Με άρθρο του στο tirnavospress.gr o Μπάμπης Μπακόλας αναφέρει: Όπως πληροφορούμαστε φέτος ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Τυρνάβου θα ανακοινώσει τις τιμές που θα πληρώσει τα σταφύλια στις 24 Σεπτεμβρίου. Όταν δηλαδή θα είναι στο τέλος του ο τρύγος και αυτό σημαίνει καθεστώς ανοιχτής τιμής.
Χωρίς δηλ. να γνωρίζει ο παραγωγός πόσο θα πληρωθεί όταν παραδίδει τα σταφύλια.
-Όχι με ανοιχτές τιμές τα σταφύλια.
-Όχι στην καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή Τυρνάβου.
Κάθε χρόνο ο οινοποιητικός όριζε τιμή για τα σταφύλια στην αρχή του τρύγου ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός πόσο θα πληρωθεί για τα σταφύλια του πριν τα παραδώσει. Αυτό ήταν ένα στήριγμα για τους παραγωγούς όλης της περιοχής είτε τα πουλάνε στο συν/σμο είτε τα πουλάνε σε άλλους αποσταγματοποιούς και εμπόρους.
Είναι η πρώτη χρονιά που θα ισχύσει το καθεστώς της ανοιχτής τιμής για τα σταφύλια της περιοχής και αυτό είναι καταστροφή για το εισόδημα των παραγωγών και για την καλλιέργεια. Γιατί όπου εφαρμόστηκε λειτούργησε σε βάρος των παραγωγών π.χ. στα μήλα της Αγιάς, αχλάδια κλπ. Δυστυχώς με αυτήν την πολιτική ο συνεταιρισμός δεν στηρίζει πλέον τον παραγωγό. Δεδομένου ότι η παραγωγή ,λόγω κακών καιρικών συνθηκών, είναι μικρή, αναμένεται η τιμή να είναι αυξημένη .
Θα πρέπει άμεσα οι παραγωγοί να οργανωθούν με οποιονδήποτε τρόπο ,να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν σε ποια τιμή θα δώσουν τα σταφύλια. Πληροφορούμαι πχ ότι σε κάποια χωριά οι παραγωγοί συμφώνησαν μεταξύ τους την ελάχιστη τιμή για τα μοσχάτα και έπεται συνέχεια .Αυτό είναι μια καλή αρχή και πρέπει να γενικευτεί άμεσα για να μην καθιερωθεί ένα καταστρεπτικό για την περιοχή καθεστώς. Κάποιος φορέας ας αναλάβει πρωτοβουλία.
Μπάμπης Μπακούλας γεωπόνος