HomeΔΙΕΘΝΗ

Μείωση άνω του 40% στις πωλήσεις αντιμικροβιακών για ζώα από το 2011-2020

Μείωση άνω του 40% στις πωλήσεις αντιμικροβιακών για ζώα από το 2011-2020

Η ετήσια έκθεση για την Ευρωπαϊκή Παρακολουθηση της Κτηνιατρικής Αντιμικροβιακής Κατανάλωσης (ESVAC) που δημοσιεύτηκε από τον EMA δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει σημαντικά τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα. 

Σύμφωνα με στοιχεία από τις 25 χώρες που παρείχαν πληροφορίες για ολόκληρη την περίοδο 2011-2020, οι συνολικές πωλήσεις κτηνιατρικών αντιμικροβιακών φαρμάκων στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν 43% χαμηλότερες το 2020 σε σχέση με το 2011.

Ενώ καταγράφηκε αύξηση 6% στις συνολικές πωλήσεις για τις 25 χώρες το 2020 σε σύγκριση με το 2019, τα στοιχεία για τα επόμενα χρόνια είναι απαραίτητα για την καλύτερη κατανόηση αυτής της παρατήρησης.

«Η μείωση των πωλήσεων αντιμικροβιακών για χρήση σε ζώα σε διάστημα δέκα ετών δείχνει ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ σε συνδυασμό με καθοδήγηση και εθνικές εκστρατείες που προωθούν τη συνετή χρήση αντιμικροβιακών σε ζώα έχουν θετική επίδραση», δήλωσε ο Ivo Claassen, Επικεφαλής του Κτηνιατρικού Τμήματος του EMA.

Οι πωλήσεις εκείνων των αντιμικροβιακών φαρμάκων που θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά στην ανθρώπινη ιατρική, μειώθηκαν αισθητά μεταξύ 2011 και 2020 και αντιπροσώπευαν μόνο το 6% των συνολικών πωλήσεων το 2020.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις κεφαλοσπορινών τρίτης και τέταρτης γενιάς μειώθηκαν κατά 33%, οι πολυμυξίνες κατά 76%, οι φθοριοκινολόνες κατά 13% και οι πωλήσεις άλλων κινολονών μειώθηκαν κατά 85%.

Αυτές οι κατηγορίες περιλαμβάνουν αντιμικροβιακά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων στον άνθρωπο που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στις περισσότερες άλλες αντιμικροβιακές θεραπείες.

Στα ζώα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με περιορισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να μετριαστεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως υποδεικνύεται στην κατηγοριοποίηση της Ομάδας Ειδικών Αντιμικροβιακών Συμβουλών ad hoc (AMEG) .

Η ενδέκατη έκθεση ESVAC παρουσιάζει δεδομένα από 30 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (συμπεριλαμβανομένου του ΗΒ ως κράτους μέλους της ΕΕ κατά τα ημερολογιακά έτη που καλύπτονται στην έκθεση) και την Ελβετία. Όλες οι συμμετέχουσες χώρες παρείχαν εθελοντικά πληροφορίες σχετικά με τις πωλήσεις κτηνιατρικών αντιμικροβιακών φαρμακευτικών προϊόντων.

Προκειμένου να παρουσιαστούν πιο πρόσφατα δεδομένα και για την προετοιμασία των χρονοδιαγραμμάτων για την αναφορά δεδομένων πωλήσεων και χρήσης για αντιμικροβιακά σε ζώα, όπως απαιτείται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/6 , συλλέχθηκαν δεδομένα και για το 2019 και για το 2020 και παρουσιάστηκαν σε αυτό το ESVAC κανω ΑΝΑΦΟΡΑ.

Για κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες υπάρχει ξεχωριστή ενότητα που παρουσιάζει τις τάσεις των πωλήσεων ανά κατηγορία αντιμικροβιακών. Ορισμένες χώρες έχουν περιγράψει τις κύριες δραστηριότητές τους για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και πώς αυτές οι δραστηριότητες συνέβαλαν στις παρατηρούμενες αλλαγές στις πωλήσεις στη χώρα τους.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν εθνικά σχέδια δράσης, εθνικές εκστρατείες για συνετή χρήση αντιμικροβιακών σε ζώα , περιορισμούς στη χρήση ορισμένων αντιμικροβιακών σε ζώα παραγωγής τροφίμων ή μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης αντιμικροβιακών σε ζώα.

Το έργο ESVAC ξεκίνησε από τον EMA τον Σεπτέμβριο του 2009 μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έκτοτε, ο Οργανισμός συντόνισε και υποστήριξε τις ευρωπαϊκές χώρες για την κατάρτιση της τυποποιημένης και εναρμονισμένης αναφοράς για τον όγκο των πωλήσεων κτηνιατρικών αντιμικροβιακών φαρμακευτικών προϊόντων.

Η έκθεση ESVAC δημοσιεύεται ετησίως και χρησιμοποιείται ως πηγή αναφοράς πληροφοριών για επιστήμονες, κτηνιάτρους και άλλους επαγγελματίες υγείας, αξιολογητές κινδύνου και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με το θέμα της μικροβιακής αντοχής.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/6 , η αναφορά δεδομένων πωλήσεων και χρήσης για αντιμικροβιακά σε ζώα θα καταστεί νομική υποχρέωση για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Οργανισμό. Οι νέες απαιτήσεις θα ισχύουν για δεδομένα από το 2023 και μετά.