HomeΠολιτισμός

Μικροί Ήρωες σε Κρίση: Το παγάκι που δακρύζει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Μικροί Ήρωες σε Κρίση: Το παγάκι που δακρύζει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Ο Θεατρικός Οργανισμός MeWe συνεχίζει την εκπαιδευτική δράση του, αυτή τη φορά συμμετέχοντας στο πρόγραμμα 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Τα παιδιά αυτή τη φορά θα σκηνοθετήσουν τα ίδια μια θεατρική παράσταση με live μουσική και πρωτότυπο κείμενο μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο Μικροί Ήρωες σε Κρίση με θεματικό άξονα την κλιματική κρίση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023, στις 20.00.

Τα παιδιά σκηνοθετούν την παράσταση που θέλουν, για παιδιά. Η παράσταση με τίτλο Το παγάκι που δακρύζει είναι μια ιστορία συγκινητική, ποιητική, χαμογελαστή, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, που παραδίδεται στα παιδιά με μια ηθοποιό, έναν μουσικό, ένα πιάνο, κρουστά, και ηλιακά φώτα, απολύτως χωρίς κανένα καλώδιο και πρίζα, για να δημιουργήσουν τον δικό τους σκηνικό κόσμο και να τον παρουσιάσουν σε παιδιά, και όχι μόνο…

 

«Υ.Γ. Ξέρετε αν μπορεί ένα παγάκι να φτάσει στον Νότιο Πόλο χωρίς να λιώσει; Ο αδερφός μου μου είπε ότι άμα πάρει το ρεύμα του Κόλπου θα φτάσει. Αλλά στο όνειρό μου το παγάκι κλαίει. Φοβάμαι μη χαθεί.».

Ένα θερμό, όπως όλα τώρα τα τελευταία καλοκαίρια, δυο αδέρφια σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας αρχίζουν να ακούνε και να βλέπουν. Ο Πέτρος παρασυρμένος από την αδερφή του Παυλίνα, που όντας στο φάσμα του αυτισμού επικοινωνεί με όλο το φάσμα της φύσης, αποφασίζει να κάνει κάτι. Τα εναύσματα κι οι αφορμές πολλές για δυο μικρά παιδιά. Το μπαζωμένο ποτάμι, ένας μοναχικός πλάτανος, το τελευταίο του είδους του μικρό ζώο. Κι ένα παγάκι που λιώνει δακρύζοντας. Αλλά μερικές φορές γίνονται και θαύματα. Όσο – και αν – υπάρχει αγάπη.

Εξάλλου, το «μειονέκτημα» που μπορεί να προσάπτει η κοινωνία σε έναν άνθρωπο, αυτό μπορεί να είναι τελικά το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός παιδιού που θα σώσει τον κόσμο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μικροί Ήρωες σε Κρίση έχει δύο βασικούς θεματολογικούς άξονες. Τους τρόπους συναισθηματικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης από το παιδί και τη γνωριμία του με τους κανόνες του ecotheater, μιας σημαντικής κίνησης στο θέατρο που άτυπα έχει ξεκινήσει από το 1970, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αποκτά ενεργούς συμμετέχοντες που δημιουργούν ομάδες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, που λειτουργούν οικολογικά και δημιουργούν παραστάσεις με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στον τρόπο δημιουργίας μιας παράστασης και στη θεματολογία της.

 

Σύντομο Βιογραφικό της MeWe Τeen 

mewetheater.com

Το τρέιλερ των ταινιών της MeWe: https://www.youtube.com/watch?v=Hmhq6Fz6eRo

 

Η Παιδική-Εφηβική Σκηνή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας MeWe δημιουργεί παραστάσεις με πρωτότυπο κείμενο και μουσική, οι οποίες συνοδεύονται από θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, καθώς και πρωτότυπες ταινίες τις οποίες δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση επαγγελματιών της τέχνης. Εμπνευστής και υπεύθυνος της παιδικής-εφηβικής σκηνής είναι η Αθηνά Μπερδέκα. Η ταινία που δημιούργησε μαζί με παιδιά, Χρονομηχανή-Μήνυμα από το μέλλον βραβεύτηκε στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργανώθηκε το 2016 από το Υπουργείο Παιδείας με το 1ο βραβείο Μουσικής (πρωτότυπη μουσική) και το 1ο βραβείο Αφίσας.

To φθινόπωρο του 2021 δημιούργησε το project Cineνόηση, μια σειρά δράσεων που ξεκινάει από τα παιδιά και καταλήγει σε αυτά. Η δράση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο project του Cineνόηση 2021 Είναι άθλος να είσαι ο εαυτός σου συνεργάστηκε με ομάδες παιδιών της Καλύμνου για την ταινία μικρού μήκους Ένα νόμισμα 2 όψεις. Η ταινία έγινε δεκτή στο EUROPEAN SHORT FESTIVAL. Στο πλαίσιο του ίδιου project η MeWe συνεργάστηκε με το Greek Community of Melbourne ́s Language & Culture Schools όπου με μαθητές από την ελληνική ομογένεια της Μελβούρνης δημιουργήθηκε η ταινία Αγαπημένο μου Ημερολόγιο. Η ταινία προβλήθηκε στο Greek Student Film Festival – Melbourne στο Palace Cinemas στη Μελβούρνη, όπου συμμετείχαν αυθεντικές ταινίες των μαθητών των ελληνικών σχολείων της Μελβούρνης και του Σίδνεϋ.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Cineνόηση 2022 Η Δύναμη βρίσκεται στις Διαφορές συνεργάστηκε με ομάδες παιδιών από τη Μήλο και τα οδήγησε στη δημιουργία της ταινίας Η Άρτεμις της Μήλου. Το πρόγραμμα, επίσης, επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τέλεσε υπό την Αιγίδα του Φεστιβάλ Από Τη Θάλασσα 2022, που διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού, το Θέατρο Μήλου και τον Δήμο Μήλου.

Το καλοκαίρι του 2022 δημιούργησε το project τοίμασ΄ το τραπέζ΄ να φαμ, ένα ντοκιμαντέρ και μια εκπαιδευτική δράση που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 στην Τραγάνα Φθιώτιδας, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, των παιδιών του σχολείου του χωριού και των μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων της και αφορούν στη διαφύλαξη και ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής, στοιχείου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγεγραμμένου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος/Ηθοποιός: Αθηνά Μπερδέκα

 

Κείμενο: Στράτος Σωπύλης

Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου

Σκηνικό, κοστούμι: Χάρης Σουλιώτης

Φωτισμοί: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Κοινωνιολόγος: Λέα Ευσταθίου

Οργάνωση Παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

ΑΜΚΕ: Θεατρικός Οργανισμός MeWe

 

Πληροφορίες

 

Παραστάσεις: 5 & 6 Αυγούστου 2023

Χώρος: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας 

(Λόφος Μεζούρλο, τηλ. 2413 508242, καθημερινά 08.00-20.00).

Ώρα έναρξης: 20.00

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Οι προκρατήσεις θέσεων ξεκίνησαν στις 24 Ιουλίου 2023.

 

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023

του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. 

Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.