HomeΤΥΡΝΑΒΟΣΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΤΟ

Μπουρανί Τυρνάβου: η παραδοσιακή συνταγή της Καθαράς Δευτέρας

η παραδοσιακή συνταγή της Καθαράς Δευτέρας από τον Σωτήρη Ευαγγέλου

Μπουρανί Τυρνάβου: η παραδοσιακή συνταγή της Καθαράς Δευτέρας

Τα χόρτα που κάποτε μάζευαν οι γιαγιάδες μας για να φτιάξουν πίτες, κάνουν πλέον δυναμική επάνοδο στη γαστρονομία. Η φρεσκάδα και η γεύση κερδίζουν έδαφος.

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 200 γρ. λάπαθα όλων των ειδών
  • 100 γρ. σπανάκι
  • 100 γρ. σέσκουλα
  • 2 μάτσα τσουκνίδες
  • 1 μάτσο μυρώνια
  • 1 μάτσο καυκαλήθρες
  • 1 μάτσο μάραθο
  • 2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά και τα χοντροκόβουμε. Αχνίζουμε στο μισό ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κατόπιν όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά. Σε σιγανή φωτιά αφήνουμε να κατεβάσουν τα υγρά τους και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25΄-30΄.

Βήμα 2

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθεί το αλεύρι χωρίς να σβολιάσει και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για να δέσει το φαγητό.

Βήμα 3

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα το μπουρανί προσθέτοντας πάνω από κάθε πιάτο 1 κουτ. σούπας ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.


Πηγή