HomeΘεσσαλία

Μπαράζ εκδηλώσεων ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Μπαράζ εκδηλώσεων ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Αθλητικές, πολιτιστικές και ιατρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Θεσσαλία, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, του πολιτισμού, της υγείας και της αθλητικής δραστηριότητας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας έδωσε το «πράσινο φως» για τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.


Αναλυτικά οι εκδηλώσεις στην Π.Ε. Λάρισας:

1)“Τελική Φάση 21ου Πανελλήνιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Αστυνομικών Διευθύνσεων”, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, 30-05-2025 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνδιοργάνωση Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος”.

 

Η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδας, διεξάγει με ιδιαίτερη επιτυχία, κάθε χρόνο, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αστυνομικών ενώσεων, με σκοπό την καλλιέργεια και διάδοση του αθλητικού πνεύματος. Το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών διοργανώνει το 21ο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αστυνομικών διευθύνσεων με τη συμμετοχή 12 αστυνομικών διευθύνσεων της χωροταξικής του αρμοδιότητας του. Από τις 17/3/2025 και έπειτα αστυνομικοί αθλητές θα αγωνιστούν, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με τελικό στόχο την κατάκτηση του θεσμού. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της διοργάνωσης 21 φορές έχει διοργανωθεί στο παρελθόν με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία.

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί η Τελική φάση του πρωταθλήματος, στην οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις καλύτερες ομάδες του θεσμού, δίνοντας τέσσερις αγώνες που αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Δύο ημιτελικοί θα πραγματοποιηθούν βάση προγράμματος στις 30/05 και οι Τελικοί (μικρός και μεγάλος) στις 31/5 ή στις 01/06.

 

2) “Mamali Trail Run” στη Βερδικούσια Ελασσόνας, στις 08-06-2025 Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Θεσσαλίας, Λέσχη Mountain Enduro Camp

 

O συγκεκριμένος αγώνας δρόμου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους, που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, συγκεντρώνοντας αθλητές από όλη τη Θεσσαλία.  Αναδεικνύεται το η αξία του αθλητισμού, καλλιεργείται η ευγενής άμιλλα, και παράλληλα προβάλλεται η ομορφιά του φυσικού τοπίου, κατά την εξέλιξη της διαδρομής. Επιπλέον καλλιεργείται η κουλτούρα της προσφοράς και δράσης, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο.

3)“World Cup 3, Βαλκανικοί Αγώνες και Μεσογειακοί Αγώνες Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής”, στις 26-06-2025 στη Λάρισα, έως και 30-06-2025.  

 

(Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας-Ελληνική Ομοσπονδία Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής)

Πρόκειται για αθλητικό γεγονός, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εντάσσεται στον αθλητικό τουρισμό και στον αθλητισμό. Προβλέπεται επίσκεψη και συμμετοχή 1000 αθλητών και άνω και επιπλέον προπονητών και συνοδών.

Πρόκειται για αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου με παράλληλους μεσογειακούς και βαλκανικούς αγώνες αναγνωρισμένους από την παγκόσμια ομοσπονδία IFAGG όπου η ελληνική ομοσπονδία αισθητικής ομαδικής γυμναστικής είναι A-MEMBER

 

4) “Προετοιμασία Εθνικής Ομάδας Ανδρών Υδατοσφαίρισης” 08-06-2025 έως 14-06-2025 στη Λάρισα( Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Θεσσαλίας ΠΕ Λάρισας-Δήμος Λαρισαίων ΚΟΕ)

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της, για την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο, που διεξάγεται τον Ιούλιο του 2025 στη Σιγκαπούρη, η ομάδα της Εθνικής Ελλάδος, έχει επιλέξει την πόλη της Λάρισας, για την πραγματοποίηση της προετοιμασίας της. Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής, εκτός των προγραμματισμένων καθημερινών προπονήσεων, θα δοθεί φιλικός αγώνας προετοιμασίας με την αντίστοιχη ομάδα της Ιταλίας. Πρόκειται επομένως για ένα γεγονός υψίστου κύρους, τόσο σε αθλητικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αφού η παρουσία της πολύ επιτυχημένης Εθνικής Ομάδας για μία περίπου εβδομάδα, θα αποτελέσει αναμφισβήτητο πόλο έλξης για τους φίλους του αθλητισμού και όχι μόνο.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Το «πράσινο φως» «άναψε» το ΠΣ για τη διοργάνωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας του Φεστιβάλ από τον Όλυμπο ως το κύμα»  ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2025.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΛΑΡΙΣΑ – ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ- ΚΑΣΤΡΙ ΛΟΥΤΡΟ.

Το «Φεστιβάλ από τον Όλυμπο ως το κύμα» περιλαμβάνει μια σειρά από συναυλίες που προάγουν την πολιτιστική ταυτότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συναυλίες σύγχρονης μουσικής (λαϊκής, παραδοσιακής, έντεχνης, μοντέρνας ποπ και ροκ, ελληνικής και ξένης). Οι συναυλίες αυτές  απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και όλων των αισθητικών προτιμήσεων των κατοίκων της Περιφέρειας. Σκοπός της διοργάνωσης είναι:

  • Η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου  της περιοχής.
  • Η προσέλκυση επισκεπτών και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
  • Η προσφορά υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στους κατοίκους και τους επισκέπτες.
  • Η ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής προβάλλοντας καταξιωμένους και νέους καλλιτέχνες.
  • Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και η ενίσχυση της επισκεψιμότητας του.


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συμμετέχει ως συνδιοργανώτρια και στις εξής εκδηλώσεις:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

 

  1. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ» 20-5-2025 – ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ» Λάρισα – Συνδιοργάνωση Περιφέρειας Θεσσαλίας Π.Ε. Λάρισας –Σύλλογος Ποντίων Λάρισας.

Την Τρίτη 20 Μαΐου 2025 θα φιλοξενηθεί στο χώρο του θεάτρου «ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ» Θεσσαλικό Θέατρο Λάρισας, πρωτότυπη παράσταση του συλλόγου Ποντίων Λάρισας. Εμπνευσμένο από το Θείο Δράμα, το έργο προσεγγίζει με βαθιά κατάνυξη τα Πάθη του Χριστού, τον βίο των Αγίων, σε συνάρτηση και αντιστοιχία με το δράμα που βίωσαν οι γενοκτονημένοι πρόγονοι των Ποντίων και τον ξεριζωμό των επιζώντων από τις πατρογονικές εστίες. Βυζαντινή χορωδία, ποντιακή μουσική με συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών της λαϊκής μας παράδοσης, όπως ο Αλέξης Παρχαρίδης, προβολή με χρήση νέων τεχνολογιών (video projection mapping) αποτελούν τη βάση της παράστασης. Πρωταγωνιστής είναι ο χορός, ο οποίος λειτουργεί ως βουβός αφηγητής, αναδεικνύοντας την αφήγηση, τη μουσική και την ψαλμωδία. Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες στον αγώνα για την διεθνοποίηση του ζητήματος.


  1. 11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 17 & 19-10-2025 στην Λάρισα. Οι συνδιοργανωτές είναι: Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και Ε.Ε.Π.Ε.Κ. Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.


Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, καθώς και να θέσει της βάσεις ευρύτερων προβληματισμών αναφορικά με την υιοθέτηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής καινοτομίας που έχει σχέση είτε με την διδασκαλία και τη μάθηση σε της της εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε με κάθε άλλη πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής. Κάθε Οκτώβριο η Ε.Ε.Π.Ε.Κ. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνει το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Δεκάδες προσκεκλημένοι ομιλητές και το συνέδριο παρακολουθούν περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και το Εξωτερικό δια ζώσης και  εξ αποστάσεως και παρουσιάζονται περισσότερες από 500 εργασίες.


3.«ΤΟ ΛΙΒΑΔΑΚΙ Μ.Μ.Α.Σ. ΧΟΡΕΥΕΙ» 13 & 14-06-2025 στην Πλατεία Ειρήνης- Λιβαδάκι Λάρισας.


Οι συνδιοργανωτές είναι: Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και Μ.Μ.Α.Σ. Μορφωτικός Μουσικοχορευτικός Αθλητικός Σύλλογος Δήμου Λάρισας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από  τραγούδια, χορούς, ήθη και έθιμα του τόπου μας. Να αναπτυχθεί η ομαδικότητα, ο αλληλοσεβασμός, ο εθελοντισμός και η άμιλλα μεταξύ των συμμετεχόντων. Να αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας προωθώντας το πνεύμα της συνεργασίας και της ομόνοιας των πολιτιστικών συλλόγων. Η μουσικοχορευτική εκδήλωση είναι βασισμένη σε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, θα συμμετέχουν τμήματα παιδικά και ενηλίκων του Μ.Μ.Α.Σ. ΛΙΒΑΔΑΚΙΟΥ καθώς και φιλοξενούμενες χορευτικές ομάδες.

 

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

 

«27ο Μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ Αραδοσιβίων» 30-08-2025 στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας.

Οι συνδιοργανωτές είναι: Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Δήμου Ελασσόνας . Η εκδήλωση αποτελεί μια δράση προβολής της νέας μόνιμης έκθεσης του Α.Ε.Μ.Α. Δήμου Ελασσόνας, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ξενάγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών και των φίλων του Μουσείου. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση τοπικών και ποντιακών χορών από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο από την ορχήστρα του Γιάννη Γκόγκου.  Οι επισκέπτες θα έχουν την χαρά να περιηγηθούν το Μουσείο και να λάβουν μέρος στην εορταστική μουσικοχορευτική παράσταση.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ

 

  1. «ΦΟΡΟΥΜ ΤΕΧΝΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΜΝΗΜΕΣ» (Μαλάκι Βόλου, 31 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2025)

 

Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Κεραμικής και Πολιτισμού Οικογένειας Βασιλείου Ανετόπουλου Ανώνυμη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, το διάστημα 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2025 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πολιτιστική εκδήλωση «Φόρουμ Τέχνης – Πολιτισμού – Μνήμες» στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Μαλάκι Βόλου. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων και το Διεθνές Κέντρο Κεραμικής και Πολιτισμού Οικογένειας Βασιλείου Ανετόπουλου Ανώνυμη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, το οποίο κατέθεσε σχετικό αίτημα συνδιοργάνωσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μαγνήτων Κιβωτό Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού και την Ακαδημία αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής κεραμικής. Κεντρικό θέμα της διοργάνωσης αποτελεί η παρουσίαση διαφόρων μορφών τέχνης όπως η κεραμική, η γλυπτική, η ζωγραφική, η αγιογραφία, η υφαντική, το πλέξιμο, το κέντημα, ο χορός, το χτίσιμο με πέτρα. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οκτώ κεραμίστες, δύο γλύπτες, δύο ζωγράφοι, τρεις αγιογράφοι της σχολής Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, πέντε μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου που θα παράγουν πλεκτά, υφαντά, κεντητά στον αργαλειό, δεκαμελές συγκρότημα χορευτών από τη Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου και του Συλλόγου για τη διάδοση της παράδοσης Κάτω Λεχωνίων, που θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, ένας λιθογλύπτης που θα κάνει ένα έργο με πέτρα Πηλίου. Στο κομμάτι που αφορά στις μνήμες Ιστορίας θα παρουσιάσουν τα θέματά τους ο Βασίλης Σπανός και ο Βαγγέλης Ανετόπουλος.

Σκοπός της διοργάνωσης, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 235 χρόνων διακονίας της οικογένειας Ανετόπουλου στην τέχνη της κεραμικής, είναι η προβολή της σπουδαιότητας της λειτουργίας της σχολής κεραμικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Κεραμικής και Πολιτισμού οικογένειας Ανετόπουλου, η διάδοση των ανωτέρω μορφών τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα, αλλά και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η ενασχόληση με τις παραπάνω μορφές τέχνης προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο όπως η δημιουργική έκφραση μέσω ενός μοναδικού και προσωπικού τρόπου, η ανάπτυξη δεξιοτήτων καθώς απαιτείται προσοχή στη λεπτομέρεια, η καλύτερη κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ιστορία πίσω από αυτές τις μορφές έκφρασης. Παράλληλα η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες τέχνης ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις προάγοντας τη συνεργασία, τη συντροφικότητα, την εκτίμηση της δημιουργικότητας και της τέχνης γύρω μας ενθαρρύνοντας την υποστήριξη ντόπιων καλλιτεχνών και τεχνιτών. Εν γένει η επαφή με αυτές τις τέχνες μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή τόσο των μεγαλύτερων αλλά κυρίως των νέων προσφέροντας μια πηγή έμπνευσης  και δημιουργικότητας. Η εκδήλωση, η οποία έχει ελεύθερη είσοδο, απευθύνεται τόσο σε καλλιτέχνες, όσο και σε ένα ευρύ κοινό, το οποίο επιθυμεί να γνωρίσει από κοντά τις παραδοσιακές αυτές μορφές τέχνης, να εμπνευστεί και να δημιουργήσει, συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητες παραδοσιακής τέχνης.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

 

Το Π.Σ. ενέκρινε τη συνδιοργάνωση τεσσάρων αθλητικών εκδηλώσεων στην ΠΕ Τρικάλων:

 

  1. Ο Αθλητικός σύλλογος Ανθρώπων με αναπηρίες «ΕΛΠΙΔΑ» διοργανώνει την Διεθνή ημερίδα Στίβου «ΕΛΠΙΔΑ 2025» στις 01 Ιουνίου 2025 στα Τρίκαλα. 

Ο Αθλητικός σύλλογος Ανθρώπων με αναπηρίες «ΕΛΠΙΔΑ» διοργανώνει την Διεθνή ημερίδα Στίβου ΑμεΑ «ΕΛΠΙΔΑ 2025» στις 01 Ιουνίου 2025 στα Δημοτικό στάδιο των Τρίκαλων. Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της εθνικής αθλητικής Ομοσπονδίας  ΑμεΑ και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Σκοπός των αγώνων είναι: 1. Να δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές να πετύχουν τα όρια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρά Στίβου, που θα διεξαχθεί στην Ινδία τον προσεχή Οκτώβριο. 2. Οι νέοι αθλητές να περάσουν το εθνικό classification (διαδικασία για την κατάταξη σε κατηγορίες αθλητών με βάση το είδος και την βαρύτητα της αναπηρίας) 3. Να αναπτύξουμε στην περιοχή της Θεσσαλίας τον αναπηρικό αθλητισμό, να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, να βγουν από το σπίτι και να έρθουν στο γήπεδο νέοι αθλητές, να ζήσουν την εμπειρία.

 

  1. Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Τρικάλων σε συνεργασία με το «HERO 2030» διοργανώνει ποδηλατικές και εκπαιδευτικές δράσεις και το «TRIKALA YOUTH  PROJEKT 2025 MTB XCO RACE» στα Τρίκαλα  στις 28 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2025.


Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Τρικάλων σε συνεργασία με το «HERO 2030» skills track στις 28 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2025 διοργανώνει  ποδηλατικές και εκπαιδευτικές δράσεις στο Μύλο Ματσόπουλου. Η ποδηλασία αποτελεί πλέον ένα από τα πιο ανερχόμενα αθλήματα στην Ελλάδα και ο κόσμος αγκαλιάζει το ποδήλατο ως μέσο άθλησης, ψυχαγωγίας και οικολογικής μετακίνησης. Οι εκδηλώσεις του «HERO 2030»  δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και γίνονται με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, της μεγαλύτερης ποδηλατικής κοινότητας «εν κινήσει» και την οργανωτική μέριμνα της «enzyme».

Οι αγώνες ποδηλάτου στα Τρίκαλα  «TRIKALA YOUTH  PROJEKT 2025 MTB XCO RACE» έχει σκοπό είναι εξοικείωση των παιδιών – μαθητών με το άθλημα της ποδηλασίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωστή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις όπως κράνος κτλ. και τη σωστή οδική συμπεριφορά.

 

  1. Εκδήλωση του Α.Σ. Μετέωρα «3ημερο Τουρνουά Ποδοσφαίρου 2025» στην Καλαμπάκα» 28-30 Ιούνιου 2025.


Ο Αθλητικός Σύλλογος Α.Σ. Μετέωρα  στις 28-30 Ιουνίου 2025 διοργανώνει το 3ημερο τουρνουά ποδοσφαίρου σε συνεργασία με την socker liga και θα συμμετέχουν ομάδες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

  1. Ο Σύλλογος Ορειβασίας & Χιονοδρομίας Τρικάλων (Σ.Ο.Χ.Τ) διοργανώνει την «11η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση (Θ.Ο.Σ)» στις 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 στο Ξυλοπάροικο Τρικάλων.


Η «11η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση» αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των ορειβατικών συλλόγων της Θεσσαλίας, την προώθηση της αγάπης για το βουνό και το φυσικό περιβάλλον, καθώς και την ανάδειξη της ορεινής Τρικαλινής φύσης. Μέσα από οργανωμένες πεζοπορίες, δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανταλλαγή εμπειριών, επιδιώκεται η διάδοση της ορειβατικής ιδέας και η ενίσχυση της επαφής με τη φύση σε πνεύμα αλληλεγγύης και ομαδικότητας.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – ΠΕ Τρικάλων διοργανώνει τρεις συναυλίες στο πλαίσιο του θεσμού «ΤΣΙΤΣΑΝΕΙΑ 2025».  Πρόκειται για εκδηλώσεις ευρείας απήχησης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων-Περιφέρεια Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο 2025  και είναι οι εξής.


« Βασίλης Τσιτσάνης, 110 ΧΡΟΝΙΑ»


Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο σπουδαιότερος δημιουργός της λαϊκής μας μουσικής, μέσα από τα έργα του, περιγράφει τα πάθη των καθημερινών ανθρώπων.

Ξεχωριστό πάντα ρόλο έχει η γυναίκα και ο πόνος της μάνας, ενώ συνάμα τα τραγούδια του Τσιτσάνη, περιγράφουν την πορεία στον έρωτα, στον πόνο, στη θυσία, στο θάνατο και τέλος στη λύτρωση. Οι ύμνοι της Βυζαντινής μας παράδοσης για πρώτη φορά συναντιούνται με τον πυρήνα της λαϊκής μουσικής , στα τραγούδια του κορυφαίου μας δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη. Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την γέννησή του. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Εκδήλωση με μία μεγάλη συναυλία ευρείας απήχησης .

 

«Αφιερωματικό έτος Μίκη Θεοδωράκη» 2025.


Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έκλεινε τα 100 του χρόνια το 2025.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, για να τιμήσει την επέτειο αυτή, ανακήρυξε το 2025 ως «Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη».

Η ζωή και το έργο του αποτελούν απαράγραπτη πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού. Τιμώντας  τον μεγάλο μας Συνθέτη ,την προσωπικότητα του , τον αγωνιστή, τον πολιτικό, τον στοχαστή, τον πολίτη θα διοργανωθεί μεγάλη συναυλία στα Τρίκαλα στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων «Τσιτσάνεια 2025».

Η συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη , θα αποτελέσει μια γιορτή της ελληνικής μουσικής και της πλούσιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο δημιουργός που διέδωσε παγκοσμίως τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τη μουσική του, τις ιδέες του και τους αγώνες του.

 

Τρικαλινοί Δημιουργοί – Λαϊκό Μελκάντο .


Συναυλία εμπνευσμένη από το έργο Τρικαλινών δημιουργών με εξαίρετους ερμηνευτές και μουσικούς .Θα απαρτίζεται από τραγούδια που φέρουν την υπογραφή των μεγάλων όπως «Τρικαλινής Σχολής» του Λαϊκού όπως τραγουδιού, όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Βίρβος, ο Κολοκοτρώνης, ο Σαμολαδάς αλλά και για τραγούδια άλλων σημαντικών συνθετών με Θεσσαλική καταγωγή.


Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:


Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ» την 1 Ιουλίου 2025.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει την 1 Ιουλίου 2025  συναυλία στην Πλατεία της Αγίας Επίσκεψης στο κέντρο της παραδοσιακής και διατηρητέας συνοικίας Βαρούσι , χτισμένο στις παρυφές του Βυζαντινού κάστρου. Τα στενά του σοκάκια ιδιαίτερα γνωστά από τα τραγούδια του Τσιτσάνη που τώρα θα αντηχήσουν οι μελωδίες της Μουσικής Σχολής Νατάσας Παπαστάθη .Σε ένα αφιέρωμα από τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.


Εκδήλωση του Πολιτιστικού  Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Κλοκωτού «ΦΑΡΚΑΣ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»  στις 25 Ιουλίου  2025 στον Κλοκωτό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλοκωτού «ΦΑΡΚΑΣ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»  στις 25 Ιουλίου  διοργανώνει εκδήλωση πολιτιστική με αναβίωση παραδοσιακών εθίμων της περιοχής,  κλύδωνα, ζευγάρωμα ,σπορά και θερισμός στην πλατεία του χωριού. Στην εκδήλωση προσφέρονται τοπικά εδέσματα, παραδοσιακά φαγητά με συνοδεία μουσικής και χορευτικών. Θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων– Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών «ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙΑΣ» στις 13 Αυγούστου 2025 στην Ασπροκκλησιά.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροκκλησιάς του Ν. Τρικάλων διοργανώνει  πολιτιστική εκδήλωση στις 13 Αυγούστου 2025 , διοργανώνει μουσικοχορευτική εκδήλωση ευρείας απήχησης, με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων, την συνάντηση, το αντάμωμα όλων των Ασπροκκλησιωτών . Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της παράδοσης, η διάδοση των ηθών και εθίμων του τόπου μας.


Εκδήλωση του Συλλόγου Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Καταφύτου στις 16 Αυγούστου  2025 στο Κατάφυτο.


Ο Σύλλογος Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Καταφύτου είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1974 και  διοργανώνει εκδήλωση πολιτιστική στην πλατεία του χωριού. Ένα Βλάχικο χωριό του Ασπροποτάμου που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και γλέντια. Στην πλατεία του χωριού στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αναβίωση παραδοσιακών εθίμων της περιοχής και παραδοσιακά βλάχικα τραγούδια. Στην εκδήλωση προσφέρονται τοπικά εδέσματα,  με συνοδεία μουσικής και χορευτικών.

 

«13ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ» μεταξύ 25 και 29 Αυγούστου 2025 .


Διεθνές φεστιβάλ Ποίησης,  Πανθεσσαλικό πενθήμερης διάρκειας που διοργανώνεται από την Θράκα Α.Μ.Κ.Ε. Το 13ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25 και 29 Αυγούστου στην Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε την πορεία του το 2013, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο του εορτασμού της
Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Συμμετέχουν τουλάχιστον 50 Έλληνες και 13 Διεθνείς Ποιητές. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν οι: Helen Ivory (Βραβείο Ποίησης 2024, Εταιρείας Συγγραφέων UK) , Martin Figura (Ηνωμένο Βασίλειο), Yolanda Castano (Ισπανία, Κρατικό Βραβείο Ποίησης Ισπανίας 2023), Alicia Stallings (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Φιναλίστ Βραβείου Πούλιτζερ 2019,Καθηγήτρια Ποίησης Πανεπιστημίου της Οξφόρδης), Dejan Koban (Σλοβενία), Julijana Veličkovska (Βόρεια Μακεδονία), Ivana Maksić (Σερβία), Athena Farrokhzad (Σουηδία), Zita Iszo (Ουγγαρία), Brikena Gishto (Αλβανία), Gökçenur Ç (Τουρκία), Petra Kolmančič (Σλοβενία), Marija Dejanović (Κροατία) και επιλογές που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Θα πραγματοποιηθούν Ποιητικές αναγνώσεις με επίκεντρο τη σύνδεση της ποίησης με τη μουσική, τον χορό και τη ζωγραφική μέσα από συμπράξεις με Θεσσαλούς καλλιτέχνες. Πραγματοποιείται  σε όλη την Θεσσαλία στη Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Θεσμός για το εν λόγω φεστιβάλ είναι  και τα «Βραβεία Θράκα»:


Α) Βραβείο Θράκα: Βραβείο Καλύτερης Ανέκδοτης Πρώτης Ποιητικής Συλλογής. Η Θράκα προσφέρει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να εκδώσουν το πρώτο τους βιβλίο ποίησης χωρίς κανένα κόστος και με 50 αντίτυπα για αυτούς δωρεάν. Η αναγκαιότητα αυτού του βραβείου επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως όσοι/όσες το κέρδισαν είτε έλαβαν έπειτα σημαντικά βραβεία στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, είτε βρέθηκαν στις μικρές λίστες αυτών των βραβείων (Κρατικά βραβεία, βραβεία Αναγνώστη, Ζαν Μωρεας, βραβείο Βαρβέρη της Εταιρείας Συγγραφέων). Αυτές οι νέες αντικειμενικά σημαντικές φωνές ίσως δεν θα είχαν παρουσιαστεί χωρίς το συγκεκριμένο βραβείο.

Β) Βραβείο Μάκης Λάχανας: Βραβείο για τη συνολική προσφορά προσώπου στην ποίηση.  


Το Φεστιβάλ θα έχει διάρκεια 5 ημερών και θα «ταξιδεύει» σε περιοχές της Θεσσαλίας, σε επιλεγμένα εμβληματικά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, ιστορικούς χώρους και ανοιχτούς χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική και φυσική ομορφιά της περιοχής και μέσω βίντεο με παγκόσμιας κλάσης ποιητών που φιλοξενεί. Η πιθανή ημερομηνία για τα Μετέωρα Τρίκαλα είναι 28 Αυγούστου 2025.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Με την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνδιοργανώτρια θα πραγματοποιηθούν στην ΠΕ Καρδίτσας οι εξής δύο αθλητικές εκδηλώσεις:

 

Ειδική διαδρομή ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολης στις 29 Ιουνίου του 2025, πέριξ της λίμνης Σμοκόβου.

 

Ποδηλατικής δράση με τίτλο «HERO 2030», με θέμα το ποδήλατο ως μέσο άθλησης ψυχαγωγίας και οικολογικής μετακίνησης για μικρά παιδιά, που σκοπό έχει να γυμνάζουν το σώμα και τη σκέψη τους που θα διεξαχθεί στις 27 ΜΑΙΟΥ 2025 στην πόλη της Καρδίτσας.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα στην ΠΕ Καρδίτσας που είναι οι ακόλουθες:

 

ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΕΝ ΧΟΡΩ»

Η διοργάνωση αφορά την εκδήλωση «Μικροί Μεγάλοι Εν χορώ από το σωματείο ‘Κέντρο Χορού και Λαογραφίας «Εν χορώ»’. H μουσικοχορευτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 – 4 Ιουνίου 2025 στην Καρδίτσα. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και η διάσωση των ηθών και των εθίμων του τόπου μας, με σκοπό την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας και τη διάδοση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές.

 

ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ως συνδιοργανώτριας, διοργανώνουν τη «Λευκή Νύχτα» στις 23 Μαΐου 2025.Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική από μουσικές μπάντες καθώς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Ημερίδες για την προωρότητα νεογνών

 

Επιστημονικές εκδηλώσεις για την Προωρότητα νεογνών θα διεξαχθούν στη Λάρισα μέσα από τέσσερις ημερίδες εντός του 2025 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – ΠΕ Λάρισας και σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο «Θερμοκοιτίδα Ζωής». Πρόκειται για ένα κύκλο τεσσάρων ημερίδων κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις Επιστημόνων και Φορέων για την προωρότητα, την εξέλιξη της επιστήμης σε σχέση με αυτή καθώς και την  σωστή ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση και μετέπειτα στην κοινωνία.

 

Δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του δέρματος στην Καρδίτσα

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διοργανώνει καμπάνια ενημέρωσης κατά του καρκίνου του δέρματος στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, η οποία θα περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση των πολιτών.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.