HomeΤΟΠΙΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΜΝΗΜΕΙΑ

Νέες πληροφορίες για την σκαλισμένη στην Οθωμανική Γραφή πέτρα που βρέθηκε στον Τύρναβο

Νέες πληροφορίες για την σκαλισμένη στην Οθωμανική Γραφή πέτρα που βρέθηκε στον Τύρναβο

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως από ειδικό ιστορικό – οθωμανολόγο, για την επιγραφή πάνω στην πέτρα σκαλισμένη στην Οθωμανική Γραφή που ανακαλύφθηκε στον Τύρναβο και που αναδείχτηκε μέσα από το TP.

 

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λιούπη Ιστορικό-Οθωμανολόγο, η πέτρα που βρέθηκε στο Λουσφάκι Τυρνάβου, είναι μια επιγραφή με την ακριβή μετάφραση της να είναι:

Αριθμός 45

Φυλάκιο του Αρχιφύλακα Σαμπάν Αγά.

Έτος 1316 [22 Μαΐου 1898 – 11 Μαΐου 1899]

 

Όπως μας εξηγεί ο κ. Λιούπης αποκλειστικά στο TP για την  σκαλισμένη στην Οθωμανική Γραφή πέτρα, ο αριθμός υποδεικνύει το νούμερο του φυλακίου. Δηλαδή ότι είναι το 45ο φυλάκιο για το οποίο αποφάσισε η τότε κεντρική διοίκηση να βγάλει αυτές τις επιγραφές σε κάθε ένα αντίστοιχο. Συμπεραίνουμε πως κάθε φυλάκιο έχει μια τέτοια επιγραφή με άλλον αριθμό και άλλο όνομα φυλακίου. 

Ο Οθωμανολόγος αναφέρει πως στην πέτρα, η επιγραφή περιέχει τη λέξη σε ελεύθερη διατύπωση καραούλι δηλαδή φυλάκιο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο όπως και στην σύγχρονη εποχή κάθε στρατόπεδο έχει κάποιο όνομα, έτσι και τότε δόθηκε το όνομα του διοικητή του κατά την ίδρυση, του Αρχιφύλακα Σαμπάν Αγά. 

othomaniki petra tirnavospress

Κατασκευάστηκε το έτος Εγίρας 1316 σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, το οποίο αντιστοιχεί στην περίοδο μεταξύ 22 Μαΐου 1898 και 11 Μαΐου 1899 και ήταν φυλάκιο στην συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακόμη, είναι πιθανόν να σώζονται και επιγραφές από τα υπόλοιπα φυλάκια.

lousfaki

Για την εν λόγω επιγραφή γίνονται προσπάθειες από την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Τυρνάβου για να μεταφερθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και έτσι να προστεθεί στα εκθέματα του μουσείου.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Λιούπη Ιστορικό-Οθωμανολόγο

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Δημήτρης Λούπης σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Οθωμανική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα, καθώς και στην Ιστορία της Ισλαμικής Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο Harvard στην Βοστώνη, όπου ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή.

Έχει εργαστεί στο Τμήμα Τεκμηρίωσης του ‘Aga Khan Program for Islamic Architecture’, The Fogg Art Museum-Harvard University. Έχει διδάξει ως Teaching Fellow μαθήματα οθωμανικής ιστορίας, τουρκικής γλώσσας και ιστορίας της τέχνης στα τμήματα Ιστορίας, Μεσανατολικών Γλωσσών και Ιστορίας της Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Harvard.

Ακόμη, έχει διδάξει τουρκική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οθωμανική γλώσσα και παλαιογραφία στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Έχει εκδόσει άρθρα και βιβλία σχετικά με την οθωμανική γεωγραφία και χαρτογραφία, ενώ τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην πολιτισμική ιστορία της Μεσογείου από την ύστερη αρχαιότητα έως την πρώιμη σύγχρονη εποχή, καθώς και στις ανταλλαγές και σχέσεις των λαών της Ευρασίας με έμφαση στον βυζαντινό και ισλαμικό κόσμο.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.