Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Έσπασε ο πάγος», συμφώνησαν να μείνει πίσω η ένταση του 2020

HomeΔΙΕΘΝΗ

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Έσπασε ο πάγος», συμφώνησαν να μείνει πίσω η ένταση του 2020

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 ώρα Ελλάδας η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε στις 17.20, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μία ώρα υπήρξε θετικό κλίμα, «έσπασε ο πάγος» μετά από πολύμηνη περίοδο γεμάτη εντάσεις. Μάλιστα, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τις προκλητικές ενέργειες και να κάνουν νέα αρχή, παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν.

Υπήρξε αμοιβαία συμφωνία κατανόησης ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν αυτά που έγιναν το 2020. Τονίστηκε πως «πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να αποφευχθούν καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες, θα πρέπει να υπάρξει η διάθεση να προχωρήσουμε σε θετική ατζέντα παρά τις μεγάλες διαφορές οι οποίες υπάρχουν. Για μας η διαφορά είναι στη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Τέλος, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές και οι πολιτικές διαβουλεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε εκτόνωση. Παράλληλα, οι δύο άνδρες μίλησαν και για το προσφυγικό. Είπαν ότι μπορούν να συνεννοηθούν αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις όπως τις βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020. Κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν πως θα αποτελούσε ένδειξη καλής θέλησης στο προσφυγικό να πάρει η Τουρκία πίσω τους 1450 που απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου τους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. στη συνάντηση συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν καθώς ζητήθηκε να είναι εκείνος αυτός που θα μεταφράσει. Έτσι από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι.

 

Βίντεο: Δηλώσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το τηλεοπτικό του μήνυμα εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Καθώς το ΝΑΤΟ συναντάται στις Βρυξέλλες, ο νους μας στρέφεται αναπόφευκτα προς το μέλλον. Αν θέλουμε να συμβάλουμε στη σταθερότητα, πρέπει να λάβουμε μέτρα στο παρόν, ενισχύοντας πολυμερείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ. Οι κοινωνίες μας θέλουν οι ηγέτες να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουν δράση. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Πηγή