Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν: Λάθος η στάση της Τουρκίας για Φινλανδία, Σουηδία

HomeΔΙΕΘΝΗ

Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν: Λάθος η στάση της Τουρκίας για Φινλανδία, Σουηδία

Τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ενστάσεις της Άγκυρας έναντι της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρόβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω θα γυρίσει μπούμερανγκ. Εάν η Τουρκία ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Θεωρώ πως είναι λάθος σε επίπεδο αρχής, θεωρώ πως είναι επίσης λάθος σε επίπεδο τακτικής».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε με εμφατικό τρόπο το στίγμα των κομβικών επαφών που θα έχει με την αμερικανική ηγεσία ξεκαθαρίζοντας ότι η μεγάλη εικόνα είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις: «Πάντα γίνονται αυτές οι συζητήσεις από Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτές τις επισκέψεις, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτή η επίσκεψη έχει να κάνει μόνο με την τοποθέτησή μας απέναντι στην Τουρκία. Όχι, δεν είναι έτσι. Έχουμε θέματα με την Τουρκία που μπορεί να συζητηθούν με τον Πρόεδρο, αλλά τα θέματα με την Τουρκία μπορώ να τα συζητήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρόσωπο με πρόσωπο».

Πρόσθεσε δε με νόημα: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοι είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή. Στόχος μας δεν είναι ποτέ να αποκλείσουμε την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο «είναι μια συνάντηση για την ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης», ενώ πρόσθεσε πως: «Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα για την ενεργειακή διαφοροποίηση από τη Ρωσία».

Αυτονόητη δυσαρέσκεια για την τουρκική προκλητικότητα

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ό,τι παρά τις διαφορές τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να κρατούνται ανοιχτά. «Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν τέσσερις φορές από τότε που εκλέχτηκα πρωθυπουργός. Κι έχω ανοιχτά πει πως δεν πρέπει να γίνει είδηση η συνάντησή μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να συναντιόμαστε, να μιλάμε, να συζητάμε. Είναι πάντα καλό όταν συναντιόμαστε να έχουμε ένα πλαίσιο, που θα ευνοεί αυτές τις συναντήσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι το καλοκαίρι ευκαιρία για να πέσουν οι εντάσεις: «Όσο περισσότερη ένταση υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο είναι να έχουμε δημιουργικές συναντήσεις. Το καλοκαίρι είναι πάντα μια ευκαιρία να χαμηλώσουμε την ένταση».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν προκαλεί την Τουρκία και χαρακτήρισε αδιανόητο ότι «η Τουρκία μπορεί να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της όταν ένας Έλληνας αξιωματούχος επισκέπτεται ένα ελληνικό νησί στο Ανατολικό Αιγαίο».

Φιλοτεχνώντας πάνω στον καμβά της τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε: «Σίγουρα τώρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, είναι η προβολή του αναθεωρητισμού». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις συστηματικές υπερπτήσεις τουρκικώνα αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, χαρακτηρίζοντας τις «εντελώς απαράδεκτες».

Σημείωσε μάλιστα: «Αυτού του είδους οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν» και θέτοντας το πλαίσιο ανέφερε: «Είναι εντάξει να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Ας συμφωνήσουμε επίσης ότι δεν έχουμε προκαλέσει την Τουρκία».

Πηγή