γερ. Παπαδόπουλος καθηγητής σεισμολογίας μας εξηγεί για τις εκτεταμένες ζημιές στους ναούς στο Δήμο μας

Μετά και τον τελευταίο σεισμό των 3.8 βαθμών  της κλίμακας ρίχτερ στις 31 Μαρτίου  είχαμε και νέες ζημιές στον αγαπημένο μας Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στον Τύρναβο. Αυτόπτης μάρτυρας την ώρα του σεισμού  είδε μικρά κομμάτια να αποκολλιούνται και να πέφτουν κάτω στην είσοδο του ναού, από τα προηγούμενα ρήγματα του σεισμού που είχανε δημιουργηθεί της 3 Μαρτίου. 

Με αφορμή την έλευση του καθηγητή Γεράσιμου Παπαδόπουλο την ίδια μέρα στις 31 Μαρτίου που επισκέφτηκε τον Τύρναβο μας δόθηκε η ευκαιρία να ρωτήσουμε για τις εκκλησίες κυρίως του Τυρνάβου και όχι μόνο, γιατί όπως έχουμε διαπιστώσει και αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα με ρεπορτάζ και φωτογραφίες,  πάθανε πολλές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 6.3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έγινε στην περιοχή μας στις 3 Μαρτίου 2021.

Tyrnavosotoposmas.gr: Κύριε καθηγητά με αφορμή το πέρασμά σας από τον Τύρναβο θα ήθελα να σας ρωτήσω πως σαν φάνηκε η πόλη μας. Άντεξαν τα κτίρια από το σεισμό;

Γερ. Παπαδόπουλος: Ο Τύρναβος δεν έπαθε τίποτα στην ουσία. Τα κτίρια που έχουν αντισεισμική θωράκιση δεν πάθανε ζημιές. Αντιθέτως μόνο τα κτίσματα που δεν διαθέτουν αντισεισμική θωράκιση  έχουν πάθει βλάβες εξαιτίας αυτού του φαινομένου.

Tyrnavosotoposmas.gr: κ. Παπαδόπουλε, ο Τύρναβος όπως είπατε πριν, έπαθε πολύ μικρές ζημιές, αλλά αρκετές ζημιές υπάρχουν στους ναούς μας. Θέλετε να μας εξηγήσετε πως μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο;

Γερ. Παπαδόπουλος: Γενικά οι εκκλησίες είναι πιο ευάλωτες από τα άλλα σπίτια. Όσο περισσότερο αρχιτεκτονικά πλούσιο είναι ένα κτίσμα τόσο πιο ευάλωτο είναι. Τα καμπαναριά απέχουν πάρα πολύ από το να είναι ένα απλό γεωμετρικό κτίσμα. Για αυτό το λόγο βλέπουμε περισσότερες ζημιές από το σεισμό εκεί. Βλέπουμε εύκαμπτους τοίχους μεγάλου σχετικού ύψους ως προς το πάχος τους και αρχιτεκτονικά στοιχεία μεγάλου βάρους και διαστάσεων. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη διαπιστωμένα αυξημένη τρωτότητα των εκκλησιών σε σεισμό. Επιπρόσθετα, η γήρανση των δομικών υλικών, σε συνδυασμό με την απουσία ή τη δυσκολία εφαρμογής επεμβάσεων καθιστά τη σεισμική διακινδύνευσή τους ιδιαίτερα αυξημένη.