HomeΙΣΤΟΡΙΑ

Ο φονικός καύσωνας στην Ελλάδα το 1987

Ο φονικός καύσωνας στην Ελλάδα το 1987

Καθώς διανύουμε ημέρες καύσωνα, έρχεται στο μυαλό μας ο καύσωνας του 1987. Η περίοδος που η Ελλάδα θρήνησε τα περισσότερα θύματα σε καιρό ειρήνης. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία οι νεκροί έφτασαν τους 1500.

«Θερίζει η λάβρα», έγραφε σε πρωτοσέλιδό του ο ημερήσιος Τύπος. Τα δελτία ειδήσεων, σύμφωνα με μαρτυρίες, αναφέρονταν ονομαστικά στα θύματα του πρωτόγνωρου καύσωνα που έπληξε τη χώρα μας και ο διεθνής Τύπος περιέγραφε τις δραματικές σκηνές που εκτυλίσσονταν στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στην πρωτόγνωρη κρίση. Η χώρα αδυνατούσε να θάψει τους νεκρούς της και οι εικόνες από τα νεκροτομεία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Η μέγιστη θερμοκρασία των ημερών αυτών ήταν οι 43,6°C στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία έφτασε τους 41,8°C. Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο να πέθαναν άνθρωποι με τέτοια θερμοκρασία, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και το γεγονός ότι πριν 34 χρόνια τα σπίτια δεν είχαν κλιματιστικά, παρά μόνο ανεμιστήρες πράγμα που έκανε ανυπόφορη την κατάσταση.

Πέρα από αυτό όμως η διάρκεια του καύσωνα και η ένταση του ήταν δραματική, καθώς διήρκησε 9 μέρες κατά τις οποίες δεν έπεφτε από τους 30 ούτε το βράδυ. Στις 19 Ιουλίου ξεκίνησαν οι πρώτες υψηλές θερμοκρασίες και μέχρι τις 27 Ιουλίου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.

Το πρόβλημα της ζέστης έκαναν χειρότερο οι διακοπές νερού και ρεύματος. Στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σε συνθήκες δυσφορίας εκατοντάδες πολίτες, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία. Νοσοκομεία που δεν είχαν τα μέσα για να ανακόψουν το κύμα καύσωνα, λόγω ελλιπούς κλιματισμού. Τα θύματα δεν ήταν μόνο άνθρωποι, ήταν και πολλά ζώα. Στην αρχή τα άτομα που πέθαιναν ήταν άνθρωποι με προβλήματα υγείας, πράγμα που δεν προκάλεσε ανησυχία. Η συνέχεια όμως έγινε η τραγικότερη στιγμή στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι δημοσίευμα σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας του ΗΣΑΠ στο τμήμα Πειραιάς – Ομόνοια, όπου οι ράγες είχαν υπερθερμανθεί και στράβωσαν λόγω της διαστολής.

Μετά από 9 συγκλονιστικές μέρες η θερμοκρασία έπεσε. Αλλά ήταν πλέον αργά…