HomeΠολιτική

Να ανακληθεί η αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων και της Θεσσαλίας

Να ανακληθεί η αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων και της Θεσσαλίας

Να ανακληθεί η αδειοδότηση και εγκατάσταση επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στα Άγραφα και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας, που μετατρέπουν την ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεση της στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΡΑΕ, που επιταχύνουν την έγκριση αιτημάτων επιχειρηματικών ομίλων για εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών στα Άγραφα και σε άλλες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, παράλληλα με την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταικών που εγκρίνουν τις ΜΠΕ η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτικές αρχές, για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα στην παρούσα φάση, η ΡΑΕ αδειοδοτεί την εγκατάσταση 9 ακόμα γιγαντιαίων επιχειρηματικών ανεμογεννητριών, ισχύος 4,8 MW η κάθε μία, ύψους πυλώνων 180 μέτρων και διαστάσεων φτερωτής τους 133 μέτρων, στην κορυφογραμμή των Αγράφων, πάνω από τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα (Κερασιά, Κρυονέρι, Φυλακτή, Πεζούλα και Νεοχώρι),

Θυμίζουμε ότι και σε άλλες βουνοκορφές των Αγράφων και του Ασπροποτάμου, ήδη γίνονται εργασίες τοποθέτησης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ εγκρίθηκαν ανάλογες αιτήσεις για τον Κίσσαβο και το Πήλιο και ετοιμάζονται και για τον Όλυμπο, μέσα σε δασικές εκτάσεις ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που προωθείται και στα βουνά της Θεσσαλίας, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, μέσω της στρατηγικής για την “πράσινη ανάπτυξη”, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματικούς ομίλους μέσω ΑΠΕ, στοχεύοντας έτσι να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου», επιδιώκοντας την αύξηση των κερδών τους.

Ετσι μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις όπως βλέπουμε καθημερινά, την οποία στερούνται όλο και περισσότεροι που αδυνατούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.

Το επιχείρημα ότι η “πράσινη ενέργεια” μέσω των ΑΠΕ, προωθείται για την προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα.  Φτάνει να δει κανείς την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές των Αγράφων, στον Ασπροπόταμο και σε άλλα βουνά της χώρας μας, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους, «φυτεύοντας» χιλιάδες τόνους μπετόν, σιδήρου και άλλων υλικών, διανοίγοντας πολλά χιλιόμετρα νέους δρόμους σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, στήνοντας νέες εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Παράλληλα έχουμε καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε, περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.

Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιριών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, χτυπιούνται βάναυσα οι μισθοί και κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων στα έργα αυτά και στην ενέργεια γενικότερα.

Παράλληλα στη Θεσσαλία έχουμε με την έγκριση των ΜΠΕ από την περιφέρεια και τους δήμους, εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, σε δασικές εκτάσεις, αλλά και σε γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, αποστερώντας απολύτως χρήσιμα αγροτοδιατροφικά προϊόντα από το λαό μας, που εισάγονται από το εξωτερικό.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσει ο λαός με τους αγώνες του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, είναι αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από επιχειρηματικούς ομίλους, στα Άγραφα, στην περιοχή του Ασπροποτάμου, στον Κίσσαβο, στον Όλυμπο και στο Πήλιο και στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης που είναι σε βάρος του λαού.

Αγωνίζεται και διεκδικεί την ανάκληση των αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση κάθε χαρατσιού που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά και βιοπαλαιστές επαγγελματίες. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα στους γεωργοκτηνοτρόφους.

Να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια.

Δωρεάν ρεύμα σε όσους κρίθηκε ακατάλληλο προς κατοίκηση το σπίτι τους, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν ο σεισμός και οι πλημμύρες, μέχρι να αποκατασταθεί.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με ΣΣΕ, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.

 

Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο. Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για φθηνή ενέργεια σε όλο το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το Περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.

3/2/2022