HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ο ελληνομαθής Ιταλός σεισμολόγος Ρικάρντο Καπούτο, που μελετάει χρόνια το ρήγμα του Τυρνάβο

Ο ελληνομαθής Ιταλός σεισμολόγος Ρικάρντο Καπούτο, που μελετάει  χρόνια το ρήγμα του Τυρνάβο

Ο Ιταλός επιστήμονας αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. “Αν θα σπάσει και άλλο κομμάτι και θα δώσει παρόμοιο μέγεθος κοντά στο 6 το κούνημα του εδαφους δεν θα είναι πολύ διαφορετικό, αν σπάσει κοντά στη Λάρισα θα έχει μεγαλύτερη επιτάχυνση κοντά στα σπίτια”.

Την οροφή της σεισμικής δυναμικότητάς του έπιασε το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έδωσε σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου το σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ελασσόνα. Παρά την αρχική έκπληξη πολλών, πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και καλύτερα μελετημένα ρήγματα του ελληνικού χώρου καθώς μελετάται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια από την ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φεράρα R. Caputo, όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Χατζηπέτρος.

«Το ρήγμα έχει διεύθυνση Δυτική – Βορειοδυτική και μήκος 10-12 χλμ με μικρές επιφανειακές διαρρήξεις 20 – 40 εκατοστών και χαρακτηρίζεται από σεισμικότητα χαμηλού έως μετρίου μεγέθους. Το μέγεθος αυτής τάξης μεγέθους 6,2 με 6,3 θεωρείται ως η οροφή της σεισμικής δυναμικότητας του, ενώ το μικρό βάθος της εστίας των 8 – 10 χλμ και ο γεωλογικός χαρακτήρας του ρήγματος προοιωνίζουν πλούσια και μακροχρόνια μετασεισμική ακολουθία, η οποία ήδη εξελίσσεται με μετασεισμούς μέχρι 5,1», επισημαίνει ο κ. Χατζηπέτρος στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Σπύρο Παυλίδη της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών.

Βάσει των πολυετών έρευνών της γεωλογικής ιστορίας του ρήγματος, τεκμηριώνεται μια δραστηριότητα αργή, η οποία χαρακτηρίζεται από κατακόρυφες επιφανειακές σεισμικές μετατοπίσεις 20 – 40 cm και πιθανό διάστημα επανάληψης 2.000 έως 2.500 ετών: «Όμως ο χρόνος αυτός έχει παρέλθει από τον τελευταίο γεωλογικά προσδιορισμένο σεισμό, που υποδηλώνει την εμφάνιση πιθανού σεισμικού κενού». Το γεγονός αυτό είχε εγκαίρως επισημανθεί, ήδη από το 2004 από την ερευνητική ομάδα με στόχο να δοθεί η απαραίτητη προσοχή δεδομένου ότι η θέση του ρήγματος βρίσκεται σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και η εγγύτητα με την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Λάρισα, αυξάνει τον σεισμικό κίνδυνο της περιοχής».

Στην περιοχή υπάρχει το προηγούμενο του σεισμού του 1781 με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ, αν και δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι προήλθε από το ίδιο ρήγμα, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηπέτρος. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο σημερινός σεισμός οφείλεται στην ενεργοποίηση του ρήγματος του Τυρνάβου και όχι του επίσης ενεργού της Γυρτώνης απέτρεψε καταστροφές πολλαπλάσιου μεγέθους δεδομένου ότι το δεύτερο βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην πόλη της Λάρισας.

Πριν από 15 ημέρες το “Ρήγμα Τυρνάβου” είχε δώσει τις πρώτες μετασεισμικές δονήσεις στο Δαμάσι, σύμφωνα με κατοίκους.