Η NASA επιστρέφει στην Αφροδίτη μετά από δεκαετίες απουσίας με δύο νέες αποστολές.

HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η NASA επιστρέφει στην Αφροδίτη μετά από δεκαετίες απουσίας με δύο νέες αποστολές.

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, η NASA χρηματοδότησε τέσσερις ομάδες με $3 εκατομμύρια την κάθε μία για να αναπτύξουν πιθανές αποστολές. Από αυτές, επέλεξε δύο για την περαιτέρω εξερεύνηση της Αφροδίτης, αποφασίζοντας να επιστρέψει στον πλανήτη-κόλαση μετά από αρκετές δεκαετίες απουσίας.

Η πρώτη αποστολή ονομάζεται Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gasses, Chemistry and Imaging (DAVINCI+) και περιλαμβάνει ένα σκάφος το οποίο θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη και θα καταγράψει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειάς της και των μοναδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών της. Με μία “σφαίρα καθόδου” θα κάνει μετρήσεις ακριβείας των ευγενών αερίων και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην πυκνή ατμόσφαιρά της.

Η δεύτερη αποστολή ονομάζεται Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy (VERITAS) και θα μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για να δημιουργήσει λεπτομερείς τρισδιάστατους χάρτες της επιφάνειας χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ συνθετικού διαφράγματος. Θα ανιχνεύσει επίσης υπέρυθρες εκπομπές από την επιφάνεια για να καταλάβουμε τη σύσταση των βράχων. Με το VERITAS, η NASA ελπίζει να καταλάβει πώς λειτουργούν τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Αφροδίτης και γιατί ο πλανήτης αναπτύχθηκε τόσο διαφορετικά από τη Γη.

Η NASA θα χρηματοδοτήσει με επιπλέον $500 εκατομμύρια κάθε αποστολή και αναμένει να εκτοξευτούν μεταξύ 2028 και 2030.

 

Πηγή