Μια συνήθεια που έμεινε από τα παλιά μέχρι και σήμερα είναι το ασβέστωμα

HomeΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

Μια συνήθεια που έμεινε από τα παλιά μέχρι και σήμερα είναι το ασβέστωμα

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω για να δούμε μια συνήθεια, το ασβέστωμα, γιατί αποτελεί επιβεβλημένη δουλειά μιας παραδοσιακής νοικοκυράς έως και σήμερα.

 

 

Πολλές οι αφηγήσεις, μία από αυτές λέει ότι το ασβέστωμα ήρθε με του Σμυρνιούς πρόσφυγες το 1922. Η Σμύρνη κάηκε και όσοι μπόρεσαν, με διάφορα μέσα έφθασαν στις Ελληνικές ακτές και στην ενδοχώρα. Άνθρωποι με δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα, κοσμοπολίτες, έχασαν τα πάντα και ζήτησαν άλλη Πατρίδα.

Οι Έλληνες τους χαρακτήριζαν τουρκόσπορους και τις γυναίκες παστρικές. O χαρακτηρισμός παστρικές είναι γιατί το Ελληνικό κράτος τους παραχώρησε πλινθόκτιστα σπίτια, που για να τα ομορφύνουν τα ασβέστωναν, κυρίως όμως για λόγους υγιεινής. Ο χαρακτηρισμός είχε μειωτική έννοια, για τα ήθη και έθιμα μιας διαφορετικής Ελλάδας.

Το 1938 με Διάταγμα του Μεταξά, επιβλήθηκε η υποχρεωτικότητα του ασβεστώματος, για να προλάβουν τις πανδημίες χολέρα δάγκειο πυρετό. Το 1955 η βασίλισσα Φρειδερίκη, μετά από προτροπές «κοσμικών κύκλων» παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, μια πρόταση για τη διαφήμιση των νησιών.

Ήταν μια φωτογραφία με καλο-συντηρημένα σπίτια στην Μύκονο. Τα λευκά σπίτια με τις μπλε λεπτομέρειες, έγιναν το σήμα κατατεθέν του Αιγαίου. Το ασβέστωμα διατηρήθηκε και μετά την δικτατορία. Ακόμα και σήμερα στα χωριά μας, αλλά και στα νησιά, όταν ο καιρός αρχίζει και γλυκαίνει, το Πάσχα πλησιάζει θεωρείται επιβεβλημένο καθήκον της νοικοκυράς.

Το Πάσχα για παλαιότερους δεν ήταν μόνο κάθαρση ψυχής αλλά καθαριότητα στο σπίτι, για να υποδεχθούν την Ανάσταση.

Γράφει η Μαλίτα Κατερίνα
mixanitouxronou.gr
greekzone.gr

COMMENTS